x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Note pe marginea cărţii de bucate

Note pe marginea cărţii de bucate

de Constantin Piliuţă    |    04 Feb 2009   •   00:00

De câteva zile citesc cu atenţie cartea de bucate a Sandei Marin. Citesc şi mă întreb. Citesc şi mă mir cât de multe le trebuiau înaintaşilor noştri să trăiască. Câtă ştiinţă şi cât timp. Şi câte alimente.



"O mie şi una de nopţi" e nimic pe lângă cartea mea de bucate (Sanda Marin). Auzi, Chateaubriant! E denumirea ce se dă unui biftec mai gros, patru-cinci cm grosime, fript la grătar. Deasupra se pune o bucăţică de unt şi se serveşte cu cartofi pai. Mănânci şi bei un vin alb. Mâine voi cere un biftec cu ciuperci. Sau Rostbif englezesc (ăsta se mănâncă cu sosuri englezeşti, maioneze sau salată verde).

Inventar de reţete
Viţel. Pulpă de viţel la tavă – şi împănată. Nici nu-l lasă să ajungă bou şi-l bagă la rumenit. Ce gusturi! Phui… Şniţel milanez sau Vienez – fiecare oraş cu şniţelul lui. Momiţe pane – sau frigărui. Picioare de viţel rasol – sau Tuslama cu usturoi.

Spre primăvară intră mielul la rând. Întâi îl poartă ţăranul în braţe prin oraş şi le ia banii târgoveţilor, apoi te aşezi la masă ca un nesimţit şi ţi se aduce: Stufat de miel, Miel cu spanac, Miel cu măcriş, Miel cu sparanghel verde, Miel cu ciuperci, Drob, Friptură, Miel pane, Miel la tavă. După ce te-ai îndopat cu copilul, îl iei pe tat-su. Pulpă de berbec înăbuşită. Crochete. Budincă de creier. Creier cu sos matelote. Creier cu roşii la Gratin. Ouă umplute cu creier. Ştiau să mănânce înaintaşii noştri!!
Acum vine la rând aparatul de vorbire: Limba rasol. Limba cu smântână. Limbă cu sos de roşii. Limbă rece cu măsline. Auzi!? Limbă cu stafide!! Limbă umplută. Prăjită… Limba noastră-i o comoară. Cotlet de berbec la tavă sau la grătar.

Dar ce-au avut cu purcelul? Tocană de purcel sau purcel pe varză. Purcel de lapte la cuptor cu biberonul în gură. Acum vine la rând Porcul: Pulpă şi cotlete de porc la cuptor, Tochitură, Frigărui, Pane, Cu sos picant, Cârnaţi şi, la urmă, Şoriciul.

Când te-ai săturat de cele amintite ceri: creier, limbă, ficat, rinichi. Creierul, deci aparatul de gândit, se poate pregăti astfel: Fiert, Pane, Prăjit în aluat, Frigănele, Cu ceapă (auzi: creier cu ceapă?).


Drob de miel
Ingrediente: 500 g măruntaie, două ouă, o felie de pâine, o lingură de smântână, o lingură de verdeaţă tocată, două fire de ceapă verde, sare, piper, untură (sau unt).

Preparare: Se trec prin maşina de tocat carne măruntaiele de la un miel (inima, ficatul, plămânii). Se adaugă ouăle, puţin miez de pâine înmuiat în lapte, un praf de piper, smântână, verdeaţă multă şi ceapă verde, tocată mărunt. Se spală prapurul bine în mai multe ape. Se unge cu untură sau unt o tigaie cu marginile joase. Se întinde prapurul în tigaie astfel încât să rămână mult şi pe margini şi să poată fi întors deasupra, peste umplutură. Se pune umplutura peste prapur, se aşază cu o lingură ca să fie stratul de aceeaşi grosime şi se întorc marginile prapurului deasupra. Se coace la cuptor.


Biblia gospodinelor

Sanda Marin este autoarea celei mai cunoscute cărţi de bucate româneşti. Din 1938, când a apărut prima ediţie, şi până în ziua de astăzi, nu există gospodină care să nu fi gătit măcar una din cele 1300 de reţete clasice. Acum, cartea se poate găsi şi în format electronic.

×
Subiecte în articol: miel bucate cercate