GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Nu putem trai fara mancare. Este un adevar pe care zi de zi il descoperim din ce in ce mai mult. Insa ar fi mult mai bine pentru noi daca nu am privi mancarea doar ca pe o simpla necesitate, ci, dimpotriva, am incerca sa vedem mult mai departe si sa-i acordam bucatariei binemeritatul loc. In definitiv, aceasta este o arta. Iar bucatarii, adevaratii maestri din ale caror maini ies minuni gastronomice. De fapt, acesta este si scopul calatoriilor noastre. Mergem, vizitam, cunoastem oameni, adunam retete, dar aspectul cel mai important este acela ca invatam sa pretuim mai mult mancarea, gustul si savoarea acesteia. Asa ca astazi vom poposi in Albania. Si nu intamplator am ales aceasta tara, ci pentru ca aici oamenii acorda o importanta deosebita preparatelor culinare. Masa de pranz este intotdeauna servita in tihna, alaturi de familie, astfel incat albanezii sa se poata bucura in liniste de savoarea bucatelor.
Imaginati-va cum ar arata o farfurie uriasa cu mai multe compartimente, iar in fiecare dintre acestea am gasi legume, fructe, carne, peste si deserturi. Dupa bunul plac! Cam asa arata si bucataria albaneza. Nimic nu-ti este refuzat!
COMPLET. Mancarurile din carne sunt preferatele albanezilor. Asezonate cu vinete, ardei, ceapa, masline si rosii, acestea nu lipsesc de la aproape nici o masa. Dar sa o luam cu inceputul! De la prima inghititura veti "depista" cu siguranta ceva din aroma si gustul mancarurilor turcesti.
La micul dejun, albanezii servesc in general ceai, lapte, dulceata si oua, iar pentru masa de pranz, din care fac o adevarata sarbatoare, la ordinea zilei sunt supele si carnea de vita cu sos de iaurt. Dulciurile nu se numara printre preferatele lor. Dimpotriva, fructele si nucile sunt cele mai cautate si apreciate.
TRADITIE. Totusi, prajitura "Hoshaf", din smochine, este cu adevarat delicioasa si usor de pregatit, iar prajiturile cu nuci iti vor indulci ziua. Baclavaua, desertul-simbol al albanezilor, este un imprumut culinar, care arata ca uneori dominatia este si ea buna la ceva. Pregatita la ocazii importante, precum zilele de nastere si casatoria, reteta baclavalei este transmisa de la mama la fiica.
Si cand un albanez te invita pe la el nu se poate sa pleci neospatat, asa cum scrie la carte. Iahnie de fasole, orez cu legume, sosuri cu smantana, friptura, fructe proaspete si pateuri cu nuci - un adevarat festin al diverselor specialitati culinare. Bineinteles, gustul acestora nu ar fi deplin daca nu ati servi si o bautura. Spre exemplu, "Raki", al carui gust seamana extrem de mult cu cel al coniacului.
Citește pe Antena3.ro
CIULAMA CU NUCI |
INGREDIENTE: carne de pasare, un kg de nuci, doua capatani de usturoi, doua linguri cu faina, sare, piper, unt, ulei.
PREPARARE: Carnea se pune la fiert. Nucile curatate se piseaza impreuna cu usturoiul, piperul si sarea pana capata o anumita consistenta. Se adauga, turnand treptat, zeama in care a fiert pasarea, dupa ce a fost strecurata. Se pun intr-o cratita la foc potrivit faina si uleiul. Cand capata culoarea cafenie se adauga treptat apa rece, sa se subtieze bine. Se adauga sosul din nuci si carnea pe jumatate fiarta. Se lasa la foc mic sa se omogenizeze pana ce carnea este fiarta indeajuns. Se toarna in farfurii, fierbinte, si se adauga deasupra o bucatica de unt.
|