x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mierea strugurilor

Mierea strugurilor

de Veronica Guzun    |    07 Iun 2006   •   00:00
Mierea strugurilor
BARUL CASEI
Are o aroma fina si bogata in acelasi timp, e de culoarea chihlimbarului, are o consistenta uleioasa si un efect imbatator. Nu va vorbesc despre cine stie ce esenta de parfum de la marile case de moda. Este vorba de vinul femeilor - vinul licoros. Si pentru ca femeile, asa cum spun unii barbati, sunt "un popor foarte greu de inteles", si vinul lor preferat are mult mister. Culoarea care il caracterizeaza este greu de descris in cuvinte, gustul e o simfonie in care toate notele sunt coordonate perfect, iar mirosul si aroma sunt o poezie. Ce mai, acest vin pentru femei este el insusi o femeie.

CARACTER. De obicei, vinul licoros insoteste desertul. Trebuie sa fie bine frapat, adica sa fie servit la 4-6ÞC. Strugurii folositi ca materie prima pentru producerea acestui vin se culeg cand ajung la o usoara stafidire, cu un continut de zahar de minimum 240-260 g/l.

Calitatea deosebita a strugurilor materie prima se datoreaza efectului benefic al microclimatului generos al regiunii in care se cultiva strugurii, ce transmite vinului insusiri organoleptice remarcabile, cu un spectru coloristic de la galben auriu la galben chihlimbariu. Vinul are o tarie alcoolica de 15-17 grade.

Buchetul se obtine prin maturarea si invechirea vinului. Maturarea vinului se face in butoaie de stejar si este caracterizata de procese de oxidare lenta, care dureaza intre 5 si 15 ani.

Urmeaza apoi invechirea in sticla, unde incepe sa dezvolte buchetul nobil specific acestui tip de vin. De aceea oenologii care prepara vinuri licoroase pot fi considerati niste maestri. E necesar sa ai multa rabdare cu aceste vinuri, sa gasesti proportia ideala intre diverse soiuri de vinuri care au diferite varste. O munca asemanatoare, insa nu la fel de creativa, fac si preparatorii de distilate.

DULCE SAU LICOROS
De obicei, consumatorul roman si chiar unii producatori confunda vinurile dulci cu cele licoroase. Diferenta intre cele doua tipuri de vinuri este foarte mare. Vinurile licoroase se obtin din must sau vin, precum si din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, distilat de vin. Vinurile astfel obtinute au o tarie alcoolica intre 15 si 22 grade, in timp vinurile dulci au o tarie de 17 grade. Actualmente, in Romania exista un singur vin licoros, acesta este Lacrima lui Ovidiu. Celelalte, precum Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa romaneasca, sunt vinuri dulci, si nu licoroase, asa cum apar in unele lucrari despre vin.
×