x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Natura statica printre sonde

Natura statica printre sonde

de Tudor Cires    |    02 Noi 2005   •   00:00
Natura statica printre sonde
REPORTER IN TIGAIE
Urmasul lui Gauguin. N-a fugit in Tahiti si n-a fost prieten cu Van Gogh. Aidoma lui, insa, George Anton si-a abandonat meseria de contabil si s-a retras, intr-o buna zi, in linistea apartamentului sau din Berca, pentru a picta. "Vrajeala asta cu «pictam de cand eram copil» nu are haz la mine", ne spune artistul de cum ii trecem pragul. "Cineva spunea ca nu te apuci de pictura cand vezi un rasarit de soare, ci cand admiri un tablou in muzeu. Asa si eu: pana nu m-a luat un coleg la el in atelier, n-am stiut ce-i meseria asta."

Un pictor autodidact, in orasul dintre sonde. Ultimele lui tablouri sunt naturi statice cu mancare. Sotia sa, Maria - o alinta Miorita - , e invatatoare si a devenit primul lui critic de arta. Ea e si bucatarul casei, de la care imprumutam, rapid, cateva retete. Fiecare are o mancare preferata: copilul - prajitura cu branza, mama - budinca, iar tatal - friptura de porc la gratar. Mai in gluma, mai in serios, "barbatii casei" ii spun, cand le intinde masa: "Ai gresit-o bine si de data asta!". "Eu, completeaza George, fac doar cartofi prajiti. Insa, cand s-a nascut baiatul, n-am stiut decat «biberonul si pictura»". Nepriceput la bucatarie, dar gurmand, lui George Anton ii place pestele, in orice cantitate. Prietenii l-au poreclit Pelicanu’. Si ce-i mai place? Sa citeasca. "Eu, daca ar fi fost o scoala pe viata, acolo ma inscriam. Asa, n-am facut decat liceul. Pe lume, imi plac onestitatea, modestia si bunul-simt. Omului ii trebuie, ca sa fie fericit, intelegere, iubire si vopsea." E George Anton fericit? Raspunsul cade scurt: "Cred ca da!".

PRAJITURA "TELEVIZOR"


Se prepara mai intai doua foi negre din urmatoarele ingrediente: 100 g zahar, 100 g unt, doua linguri cu cacao, un galbenus, o lingurita cu amoniac (stins cu putin otet sau zeama de lamaie), cinci linguri cu apa si faina cat cuprinde. Separat, se face un blat din: cinci albusuri, patru linguri cu zahar, patru linguri cu faina, patru galbenusuri. Pentru crema ai nevoie de: 150 g zahar, trei-patru linguri cu faina, care se amesteca bine cu o jumatate de litru de lapte si un pachet de unt sau margarina. Se unge mai intai una dintre foile negre cu crema, apoi cu gem, se pune deasupra blatul, se unge din nou cu crema si gem si se acopera cu cea de-a doua foaie neagra. Deasupra se pune o glazura care se face din cinci linguri cu zahar, doua linguri cu cacao si patru linguri cu apa.

SALATA DE PESTE


Se fierb legumele - cartofi, telina, morcov - in aceeasi apa cu pestele file, condimentand cu sare si piper dupa gust. Se taie legumele si pestele in cuburi mici. Se face o maioneza, in care se adauga si unu-doi catei de usturoi zdrobiti. Se amesteca legumele si pestele cu maioneza si se orneaza cu albus de ou fiert si feliute de morcov.

BUDINCA


Se fierbe un pachet de paste de orice fel. Se scurg pastele si se amesteca bine cu branza proaspata, putin sarata. Se mai pun patru-cinci oua, o cana si jumatate cu zahar, se amesteca totul si se toarna intr-o tava unsa cu unt. Se bat doua oua, se amesteca si cu un paharut cu smantana, se toarna peste paste si se da la cuptor.

FRIPTURA LA TAVA


Carnea de porc se taie in felii mai groase (sa aiba si grasime) si se pune intr-o tava sau intr-un vas de Jena. Se toarna deasupra apa, vin, piper, cimbru. Se pun cateva felii de mar si de portocala.
Se completeaza cu apa cat sa acopere doua treimi din carne. Deasupra se pun cateva foi de varza acra si se da la cuptor.
Cand credem ca este gata, luam foile de varza si mai lasam cateva minute, sa se rumeneasca.

PRAJITURA CU BRANZA


Se prepara un aluat fraged, care se imparte in doua parti egale, din care se intind doua foi. Se pune o foaie in tava, se adauga umplutura (branza proaspata si branza sarata, stafide, oua, lamaie rasa, zahar vanilinat) si deasupra se pune cea de-a doua foaie.
Se taie in tava cat este cruda si se toarna deasupra unt topit, ca sa acopere taieturile si sa o fragezeasca. Se da la cuptor si se coace ca orice alta placinta sau prajitura.

"SUNT UN NOSTALGIC!"


"Tablouri, rame vechi, scaune, mobile… Ma stiu cei de la Hanul cu Tei, ca ma duceam si pipaiam obiectele. Imi placea patina lor, dar n-am cumparat niciodata de la ei ceva." Ascunde regretul cu un oftat. "Am incercat sa ajung pe la pictorii mari din Capitala: Sabin Balasa, Constantin Piliuta. Intamplarea face ca mereu erau bolnavi cand trebuia sa ma primeasca… Mai tarziu, a fost prea tarziu." George Anton e cuprins de nostalgii: "Sunt surprins ca inca mai «ies» la lumina lucruri de altadata. La Hanul cu Tei, din Bucuresti, auzeam istorii despre obiecte vechi. Erau personaje celebre care vindeau, in anii ’60-’70, obiecte valoroase. Pe nimic! Ce vremuri! Colindam Bucurestiul ca un nebun!… Acum, daca as avea bani, m-as apuca sa colectionez tablouri…".
×
Subiecte în articol: linguri