RETETE SANATOASE
Iarna... Anotimpul celor mai multe dileme si probleme alimentare. Asta, deoarece temperaturile scazute duc la limitarea activitatii fizice, adica la evitarea interminabilelor plimbari in aer liber, peste care nu saream niciodata in celelalte sezoane.
Intrucat muschii reprezinta principalul consumator de energie, scaderea activitatii fizice si, implicit, micsorarea arderilor in organism vor duce la depunerea principiilor nutritive sub forma de tesut adipos (acesta reprezinta o forma eficienta a organismului de stocare energetica, intrucat arderea unui gram de grasime duce la eliberarea a noua calorii). Pentru a face o comparatie, trebuie mentionat ca un gram de glucide furnizeaza prin ardere patru calorii, proteinele ofera tot patru calorii, iar un gram de alcool aduce un aport de sapte calorii. Pentru persoanele care pe timp de iarna efectueaza efort fizic intens este indicat consumul de glucide si lipide. In schimb, cei cu tendinta de ingrasare trebuie sa fie foarte atenti la continutul in calorii al alimentelor. De obicei, in aceasta perioada a anului se consuma multe calorii si pentru ca organismul nostru sa-si pastreze, in ciuda frigului, o anumita temperatura. Fapt care, instinctiv, ne impinge catre alegerea unor mancaruri satioase si grele (carnea grasa, mezelurile, costita, icrele, untura, slanina, smantana, maioneza, alunele, arahidele, branzeturile fermentate grase, produsele de cofetarie si patiserie). CONTROL. In cautarea unui loc care sa imbine confortul personal cu cel gastronomic, recurgem de cele mai multe ori la mesele in oras (la restaurant sau fast-food), unde consumul necontrolat al unor cantitati mari de alimente favorizeaza obezitatea. Cresterea consecutiva a glicemiei dupa o masa bogata stimuleaza secretia de insulina, principalul hormon de stocare al organismului, astfel incat tot ceea ce am consumat se va depune. De aceea, sunt recomandate mesele mici si dese. "Persoanele supraponderale sunt sfatuite sa introduca in meniul lor gustari pe baza de fructe (portocale, grepfrut, mere) sau legume. In lipsa acestora, se pot alege muraturile, care merg de minune langa o bucata de carne slaba", ne precizeaza doamna doctor Elena Mircea, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, careia ne-am adresat pentru cateva precizari privind alimentatia in perioada de iarna. Extrem de benefic pentru organism este si consumul de peste slab (stiuca, salau, cod), proaspat sau congelat, pentru aportul de acizi grasi polinesaturati, care ne protejeaza de ateroscleroza si cancer. Nu trebuie neglijat nici consumul de lactate, bogate in calciu si vitamina D (iaurt slab, lapte cu 1,8% grasime, cas, branza de vaci). Pe timpul iernii, alimentele calde sunt mai mult decat binevenite. Ceaiurile, supele si ciorbele (limpezite si fara paste fainoase) asigura aportul hidric, destind stomacul, creand in acelasi timp senzatia de satietate. In plus, un aliment cald determina organismul sa consume o cantitate mai mare de energie pentru digerarea lui. PREPARARE. Pe langa atentia care trebuie acordata alimentelor, la fel de important este si modul in care acestea sunt pregatite. Astfel, vom opta pentru metode de preparare simple, care sa pastreze calitatile alimentelor si continutul lor in vitamine. Prajirea trebuie evitata si din alimentatia unui om sanatos, deoarece grasimea incinsa duce la aparitia unor produsi toxici. Indiferent de sezon, alegeti mancaruri cat mai usoare, tolerate usor de organismul dumneavoastra. Si, pentru a va ajuta sa va respectati mai mult corpul, va vom oferi un caiet de retete dietetice, benefice atat pentru sanatatea corpului, cat si a mintii.
MENIU
|
Antreuri:
Felul 1: Felul 2: Desert: |
| ||||
OCHIURI ROMANESTIBRANZA HIPOSODATACitește pe Antena3.ro SUPA-CREMA DE LEGUMEFRIPTURA DIETETICA INABUSITASUFLEU DE PESTE ALB IN ABURICHIFTELUTE DE BRANZA CU SOS DE ROSIISUFLEU DIN BRANZA DE VACIPIURE DE MORCOVI |