GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Nu putem trai fara mancare. Este un adevar pe care zi de zi il descoperim din ce in ce mai mult. Insa ar fi mult mai bine pentru noi daca nu am privi mancarea doar ca pe o simpla necesitate, ci, dimpotriva, am incerca sa vedem mult mai departe si sa-i acordam bucatariei binemeritatul loc. In definitiv, aceasta este o arta. Iar bucatarii, adevaratii maestri din ale caror maini ies minuni gastronomice. De fapt, acesta este si scopul calatoriilor noastre. Mergem, vizitam, cunoastem oameni, adunam retete, dar aspectul cel mai important este acela ca invatam sa pretuim mai mult mancarea, gustul si savoarea acesteia. Asa ca astazi vom poposi in Albania. Si nu intamplator am ales aceasta tara, ci pentru ca aici oamenii acorda o importanta deosebita preparatelor culinare. Masa de pranz este intotdeauna servita in tihna, alaturi de familie, astfel incat albanezii sa se poata bucura in liniste de savoarea bucatelor.
Imaginati-va cum ar arata o farfurie uriasa cu mai multe compartimente, iar in fiecare dintre acestea am gasi legume, fructe, carne, peste si deserturi. Dupa bunul plac! Cam asa arata si bucataria albaneza. Nimic nu-ti este refuzat!
COMPLET. Mancarurile din carne sunt preferatele albanezilor. Asezonate cu vinete, ardei, ceapa, masline si rosii, acestea nu lipsesc de la aproape nici o masa. Dar sa o luam cu inceputul! De la prima inghititura veti "depista" cu siguranta ceva din aroma si gustul mancarurilor turcesti.
CIULAMA CU NUCI |
INGREDIENTE: carne de pasare, un kg de nuci, doua capatani de usturoi, doua linguri cu faina, sare, piper, unt, ulei.
PREPARARE: Carnea se pune la fiert. Nucile curatate se piseaza impreuna cu usturoiul, piperul si sarea pana capata o anumita consistenta. Se adauga, turnand treptat, zeama in care a fiert pasarea, dupa ce a fost strecurata. Se pun intr-o cratita la foc potrivit faina si uleiul. Cand capata culoarea cafenie se adauga treptat apa rece, sa se subtieze bine. Se adauga sosul din nuci si carnea pe jumatate fiarta. Se lasa la foc mic sa se omogenizeze pana ce carnea este fiarta indeajuns. Se toarna in farfurii, fierbinte, si se adauga deasupra o bucatica de unt.
|