DELICATESE • Momente deosebite
Nu întotdeauna găseşti ceea ce ai dori. Şi, nici cei pe care i-ai
umilit nu rămân la pământ aşteptându-te să-i ridici şi să-ţi
mulţumească.
DELICATESE • Momente deosebite
Nu întotdeauna găseşti ceea ce ai dori. Şi, nici cei pe care i-ai umilit nu rămân la pământ aşteptându-te să-i ridici şi să-ţi mulţumească.
I-a acceptat invitaţia! Avea să-i treacă mitocăniile pe un răboj aşa, pentru sufletul ei. A ajuns la restaurant şi a fost condusă la o masă retrasă unde, el şedea într-o poziţie de lehamite. Acelaşi... dar cu trăsături mai mature. A rămas surprins. Avea în faţă o femeie fermecătoare, îmbrăcată adecvat momentului şi stăpână pe ea. O invită la masă şi începură prin a schimba vorbe formale. Evita, elegant, să-i dea date despre situaţia ei.
După un pahar de "bun venit", el a cerut meniul şi a comandat şoptit, pentru amândoi, cu obrăznicia cunoscută. O bifă, pe răboj. Sosi comanda: un platou cu stridii şi felii de lămâie pentru el şi o tocăniţă de caracatiţă pentru ea! Îi ură poftă bună. În timp ce-şi sorbea zgomotos o stridie, o studia satisfăcut, convins că a pus-o într-o situaţie penibilă. O altă bifă!
Mâncă din porţia de tocăniţă, în timp ce el se lupta, zgomotos, cu grămada se stridii. Ridica mâna mai mult de cât trebuia şi îi ieşea manşeta cămăşii mult în afara mânecii costumului de marcă. O altă bifă. Nu se putu abţine şi-i zise: "Mai bine ţi-ai sufleca mâneca!". El luă paharul mozolit de degetele murdare. Încercă s-o umilească întrebând-o dacă ştie ce îi oferise. Altă bifă.
"Da, este o tocăniţă de caracatiţă, care se prepară din patru linguri cu ulei de floarea soarelui, două cepe, doi căţei de usturoi, o crenguţă de rozmarin, un kilogram caracatiţă, 500 ml apă, 800 g roşii, o lingură cu pastă de tomate, o linguriţă cu pastă de ardei iute, un vârf de linguriţă cu pudră de scorţişoară, sare, piper, pătrunjel. Şi, se procedează aşa: ceapa şi usturoiul se curăţă, se toacă mărunt şi se călesc în ulei, până devin aurii. Se adaugă rozmarinul şi caracatiţa spălată, tăiată bucăţi. Se prăjeşte cinci minute, se adaugă apa şi se fierbe 45 de minute. Se toarnă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, pasta de tomate şi de ardei iute. Se fierbe 30 de minute acoperit cu un capac, verificând ca sosul să scadă doar la jumătate. Se adaugă sare, piper, scorţişoară şi pătrunjel tocat, se amestecă şi se serveşte fierbinte, cu orez sau cartofi fierţi, presăraţi cu pătrunjel tocat. Dacă ţii neapărat să vezi cum se face, te invit în localul meu, din Franţa, unde am un bucătar excelent, doar dacă reuşeşti să înveţi cum să te porţi. Mulţumesc pentru masă, invitaţie şi revelaţie. Dacă nu pricepi, ne întâlnim peste alţi 15 ani ca să-ţi explic!" şi părăsi localul.
Citește pe Antena3.ro