x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Natura statica printre sonde

0
Autor: Tudor Cires 02 Noi 2005 - 00:00
Natura statica printre sonde
REPORTER IN TIGAIE
Urmasul lui Gauguin. N-a fugit in Tahiti si n-a fost prieten cu Van Gogh. Aidoma lui, insa, George Anton si-a abandonat meseria de contabil si s-a retras, intr-o buna zi, in linistea apartamentului sau din Berca, pentru a picta. "Vrajeala asta cu «pictam de cand eram copil» nu are haz la mine", ne spune artistul de cum ii trecem pragul. "Cineva spunea ca nu te apuci de pictura cand vezi un rasarit de soare, ci cand admiri un tablou in muzeu. Asa si eu: pana nu m-a luat un coleg la el in atelier, n-am stiut ce-i meseria asta."

Un pictor autodidact, in orasul dintre sonde. Ultimele lui tablouri sunt naturi statice cu mancare. Sotia sa, Maria - o alinta Miorita - , e invatatoare si a devenit primul lui critic de arta. Ea e si bucatarul casei, de la care imprumutam, rapid, cateva retete. Fiecare are o mancare preferata: copilul - prajitura cu branza, mama - budinca, iar tatal - friptura de porc la gratar. Mai in gluma, mai in serios, "barbatii casei" ii spun, cand le intinde masa: "Ai gresit-o bine si de data asta!". "Eu, completeaza George, fac doar cartofi prajiti. Insa, cand s-a nascut baiatul, n-am stiut decat «biberonul si pictura»". Nepriceput la bucatarie, dar gurmand, lui George Anton ii place pestele, in orice cantitate. Prietenii l-au poreclit Pelicanu’. Si ce-i mai place? Sa citeasca. "Eu, daca ar fi fost o scoala pe viata, acolo ma inscriam. Asa, n-am facut decat liceul. Pe lume, imi plac onestitatea, modestia si bunul-simt. Omului ii trebuie, ca sa fie fericit, intelegere, iubire si vopsea." E George Anton fericit? Raspunsul cade scurt: "Cred ca da!".

PRAJITURA "TELEVIZOR"


Se prepara mai intai doua foi negre din urmatoarele ingrediente: 100 g zahar, 100 g unt, doua linguri cu cacao, un galbenus, o lingurita cu amoniac (stins cu putin otet sau zeama de lamaie), cinci linguri cu apa si faina cat cuprinde. Separat, se face un blat din: cinci albusuri, patru linguri cu zahar, patru linguri cu faina, patru galbenusuri. Pentru crema ai nevoie de: 150 g zahar, trei-patru linguri cu faina, care se amesteca bine cu o jumatate de litru de lapte si un pachet de unt sau margarina. Se unge mai intai una dintre foile negre cu crema, apoi cu gem, se pune deasupra blatul, se unge din nou cu crema si gem si se acopera cu cea de-a doua foaie neagra. Deasupra se pune o glazura care se face din cinci linguri cu zahar, doua linguri cu cacao si patru linguri cu apa.

SALATA DE PESTE


Se fierb legumele - cartofi, telina, morcov - in aceeasi apa cu pestele file, condimentand cu sare si piper dupa gust. Se taie legumele si pestele in cuburi mici. Se face o maioneza, in care se adauga si unu-doi catei de usturoi zdrobiti. Se amesteca legumele si pestele cu maioneza si se orneaza cu albus de ou fiert si feliute de morcov.

BUDINCA


Se fierbe un pachet de paste de orice fel. Se scurg pastele si se amesteca bine cu branza proaspata, putin sarata. Se mai pun patru-cinci oua, o cana si jumatate cu zahar, se amesteca totul si se toarna intr-o tava unsa cu unt. Se bat doua oua, se amesteca si cu un paharut cu smantana, se toarna peste paste si se da la cuptor.

FRIPTURA LA TAVA


Carnea de porc se taie in felii mai groase (sa aiba si grasime) si se pune intr-o tava sau intr-un vas de Jena. Se toarna deasupra apa, vin, piper, cimbru. Se pun cateva felii de mar si de portocala.
Se completeaza cu apa cat sa acopere doua treimi din carne. Deasupra se pun cateva foi de varza acra si se da la cuptor.
Cand credem ca este gata, luam foile de varza si mai lasam cateva minute, sa se rumeneasca.

PRAJITURA CU BRANZA


Se prepara un aluat fraged, care se imparte in doua parti egale, din care se intind doua foi. Se pune o foaie in tava, se adauga umplutura (branza proaspata si branza sarata, stafide, oua, lamaie rasa, zahar vanilinat) si deasupra se pune cea de-a doua foaie.
Se taie in tava cat este cruda si se toarna deasupra unt topit, ca sa acopere taieturile si sa o fragezeasca. Se da la cuptor si se coace ca orice alta placinta sau prajitura.

"SUNT UN NOSTALGIC!"


"Tablouri, rame vechi, scaune, mobile… Ma stiu cei de la Hanul cu Tei, ca ma duceam si pipaiam obiectele. Imi placea patina lor, dar n-am cumparat niciodata de la ei ceva." Ascunde regretul cu un oftat. "Am incercat sa ajung pe la pictorii mari din Capitala: Sabin Balasa, Constantin Piliuta. Intamplarea face ca mereu erau bolnavi cand trebuia sa ma primeasca… Mai tarziu, a fost prea tarziu." George Anton e cuprins de nostalgii: "Sunt surprins ca inca mai «ies» la lumina lucruri de altadata. La Hanul cu Tei, din Bucuresti, auzeam istorii despre obiecte vechi. Erau personaje celebre care vindeau, in anii ’60-’70, obiecte valoroase. Pe nimic! Ce vremuri! Colindam Bucurestiul ca un nebun!… Acum, daca as avea bani, m-as apuca sa colectionez tablouri…".
Citeşte mai multe despre:   linguri

 



Mai multe titluri din categorie

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...
Serviciul de email marketing furnizat de