x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Niscemi – capitala mondială a anghinarei

0
Autor: Tudor Cires 09 Mar 2011 - 20:54
Niscemi – capitala mondială a anghinarei Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Deşi astăzi ne apare ca o plantă exotică, pe care bucătarii români au adoptat-o din gastronomia mediteraneeană, anghina­rea era foarte cunoscută în trecut, în ţara noastră. Ea nu lipseşte din primele cărţi de bucate ale românilor, de la Maria Maurer la Constantin Bacalbaşa, iar în medi­cina alopată era recomandată pentru regimul alimentar în bolile de ficat sau de rinichi şi, mai ales, în cazul cirozelor hepatice. Mai mult, chiar, constatăm că anghinarea are, în ţara noastră, şi o denumire populară: pe vremuri i se spunea „Darul Sfintei Marii”, pentru că avea capacitatea de a înflori chiar şi în verile secetoase, pe 15 august planta având o frumoasă şi parfumată floare de culoare liliachie – asemănătoare cu cea a... scaietelui comun, cu care de altfel se înrudeşte.

 

Din Bărăgan la Roma şi Niscemi
Anghinarea comestibilă este o specie derivată din Anghinarea sălbatică – Cynara cardunculus L. – sau „Carduccio”, cunoscută încă din Antichitate. O întâlnim la egipteni, la greci, la romani. Spuneam că este un fel de verişoară a scaietelui comun („ruşinea fetelor”, îi mai spune la noi, prin popor, în satele de câmpie;  se povesteşte că de aia au ajuns fetele să nu mai aibă ruşine în ziua de azi, că alergând ele pe câmp, li s-a agăţat ruşinea în scaieţi şi au rămas fără ea...; dar noi nu avem nici un interes să credem în astfel de istorii). Anghinarea comestibilă – Cynara Scolimus L. – este o plantă erbacee perenă, însă cu trunchiul mult mai gros decât al scaietelui, frunzele de la bază pot să ajungă şi la 70 cm lungime, iar fructul are formă ovală, seamănă cu o floare cu petale cărnoase, de consistenţă dură.

Amară la origini, astăzi anghinarea a ajuns să aibă, datorită selecţiilor succesive, varietăţi dulci, fragede şi deosebit de gustoase. În mâna unui bucătar priceput, acest ingredient se poate transforma într-o delicatesă culinară.

Două varietăţi au câştigat piaţa mondială de anghinare şi amândouă vin din Italia. Este vorba despre anghinarea de Roma, care se cultivă îndeosebi în zona continentală a Ita­lie şi cea de Niscemi, cultivată în Sicilia. Cea dintâi are o culoare mai deschisă, „floarea” mai mare, mai rotundă şi prezintă ţepi. Cea de a doua, numită şi „Carciofo violetto” (carciofo este denumirea italiană a anghinarei), are o culoare... verde-violetă, este mai subţire, are o formă lunguiaţă şi nu prezintă ţepi. Gustul varietăţii siciliene este delicat, dulce-amar, evidenţiindu-se diferit un ton sau altul, în funcţie de celelalte ingrediente care îi stau alături. Când este pregătită cu peşte sau carne, nuanţa amară este evidentă, în vreme ce în salate sau deserturi, se remarcă mai bine gustul dulce.

 

Festivalul Anghinarei
Pentru prima dată, românii au avut parte, la sfârşitul lui februarie, de un Festival al Anghinarei. Evenimentul inedit a fost găzduit la restaurantul „Self” şi a  adus „pe scena” bucureşteană varietatea siciliană a plantei, protagonişti fiind producători şi bucătari care au venit tocmai de la Niscemi. Din Capitala Mondială a Anghinarei în Capitala României!

De ce Capitală mondială? Pentru că la Niscemi se cultivă 14% din producţia mondială de anghinare, 30% din producţia italiană şi 50% din cea siciliană. Nu mai e nevoie de alte argumente!
Însă chiar dacă la o aruncătură de băţ se află oraşul Gela, cel unde, în Antichitate, s-a născut Archestratos, autor al primului ghid de tu­rism gastronomic care s-a scris vreoda­tă, chiar dacă Archestratos pomeneşte de pasiunea grecilor pentru „Kynara” (numele grec al an­ghinarei), nu avem date certe că pe vremea aceea s-ar fi cultivat în regiune. Oricum, Niscemi este atestat documentar abia pe timpul do­minaţiei maure în insulă, în secolul al IX-lea, iar cultivarea pe scară largă a anghinarei a început pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Abia de atunci încep anii ei de glorie!

Bucătarii italieni prezenţi la festival, coordonaţi de chef-ul Stefano Verdura, profesor la şcoala de gastronomie din Niscemi (din echipă au făcut parte şi tinerii lui ucenici, în vârstă de 14-15 ani) au gătit pentru oaspeţii festivalului mai multe preparate din anghinare violetă, între care s-au detaşat salata de anghinare (cu felii subţiri, aproape transpa­rente, de pecorino – brânză tare, din lapte de oaie), anghinarea la grătar (însoţită de alte legume la grătar, precum dovleacul şi vânăta, cultivate tot la Niscemi) şi supa-cremă de anghinare.


Anghinarea de Giurgiu
Preţioasa legumă ar putea reveni în România nu doar ca un ingredient în mâncăruri de tot felul, ci şi în cultura agricolă. Asta au lăsat să se înţeleagă reprezentanţii oficiali ai oraşu­lui agricol sicilian Niscemi şi cei ai judeţului Giurgiu. Se pare că agricultorii italieni doresc să introducă în agricultura de la nordul Dunării anghinarea violetă, în condiţiile în care pe perioada verii secetoase ea nu se poate recolta în Sici­lia. „Dorim să acoperim acest segment din an cu producţia din România”, spun producătorii italienii.

Citeşte mai multe despre:   europa gurmanda,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de