x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miracolul numit “urzică”

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Miracolul numit “urzică”

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

Cunoscută încă din Antichitate, urzica este folosită în alimentaţie, în medicina naturistă, dar şi în industria textilă. Folosită inclusiv de vechii greci, de romani şi de geto-daci, urzica era cunoscută şi sub denumirea de “buruiana lui Mart”, adică a lui Marte, zeul războiului, datorită “obiceiului ei” de a pişca.

 

Tradiţii

Considerată o plantă sacră, urzica se consuma, încă de pe vremea străbunilor, pe toată durata Postului Mare şi în ziua Dochiei (pe 1 Martie). În tradiţia populară, se spunea că urzica apără de trăsnete, aşa că, pe timp de furtută şi în ziua de Sf. Gheorghe, se purta la gât ca un fel de amuletă, înfăşurată într-o bucată de postav. Tot în ziua Sfântului Gheorghe, se practica sorcovitul cu urzici. Se credea că cel pişcat va fi sprinten, harnic şi îndemânatic la lucru tot anul. O altă credinţă populară spune că, îngropate în faţa grajdului, urzicile feresc vitele de boli. Se zice că în Joia Mare înfloresc urzile şi, începând de-atunci, nu mai sunt bune de mâncat.

 

Consumul

Într-adevăr urzicile mature şi bătrâne conţin o toxină urticantă care poate produce iritaţii gastrice şi senzaţia de arsură la nivelul pielii. De aceea, se recomandă consumul urzicilor tinere. Este important şi locul de unde au fost culese urzicile fiindcă cele care au crescut în zone poluate pot face mai mult rău decât bine organismului.

Urzicile sunt delicioase sub formă de mâncărică (cu mujdei de usturoi şi ouă prăjite), ciorbă şi chiar chifteluţe. Ele pot fi pregătite şi cu maioneză, cu hrean sau cu orez. Cei interesaţi de acţiunile terapeutice ale plantei, ar face bine să nu o fiarbă, ci doar să o opărească. Foarte sănătoase sunt salatele cu urzici, pregătite cu zeamă de lămâie sau oţet de mere, sare şi un strop de ulei. Ceaiul de urzici este recomandat pentru o cură de 30 de zile, în urma căreia se vitaminizează şi remineralizează organismul şi dispare starea de anemie, specifică primăverii. Totodată se echilibrează sistemul de apărare al organismului şi se curaţă sângele de toxinele acumulate pe timpul iernii. Compresele cu infuzie de urzică pot fi folosite pentru cicatrizarea rănilor, dar şi în tratamente cosmetice.

 

Drob de urzici cu ouă şi bureţi

Ingrediente: 300 g bureţi, 300 g urzici, cinci cepe mijlocii, o ceaşcă de ulei, cinci căţei de usturoi, 10 ouă, un praf de sare şi unul de piper.
Preparare: Urzicile curăţate se pun la fiert în apa clocotită. Separat, se toacă ceapa solzişori şi se căleşte în puţin ulei. Când ceapa prinde culoare, se adaugă şi bureţii tocaţi mărunt. Urzicile fierte, se scurg bine, se toacă şi se pun peste bureţi. Ouăle bătute se pun şi ele în cratiţă peste celelalte ingrediente şi se bagă la cuptor. Preparatul este gata când s-a rumenit.

 

Borş de urzici cu ardei gras

Ingrediente: 500 g urzici, 500 ml borş, 200 g orez, un litru apă, o ceapă, un ardei gras, o lingură ulei, o lingură făină, un praf de sare.

Preparare: Se curăţă urzicile şi se pun într-o oală cu apă clocotită şi puţină sare. Separat, ceapa se toacă solzişori şi se pune într-o tigaie, cu puţin ulei. Când ceapa devine aurie, se stinge cu puţină supă de urzici. Ceapa astfel pregătită se pune peste urzici, se adaugă sare, orez şi ardei gras. După ce au fiert toate ingredientele, se adaugă borşul clocotit.

 

Sos de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, patru linguri smântână, trei cepe, două linguri făină, patru linguri de ulei.

Preparare: Urzicile se aleg, se taie mărunt şi se pun în apă clocotită cu puţină sare. După ce s-au înmuiat, se trec printr-o sită. Ceapa tăiată solzişori se înăbuşă. Când devine aurie, se adaugă peste făina şi se mai lasă puţin la foc mic până prinde culoare. Apoi amestecul se lasă la rece, se toarnă puţină apă fiartă şi se adaugă urzicile. Se amestecă bine şi se pune pe foc, unde se ţine la înăbuşit aproximativ cinci minute. Când e aproape gata, se adaugă smântână.

 

Chifteluţe de urzici

Ingrediente: 300 g usturoi, cinci căţei de usturoi, un ou, o ceapă, trei linguri de pesmet, sare şi piper după gust.

Preparare: Urzicile spalate se opăresc în apă fiartă cu puţină sare. Apoi se storc şi se toacă mărunt.
Separat, ceapa tăiată solzişori se căleşte în puţin ulei. În bol, se amestecă urzicile cu ceapa călită, usturoiul pisat, oul bătut şi pesmetul. Se adaugă sare şi piper, după gust. Din această compoziţie se fac chifteluţe care se prăjesc în ulei încins.

 

Supă cremă de urzici

Ingrediente: 500 g urzici, 80 g unt, un ou, 100 g ceapă, 60 g hrean, 40 g făină, sare

Preparare: Ceapa se pune la fiert cu puţină sare şi când e aproape gata, se adaugă şi urzicile. După ce s-au fiert, se strecoară, se dau prin sită şi se pun la loc în oală la fiert. Făina se dizolvă cu apă şi se adaugă peste urzici împreună cu untul. Se mai lasă la foc mic încă 10 minute. La sfârşit se adaugă usturoiul pisat, gălbenuşul bătut spumă şi se adaugă sare după gust.

Citeşte mai multe despre:   sare,   gastronomie,   ulei,   ceapa,   urzici,   urzicile

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...

Parfumuri pentru colecționari

Parfumuri pentru colecționari
Parfumierii sau vânătorii de parfumuri sunt un tip special de colecționari care colectează impresii mai degrabă decât parfumuri. Noua sticlă de parfum, lor le spune o poveste întreagă, cu un complot complicat,...

TOP 9 Cele mai noi idei cadouri pentru fiecare mamă, în 2021

TOP 9 Cele mai noi idei cadouri pentru fiecare mamă, în 2021
Galerie Foto Ce îi cumperi femeii care ți-a dăruit atât de multe lucruri în viață, femeii pe care o prețuiești cel mai mult și care e ca o icoană pentru sufletul tău? Ce cadou să-i faci femeii care a stat lângă tine î...

Un nou sezon al campaniei "După noi, gunoiul" începe joi, la Observator 19

Un nou sezon al campaniei "După noi, gunoiul" începe joi, la Observator 19
Galerie Foto             Observator 19 lansează joi, la Antena 1, un nou sezon al campaniei ”După noi, gunoiul”, cu Bianca Iacob, prima serie de reportaje care a abordat si...

Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?

Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?
Cumpărarea unei case este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le vei lua de-a lungul vieții. De la stabilirea creditului, verificarea pieței și până la angajarea unui agent imobiliar, există...

Cum să îți amenajezi cu stil o terasă mică

Cum să îți amenajezi cu stil o terasă mică
O terasă, indiferent de dimensiunile ei, îți oferă posibilitatea de a petrece momente plăcute în aer liber, chiar la tine acasă. Dacă spațiul de care dispui nu e foarte generos, ai nevoie de puțină...

Cum amenajezi creativ un apartament mic – 4 idei de pus în practică

Cum amenajezi creativ un apartament mic – 4 idei de pus în practică
Amenajarea unui apartament mic este o provocare în sine, de la alegerea mobilierului și a soluțiilor potrivite pentru decorarea pardoselii și a pereților, până la paleta cromatică și sistemul de iluminat....

Elwira şi Mihai Petre au câştigat imunitatea în primul stage Asia Express Cea de-a treia ediţie Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider de audienţã

Elwira şi Mihai Petre au câştigat imunitatea în primul stage Asia Express  Cea de-a treia ediţie Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider de audienţã
Galerie Foto Asia Express 2021. Cea de-a treia ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã la nivelul publicului comercial din mediul urban cu...

Atenție unde călătoriți ! Grevă în Olanda. Trenurile nu circulă între două orașe importante

Atenție unde călătoriți ! Grevă în Olanda. Trenurile nu circulă între două orașe importante
Mecanicii de locomotivă din NS International au intrat în grevă. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o atenționare pentru românii care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos. Traficul rutier va...

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...
Serviciul de email marketing furnizat de