x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O alimentatie echilibrata

0
Autor: Mara Raducanu 08 Feb 2006 - 00:00
O alimentatie echilibrata
RETETE SANATOASE
Iarna... Anotimpul celor mai multe dileme si probleme alimentare. Asta, deoarece temperaturile scazute duc la limitarea activitatii fizice, adica la evitarea interminabilelor plimbari in aer liber, peste care nu saream niciodata in celelalte sezoane.
Intrucat muschii reprezinta principalul consumator de energie, scaderea activitatii fizice si, implicit, micsorarea arderilor in organism vor duce la depunerea principiilor nutritive sub forma de tesut adipos (acesta reprezinta o forma eficienta a organismului de stocare energetica, intrucat arderea unui gram de grasime duce la eliberarea a noua calorii). Pentru a face o comparatie, trebuie mentionat ca un gram de glucide furnizeaza prin ardere patru calorii, proteinele ofera tot patru calorii, iar un gram de alcool aduce un aport de sapte calorii. Pentru persoanele care pe timp de iarna efectueaza efort fizic intens este indicat consumul de glucide si lipide. In schimb, cei cu tendinta de ingrasare trebuie sa fie foarte atenti la continutul in calorii al alimentelor. De obicei, in aceasta perioada a anului se consuma multe calorii si pentru ca organismul nostru sa-si pastreze, in ciuda frigului, o anumita temperatura. Fapt care, instinctiv, ne impinge catre alegerea unor mancaruri satioase si grele (carnea grasa, mezelurile, costita, icrele, untura, slanina, smantana, maioneza, alunele, arahidele, branzeturile fermentate grase, produsele de cofetarie si patiserie).

CONTROL. In cautarea unui loc care sa imbine confortul personal cu cel gastronomic, recurgem de cele mai multe ori la mesele in oras (la restaurant sau fast-food), unde consumul necontrolat al unor cantitati mari de alimente favorizeaza obezitatea. Cresterea consecutiva a glicemiei dupa o masa bogata stimuleaza secretia de insulina, principalul hormon de stocare al organismului, astfel incat tot ceea ce am consumat se va depune. De aceea, sunt recomandate mesele mici si dese.

"Persoanele supraponderale sunt sfatuite sa introduca in meniul lor gustari pe baza de fructe (portocale, grepfrut, mere) sau legume. In lipsa acestora, se pot alege muraturile, care merg de minune langa o bucata de carne slaba", ne precizeaza doamna doctor Elena Mircea, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, careia ne-am adresat pentru cateva precizari privind alimentatia in perioada de iarna. Extrem de benefic pentru organism este si consumul de peste slab (stiuca, salau, cod), proaspat sau congelat, pentru aportul de acizi grasi polinesaturati, care ne protejeaza de ateroscleroza si cancer. Nu trebuie neglijat nici consumul de lactate, bogate in calciu si vitamina D (iaurt slab, lapte cu 1,8% grasime, cas, branza de vaci). Pe timpul iernii, alimentele calde sunt mai mult decat binevenite. Ceaiurile, supele si ciorbele (limpezite si fara paste fainoase) asigura aportul hidric, destind stomacul, creand in acelasi timp senzatia de satietate. In plus, un aliment cald determina organismul sa consume o cantitate mai mare de energie pentru digerarea lui.

PREPARARE. Pe langa atentia care trebuie acordata alimentelor, la fel de important este si modul in care acestea sunt pregatite. Astfel, vom opta pentru metode de preparare simple, care sa pastreze calitatile alimentelor si continutul lor in vitamine. Prajirea trebuie evitata si din alimentatia unui om sanatos, deoarece grasimea incinsa duce la aparitia unor produsi toxici. Indiferent de sezon, alegeti mancaruri cat mai usoare, tolerate usor de organismul dumneavoastra. Si, pentru a va ajuta sa va respectati mai mult corpul, va vom oferi un caiet de retete dietetice, benefice atat pentru sanatatea corpului, cat si a mintii.

MENIU
Antreuri:
  • oua romanesti si branza hiposodata
    Felul 1:
  • Supa-crema de legume
    Felul 2:
  • Friptura dietetica inabusita/ sau sufleu de peste alb in aburi/ sau chiftelute din branza cu sos de rosii
    Desert:
  • Sufleu din branza de vaci/ sau piure de morcovi
  • OCHIURI ROMANESTI

  • INGREDIENTE: doua oua, 200 ml apa, 5 ml otet.
  • PREPARARE: Apa se pune la fiert cu putina sare si otet. Se sparg ouale si se coaguleaza. Dupa ce sunt gata se scot cu paleta de spuma.

    BRANZA HIPOSODATA

  • INGREDIENTE: un litru lapte, o lingura cu otet de 9 grade.
  • PREPARARE: Laptele se fierbe si, cat este fierbinte, se picura cu lingura otetul. Laptele se coaguleaza si se aduna in cocoloase. Separat, se asaza o strecuratoare smaltuita, acoperita cu un tifon, peste un castron. Se rastoarna laptele in tifon, se innoada tifonul, iar legatura se asaza sub un jet de apa sau intr-un vas cu apa, care trebuie schimbata de cinci-sase ori. Astfel, cheagul spalat cu apa este complet lipsit de sare.

    SUPA-CREMA DE LEGUME

  • INGREDIENTE: 400 g varza proaspata, 500 g cartofi, 350 g morcovi, 150 g mazare conservata, 100 g faina de grau, 75 g unt, un litru lapte, 3 oua.
  • PREPARARE: Legumele se curata, se taie in cuburi si se pun la fiert. Cand au fiert pe jumatate, se adauga untul si faina dizolvata in apa calduta. Se lasa oala in continuare pe foc. Dupa ce au fiert, legumele se paseaza si se mai dau in clocot impreuna cu mazarea. Amestecul de ou si lapte fierbinte se adauga cand se ia oala de pe foc.

    FRIPTURA DIETETICA INABUSITA

  • INGREDIENTE: 200 g carne, 100 g morcovi, cimbru, 25 g pastarnac, 100 g cartofi, 100 ml supa de zarzavat, 10 ml ulei, usturoi.
  • PREPARARE: Morcovii si cartofii se curata si se taie felii. Carnea se spala si se impaneaza cu feliile de morcovi si de cartofi. Se pune friptura si restul zarzavaturilor sa fiarba inabusit intr-o cratita cu capac. Cand carnea poate fi usor strapunsa cu furculita, legumele fierte bine se dau prin sita. Peste pasta obtinuta se adauga uleiul, usturoiul si cimbrul. Se mai da un clocot. Carnea inabusita se serveste alaturi de piureul de legume.

    SUFLEU DE PESTE ALB IN ABURI

  • INGREDIENTE: 1,6 kg salau, 300 ml lapte, doua oua, 50 g faina, 50 g unt.
  • PREPARARE: Pestele se pune la fiert in apa rece. Se lasa apoi sa se raceasca in propria supa, se curata de piele si de oase si se trece prin masina de tocat cu sita deasa. Faina se dilueaza in lapte, se adauga galbenusurile, apoi se amesteca bine cu piureul de peste. Separat, se bat albusurile si se incorporeaza in piureul de peste Se pune in forma unsa cu unt si se fierbe la bain-marie. Se serveste cu unt topit si deasupra cu o felie de lamaie.

    CHIFTELUTE DE BRANZA CU SOS DE ROSII

  • INGREDIENTE: un kg branza dulce de vaca, 150 g gris, 100 g faina, 5 oua, un kg sos de rosii, sare.
  • PREPARARE: Branza se amesteca cu grisul, faina si albusurile batute spuma. Se modeleaza chiftelutele, care se dau prin faina si se fierb in apa clocotita cu putina sare. Se scot si se pun in sosul de rosii. In sos se mai pot adauga: o foaie de dafin, cimbru, putin usturoi si verdeata proaspata.

    SUFLEU DIN BRANZA DE VACI

  • INGREDIENTE: 120 g branza de vaci, un ou, 10 g unt, sare.
  • PREPARARE: Branza de vaci se trece prin sita si se amesteca cu 5 g de unt, sare si cu albusul batut spuma. Se toarna intr-o forma unsa cu restul untului, se unge suprafata sufleului si se pune la fiert la bain-marie. Se lasa la fiert 30 de minute.

    PIURE DE MORCOVI

  • INGREDIENTE: doua kg de morcovi, 300 g smantana, 100 g zahar.
  • PREPARARE: Morcovii se taie felii si se pun la inabusit in putina apa clocotita cu zahar. Cand sunt fierti, se paseaza si se mai dau in fiert, adaugand supa. Piureul se serveste cald sau rece, cu smantana.
  • Citeşte mai multe despre:   brănză,   făină,   ingrediente,   fiert,   preparare

     



    Mai multe titluri din categorie

    Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

    Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
    Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

    Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

    Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
    Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

    Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

    Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
    Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

    Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

    Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
    Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
    Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

    Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

    Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
      Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

    Care sunt avantajele unui gazon artificial?

    Care sunt avantajele unui gazon artificial?
    Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...

    Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile

    Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile
    Pentru multe persoane, spălarea geamurilor poate părea o misiune dificilă. Alegerea produselor potrivite pentru curățenie, îndepărtarea tuturor petelor și obținerea unui luciu perfect sunt doar câteva dintre...

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
    Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
    În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
    Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

    Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

     Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
    Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
    Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...
    Serviciul de email marketing furnizat de