x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Negru moale (II)

Negru moale (II)

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    18 Oct 2005   •   00:00

Negru moale nu este un soi din care se obtine vin rosu de calitate deosebita. Dar in evantaiul foarte larg al vinurilor, precum si al gustului consumatorilor foarte diferentiat, cred ca acest soi isi poate gasi, cu usurinta, un culoar.

Am putea spune ca Negru moale este un soi putin pretentios. El poate fi plantat chiar si pe soluri nisipoase unde acesta se comporta foarte bine. Strugurii soiului Negru moale sunt mijlocii sau mari, avand o lungime de 11-13 centimetri si greutatea lor variind intre 100 si 350 grame. Acesti struguri de forma cilindrica, aripati, sunt puternic batuti, adica au boabele foarte dese si din aceasta cauza ele sunt turtite lateral.

Boabele, la coacere, au o culoare neagra-violeta, iar miezul este moale, zemos, nearomat, cu mustul necolorat. Productia soiului Negru moale este mare, variind intre 4,5 kilograme pana la 10 kilograme pe butuc. In anii normali, se pot obtine douazeci de mii de kilograme de struguri la hectar, dar, in unele cazuri poate ajunge pana la patruzeci de mii.

Din soiul Negru moale se obtin vinuri rosii curente de masa cu o tarie alcoolica cuprinsa intre 9s si 12s, iar aciditatea totala este destul de mare, pentru un vin rosu depasind 5,0 g/l. Vinurile obtinute din soiul Negru moale, sunt vinuri de culoare rosie, nu prea intensa. O caracteristica a acestui vin este lipsa de consistenta. Licoarea bahica din Negru moale este mai putin corpolenta. Datorita aciditatii pe care o are, cred ca vinul ar fi o buna materie prima pentru obtinerea spumantelor, in special celor de tip roze. De asemenea, vinurile de Negru moale pot servi la amestecuri si cupaje cu vinurile altor soiuri care au o aciditate mai scazuta. Desigur, Negru moale nu este un soi din care se obtine vin rosu de calitate deosebita. Dar in evantaiul foarte larg al vinurilor (a se vedea vinurile portugheze), precum si al gustului consumatorilor foarte diferentiat, cred ca acest soi isi poate gasi, cu usurinta, un culoar.

Fiind un vin rosu sec usor, se recomanda a fi consumat in special cu mancaruri pe baza de carne de pasare, carne de vita si cu branzeturi proaspete. In acelasi timp, vin de Negru moale se potriveste mai putin cu carnea de miel sau cu cea de porc.

×
Subiecte în articol: gastronomie negru moale