x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Note pe marginea cărţii de bucate

0
Autor: Constantin Piliuţă 04 Feb 2009 - 00:00

De câteva zile citesc cu atenţie cartea de bucate a Sandei Marin. Citesc şi mă întreb. Citesc şi mă mir cât de multe le trebuiau înaintaşilor noştri să trăiască. Câtă ştiinţă şi cât timp. Şi câte alimente.



"O mie şi una de nopţi" e nimic pe lângă cartea mea de bucate (Sanda Marin). Auzi, Chateaubriant! E denumirea ce se dă unui biftec mai gros, patru-cinci cm grosime, fript la grătar. Deasupra se pune o bucăţică de unt şi se serveşte cu cartofi pai. Mănânci şi bei un vin alb. Mâine voi cere un biftec cu ciuperci. Sau Rostbif englezesc (ăsta se mănâncă cu sosuri englezeşti, maioneze sau salată verde).

Inventar de reţete
Viţel. Pulpă de viţel la tavă – şi împănată. Nici nu-l lasă să ajungă bou şi-l bagă la rumenit. Ce gusturi! Phui… Şniţel milanez sau Vienez – fiecare oraş cu şniţelul lui. Momiţe pane – sau frigărui. Picioare de viţel rasol – sau Tuslama cu usturoi.

Spre primăvară intră mielul la rând. Întâi îl poartă ţăranul în braţe prin oraş şi le ia banii târgoveţilor, apoi te aşezi la masă ca un nesimţit şi ţi se aduce: Stufat de miel, Miel cu spanac, Miel cu măcriş, Miel cu sparanghel verde, Miel cu ciuperci, Drob, Friptură, Miel pane, Miel la tavă. După ce te-ai îndopat cu copilul, îl iei pe tat-su. Pulpă de berbec înăbuşită. Crochete. Budincă de creier. Creier cu sos matelote. Creier cu roşii la Gratin. Ouă umplute cu creier. Ştiau să mănânce înaintaşii noştri!!
Acum vine la rând aparatul de vorbire: Limba rasol. Limba cu smântână. Limbă cu sos de roşii. Limbă rece cu măsline. Auzi!? Limbă cu stafide!! Limbă umplută. Prăjită… Limba noastră-i o comoară. Cotlet de berbec la tavă sau la grătar.

Dar ce-au avut cu purcelul? Tocană de purcel sau purcel pe varză. Purcel de lapte la cuptor cu biberonul în gură. Acum vine la rând Porcul: Pulpă şi cotlete de porc la cuptor, Tochitură, Frigărui, Pane, Cu sos picant, Cârnaţi şi, la urmă, Şoriciul.

Când te-ai săturat de cele amintite ceri: creier, limbă, ficat, rinichi. Creierul, deci aparatul de gândit, se poate pregăti astfel: Fiert, Pane, Prăjit în aluat, Frigănele, Cu ceapă (auzi: creier cu ceapă?).


Drob de miel
Ingrediente: 500 g măruntaie, două ouă, o felie de pâine, o lingură de smântână, o lingură de verdeaţă tocată, două fire de ceapă verde, sare, piper, untură (sau unt).

Preparare: Se trec prin maşina de tocat carne măruntaiele de la un miel (inima, ficatul, plămânii). Se adaugă ouăle, puţin miez de pâine înmuiat în lapte, un praf de piper, smântână, verdeaţă multă şi ceapă verde, tocată mărunt. Se spală prapurul bine în mai multe ape. Se unge cu untură sau unt o tigaie cu marginile joase. Se întinde prapurul în tigaie astfel încât să rămână mult şi pe margini şi să poată fi întors deasupra, peste umplutură. Se pune umplutura peste prapur, se aşază cu o lingură ca să fie stratul de aceeaşi grosime şi se întorc marginile prapurului deasupra. Se coace la cuptor.


Biblia gospodinelor

Sanda Marin este autoarea celei mai cunoscute cărţi de bucate româneşti. Din 1938, când a apărut prima ediţie, şi până în ziua de astăzi, nu există gospodină care să nu fi gătit măcar una din cele 1300 de reţete clasice. Acum, cartea se poate găsi şi în format electronic.
Citeşte mai multe despre:   miel,   bucate cercate

 



Mai multe titluri din categorie

Vopsele lavabile pentru exterior, de calitate superioară, recomandate de IdealMIX

Vopsele lavabile pentru exterior, de calitate superioară, recomandate de IdealMIX
Creează aspectul perfect al oricărei clădiri, cu vopsele lavabile

6 metode prin care valorifici cărțile de care nu mai ai nevoie

6 metode prin care valorifici cărțile de care nu mai ai nevoie
Galerie Foto Sunt o mulțime de situații în care este recomandat să îți reorganizezi biblioteca, prin sortarea cărților citite și necitite. Fie că vrei să îți reamenajezi camera, să redecorezi, să te muți ori ești moștenitorul unei biblioteci, în care se găsesc și cărți care nu te atrag, cu siguranță te gândești ce poți face cu toate aceste volume.

Vacanță pentru detoxifiere, după Sărbătorile de Iarnă

Vacanță pentru detoxifiere, după Sărbătorile de Iarnă
Este binevenită o minivacanță la SPA și tratamente balneo, pentru turiștii de orice vârstă, după excesul de alimente din perioada Crăciunului și a Revelionului.

(P) DrClo dezinfectează aerul și sterilizează suprafețele din încăperi

(P) DrClo dezinfectează aerul și sterilizează suprafețele din încăperi
Galerie Foto În orice mediu de pe această planetă există bacterii și microorganisme, însă majoritatea acestora este inofensivă pentru oameni. În același timp, există agenți patogeni ce pot fi periculoși, uneori chiar mortali, astfel că utilizarea tipului potrivit de dezinfectant este esențială în prevenirea răspândirii bolilor precum gripa, răceala comună sau COVID-19, una dintre cele mai contagioase și mai periculoase boli din istoria recentă.

Revelion printre rechini și balene

Revelion printre rechini și balene
Galerie Foto Ziua de 31 decembrie la Sea World s-a anunțat a fi cea mai lungă zi a călătoriei mele. La ora 10 dimineața eram prezent la intrare. Imensul parc în care poți vedea toate vietățile care mișcă în apele planetei.

Cel de-al treilea sezon al serialului Adela va avea premiera joi, 27 ianuarie, de la 20:30, la Antena 1

Cel de-al treilea sezon al serialului Adela va avea premiera joi, 27 ianuarie, de la 20:30, la Antena 1
Galerie Foto Aşteptarea a luat sfârşit! Cum #dacaejoieAdela, cel mai nou sezon al serialului, Adela - Ce-i al tău e și al meu, va avea premiera joi, 27 ianuarie, de la 20:30, la Antena 1.

Destinațiile de vacanță ale anului 2022 

Destinațiile de vacanță ale anului 2022 
Galerie Foto Sigur că unde mergem în vacanță depinde de buget, de timpul pe care îl avem și de genul de vacanță pe care ni-l dorim.

Ghid de amenajare a băii: cadă de baie sau cabină de duș?

Ghid de amenajare a băii: cadă de baie sau cabină de duș?
Alegerea între o cadă de baie sau o cabină de duș este o problemă pe care aproape toți sunt nevoiți să o înfrunte, în special cei care trebuie să amenajeze o baie mică. Mai mult decât atât, renovarea băii poate impune și alte dificultăți, în cazul în care membrii familiei au preferințe diferite și e dificil să se ajungă la un consens.

Noutăți în legislația GDPR pentru securitatea datelor private:  Conferința națională GDPR – „Data Privacy vs. Data Security” și prima ediție a Galei Premiilor GDPR

Noutăți în legislația GDPR pentru securitatea datelor private:  Conferința națională GDPR – „Data Privacy vs. Data Security” și prima ediție a Galei Premiilor GDPR
Regulamentul privind Protecția Datelor Personale (GDPR) a schimbat în mod radical activitatea instituțiilor publice, companiilor private, organizațiilor în general. Prezent în viața Uniunii Europene de mai bine de trei ani, foarte multe reglementări din acest regulament sunt sau urmează a fi preluate în norme juridice și în alte zone ale lumii, după cum afirmă numeroși experți.

Dani Oțil, după ce a primit factura la curent: De ieri umblu ca tata prin casă și sting toate luminile

Dani Oțil, după ce a primit factura la curent: De ieri umblu ca tata prin casă și sting toate luminile
Factura uriașă la curent a provocat o reacție acidă din partea lui Dani Oțil. ”Am făcut consiliu de familie. Factura la curent mi-a stricat ziua și nu a venit încă cea de la gaze. Am luat câteva măsuri de economisire”, a declarat prezentatorul matinalului de la Antena 1.

(P) Ginas.ro - aparatele de stilizare perfecte pentru hairstyliști la început de drum

(P) Ginas.ro - aparatele de stilizare perfecte pentru hairstyliști la început de drum
Mulți trăiesc cu impresia că a fi hairstylist, make-up artist, lash artist sau orice altă funcție din industria de hair&beauty, nu poate fi un lucru așa de greu. În realitate, ca în orice domeniu, persoanele investesc timp, bani și fac foarte multe sacrificii pentru a se perfecționa și a ajunge undeva.

Chef Iosif Ștefănescu și Marius Tudosiei, co-prezentatori Chefi fără limite

Chef Iosif Ștefănescu și Marius Tudosiei, co-prezentatori Chefi fără limite
Galerie Foto ​​​​​​​Chef Iosif Ștefănescu și Marius Tudosiei sunt co-prezentatorii Chefi fără limite, un nou format de adventure- cooking show, ce va avea premiera primăvara aceasta pe Antena 1.

Larisa, Edy, Theo Rose, Liviu, Andrei și Tania Popa la Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Larisa, Edy, Theo Rose, Liviu, Andrei și Tania Popa la  Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Luni, marți și miercuri, de la 20:30, noul sezon Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară! continuă într-un loc aparte din România, cetatea Sighișoara, singura din Europa care este locuită.

Observator lansează seria Străini în visul românesc. Pe urmele muncitorilor de la capătul lumii, astăzi, de la ora 19.00, la Antena 1

Observator lansează seria Străini în visul românesc. Pe urmele muncitorilor de la capătul lumii, astăzi, de la ora 19.00, la Antena 1
Aflată de ani buni într-o criză a angajaţilor, România are acum în faţă încă o provocare: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care ar trebui să construiască sute de kilometri de autostrăzi şi sute de şcoli, să reabiliteze mii de clădiri şi zeci de spitale.

Un nou an, noi lenjerii de pat! Iată cum să beneficiezi de confortul lor ani întregi!

Un nou an, noi lenjerii de pat! Iată cum să beneficiezi de confortul lor ani întregi!
Galerie Foto Probabil te-ai întrebat, deseori, cum ai putea să beneficiezi ani la rând de seturile de lenjerii de pat pe care le îndrăgești? Cât timp ar trebui să reziste, de fapt, așternutul? Mai puțin de doi ani, între trei și cinci ani sau mai mult de zece ani? Factorii care influențează durata de viață a unei lenjerii constau în calitatea materialului și modul în care acesta este îngrijit.
Serviciul de email marketing furnizat de