x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Miracol culinar crescut in tarana

Miracol culinar crescut in tarana

de Georgeta Marcu    |    15 Iun 2005   •   00:00
Miracol culinar crescut in tarana

"Purceii vegetali ai cartofilor au tabarat cate o suta pe ugerii scroafei pamantului cald. Cu harletul dezvelesti un cuib si-i gasesti gramaditi pe o singura tata, apucata pe intuneric de sugacii orbi ai taranei"
Tudor Arghezi

"Purceii vegetali ai cartofilor au tabarat cate o suta pe ugerii scroafei pamantului cald. Cu harletul dezvelesti un cuib si-i gasesti gramaditi pe o singura tata, apucata pe intuneric de sugacii orbi ai taranei"
Tudor Arghezi

Zarva printre gospodinele din oras. Mare concurs culinar, eveniment de prestigiu in urbea de la o margine de tara. Fiecare gospodina va dori cu siguranta sa-si etaleze cunostintele in materie. Si cum domeniul este bogat si variat, surprizele nu se vor lasa asteptate. Isi vor pune desigur mintea la contributie, pentru ca bucataria, ca orice arta, cere , pe langa pricepere si efort, si multa minte. Sa inceapa intrecerea! Sala este pregatita, fetele de masa sclipesc de curatenie, vasele asteapta sa fie folosite, iar participantele, atente ca nu cumva cineva sa le fure secretele, isi aranjeaza "materialele de lucru". Undeva, intr-un colt, un grup de barbati si femei, mai sobri decat ceilalti, asteapta aparitia primelor mancaruri concurente. Ati ghicit, este vorba de membrii juriului.

Unele mai frumoase decat altele, preparatele au inceput sa apara pe mese. O data cu ele, arome care de care mai imbietoare au umplut incaperea. Dupa indelungi deliberari, vedeta zilei a fost aleasa nimeni alta decat… o salata de cartofi. Si nu chiar orice fel de salata. Am spionat pentru dumneavoastra, astfel incat va putem oferi reteta. Urmati cu atentie sfaturile noastre si va veti putea afla si dumneavoastra printre castigatorii altei editii.

Mai intai, luati 400 g de cartofi noi, ii curatati si ii spalati. Ii taiati rondele, apoi ii rumeniti in grasime incinsa. Alegeti o ceapa rosie frumoasa, o curatati si o taiati rondele. Tot rondele veti taia si 50 g de masline negre, dar numai dupa ce le-ati scos samburii.

Acelasi tratament il veti aplica si catorva ridichi de luna, cel mult cinci-sase la numar. Doi-trei castraveti, dupa ce-i veti curata de coaja, ii veti taia betisoare. Doua-trei rosii frumoase le veti taia felii.

Toate aceste legume le veti amesteca usor impreuna cu 50 g de porumb boabe si 300 g de macrou afumat, taiat in bucati potrivite. Le veti aseza in mijlocul platoului, pe frunze de salata, dupa imaginatia fiecaruia. Deasupra turnati un sos balsamic ori asezonati cu un amestec din ulei de masline si otet balsamic, dupa gust. Puteti orna cu cateva crengute de marar. Va asiguram ca nu aveti cum gresi.

Si pentru ca tot este vremea cartofilor noi, ar fi bine sa ne amintim si cateva dintre calitatile acestei legume, o adevarata binecuvantare culinara. Cartoful, folosit singur sau in tot felul de combinatii, hranitor si gustos, usor digerabil, intra si in hrana celor sanatosi, dar si a celor suferinzi. Leguma aceasta, descoperita in Peru de catre spanioli, cam pe la 1530, introdusa apoi in Spania si Italia, n-a mai parasit mesele noastre nici pana astazi. Ar fi bine sa amintim si componentele cartofului. 75% apa, 2% proteine, 19,5% hidrati de carbon si altele, dar si vitaminele A, B si C. Sunt destul de hranitori, astfel incat 100 g de cartofi fierti ofera 96 de calorii.

Atentie! Coaja de cartof contine in jurul ochiurilor de cartof o substanta numita solanina, care ingerata in cantitati mari poate provoca intoxicatii grave. De aceea, este bine sa se inlature cu grija coaja, mai ales la cartofii incoltiti.

Niciodata alimentatia omului nu a fost mai variata, mai apetisanta si mai stiintific alcatuita precum cea din zilele noastre. Cu toate acestea, pentru copii si adulti, consumatori de toate varstele, cartoful ramane unul dintre alimentele preferate.

MANCATORII DE CARTOFI
Van Gogh este primul pictor care introduce tuberculul de cartof in tablourile sale. Inca din 1881, cand desena "Femeie recoltand cartofi", il preocupa ideea unei lucrari avand ca tema culegatorii de cartofi. "Eu pictez cu pamant", scria Van Gogh, forta dramatica a protestului social fiind evidentiata si de tabloul "Mancatorii de cartofi", pictat in 1885.
PIESE DE MUZEU
Primul muzeu dedicat cartofului se afla la Bruxelles si a fost intemeiat in urma initiativei unui tanar instituror britanic, Thomas Hughes. Muzeul reconstituie calatoria cartofului de la descoperirea lui in Muntii Anzi, aducerea lui in Europa si pana astazi. In prezent, se cunosc 589 de soiuri de cartofi.

RETETE GEMENE

Salata de cartofi noi

  • INGREDIENTE: 500 g cartofi noi (prajiti intregi), o salata, doi castraveti, 3 rosii, 50 g masline verzi, 5-6 ridichi, o legatura de marar, o ceapa rosie, o legatura de ceapa verde, un sos din smantana, maioneza si usturoi.
  • PREPARARE: Cartofii, castravetii taiati cubulete, feliile de rosii, ceapa solzisori, ceapa verde, ridichile rondele se amesteca impreuna cu maslinele si sosul. Se asaza totul pe salata verde si se orneaza cu marar.
  • Salata de cartofi cu somon afumat

  • INGREDIENTE: 400 g cartofi noi fierti, doi castraveti, o ceapa rosie, 3 rosii, 50 g masline verzi, 150 g fasole verde fiarta, o salata, marar si capere.
  • PREPARARE: Se amesteca intr-un vas cartofii cu patrate de castraveti, rondele de ceapa si bucati de rosii. Se adauga maslinele verzi, fasolea, salata creata si caperele. Deasupra se toarna un sos din ulei de masline, otet si marar verde tocat.
  • ×
    Subiecte în articol: ceapa cartofi salata