x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Medicul Mihaela Blic, despre mezeluri: „Nu le putem arunca la coșul de gunoi!”

Medicul Mihaela Blic, despre mezeluri: „Nu le putem arunca la coșul de gunoi!”

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2024   •   16:45
Medicul Mihaela Blic, despre mezeluri: „Nu le putem arunca la coșul de gunoi!”
Sursa foto: Hepta

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică de ce sunt bune mezelurile și este bine să le consumăm.

Aceasta explică faptul că mezelurile conțin carne și grăsimi, astfel că sunt o sursă importantă de proteine. 

„De ce sunt mezelurile o super carne

Ca și la brânzeturi... știți cum scrie pe brânză, că un kilogram de brânză se face din 7 litri de lapte? Deci în brânză se concentrează proteinele, grăsimea. Așa se face brânza.

Așa cum din lapte iese brânza care este un super lapte, eu așa o numesc, așa este și cu mezelurile. Toată lumea a văzut în străinătate când fac spaniolii și italienii bucățile de jambon. Acolo când îl vezi după ce a fost uscat, afumat, el este mic, ca și volum, pentru că a pierdut o parte din apă. Apa este cel mai bun mediu de a dezvolta bacterii și când vrei să ții un produs mai mult, îl usuci, scoți apa din el, îi dai sare și condimente care împiedică multiplicarea bacteriană și în felul acesta volumul scade.

Deci, mezelurile concentrează grăsimea și proteina din carne. E mult mai puțină apă acolo. Rețeta de parizer și de crenvurști e una veche, cu tradiție. Deci mezelurile sunt un concentrat din carne pentru simplul fapt că au gust mai puternic, grăsime și proteine mai multe. Tăiem feliuțele subțiri pentru că au gust intens și acolo unde porția corectă de carne este 150 de grame, la mezeluri, ca și la brânzeturi, ajungem la 40-50 e grame. Deci sub 50 de grame, porția corectă. E foarte important de înțeles!

Deci, în momentul în care este de bună calitate respectivul produs, că e vorba de salam, jambon, etc, și calitatea o citim din ingredientele de pe etichetă, atunci trebuie să știm două lucruri: mezelurile nu se mănâncă la fel de des ca și carnea și porția de mezeluri este doar o treime din porția de carne.

Întotdeauna au fost asociate mezelurile cu nitriți și s-a spus că nitriții sunt periculoși pentru sănătate. Se fac niște enunțuri de breaking news, se scoate din context.

Uitați-vă pe etichetă! Avem mezeluri care nu conțin niciun fel de aditivi, niciun fel de conservanți și în care veți regăsi, așa cum făceau bunicii noștri, acasă, ingredientele curate: carne, condimente, sare.

Nu putem arunca mezelurile la coșul de gunoi, pe sistemul desființăm mezelurile, dar este o chestiune de alegere. În momentul în care alegi un produs care are mai mult de 4-5 ingrediente pe etichetă, nu mai este un produs sănătos și mai bine îl lăsăm în raft.", a spus Mihaela Bilic. 

Rolul nitriților

„Nitratul de sodiu  a fost descoperit și folosit, la fel ca și sarea, pentru a conserva carnea. Trebuie să știm beneficiile acestor nitriți.

Dacă punem nitriți într-un preparat, exact cum punem sare, nu avem riscul să avem în el Salmonella sau Toxina botulinică care sunt periculoase pentru viață. Ei au rol de protecție, omoară aceste bacterii care sunt cu risc vital.

Nitriții sunt antioxidanți. Ce înseamnă oxidare? Culoarea devine gri-cenușie. Probabil că ați văzut pe rafturile supermarketului, dacă o pungă din aceea vidată s-a perforat din greșeală și a intrat aerul, veți vedea că respectivul produs s-a făcut cenușiu-gri, ai impresia că este stricat, dar el este oxidat deoarece carnea prin oxidare devine gri.

Mezelurile cu nitriți rămân în continuare roz la aspect, lucru care este vital pentru simțurile noastre. Dacă culoarea ar fi de culoare gri-cenușie nu am putea să o mâncăm.

Acești nitriți sunt benefici pentru că împiedica râncezirea. Deci, inclusiv grăsimile din carne, în prezența nitriților, sunt protejate și nu riscăm să avem gustul acela de rânced.",  a spus Mihaela Bilic la emisiunea „La Măruță", de la Pro TV.

×
Subiecte în articol: mezeluri mihaela bilic carne nitriti