x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O masa copioasa cu vegetarienii

O masa copioasa cu vegetarienii

14 Oct 2004   •   00:00

Consumul de produse din soia a devenit o moda in Romania. Vegetarieni sau nu, oamenii vor sa incerce tofu, snitele, pate si alte alimente preparate din soia.

CRISTINA CATANA

A accepta invitatia la cina din partea unei familii de vegetarieni nu inseamna neaparat ca veti iesi "la pascut". Veti fi surprinsi sa constatati ca pe masa lor se gasesc mezeluri, branzeturi, lapte si alte produse pe care le aveti si dumneavoastra in frigider. Numai ca ale lor sunt intrucatva false. Toate acestea sunt facute din soia. Acest aliment contine de sapte ori mai multe minerale decat laptele si de doua ori mai multe decat majoritatea legumelor.

SORTIMENTE. Ca aperitiv, la o masa de vegetarieni veti servi tofu - branza de soia. Legenda spune ca un mare bucatar a vrut sa dea mai multa savoare laptelui din soia si i-a adaugat apa sarata - nigari.

Dupa un timp, laptele s-a inchegat, spre dezamagirea bucatarului. Insa nu se stie de ce a gustat din noul produs, dar nici nu mai conteaza, pentru ca astazi tofu este un produs rafinat si cautat de gurmanzi. Tot ca aperitiv va puteti delecta cu pateu din soia, care poate avea mai multe variante: cu ciuperci, cu masline. Daca totusi ravniti dupa carnea de acasa, exista si pentru dumneavoastra o solutie. Pateuri din soia cu arome de carne de pui, de porc sau de vita.

La felul doi, snitelele din soia cu garnitura de cartofi prajiti, orez sau piure de cartofi va vor incanta papilele gustative. Pentru cei care adora tocanitele sau drobul, bucataria vegetariana are solutia. Gulas din soia cu arome de vita sau porc, drob din soia cu marar sau tarhon, soia instant pentru mici, chiftele, hamburgeri.

IN ORAS. Daca se intampla ca cina cu familia de vegetarieni sa fie in oras, nu va nelinistiti! Aveti de unde alege! Pizza cu crenvursti vegetali si tofu, burgeri rusesti, burgeri din soia texturata, hamburgeri si multe alte produse pe care le puteti gasi in orice fast-food. Dar din soia!

Nici la desert vegetarienii nu se lasa mai prejos! Din laptele de soia se pot face prajituri, bomboane, ciocolata si inghetata.

SFAT. Pentru a avea un gust cat mai bun, carnea din soia trebuie condimentata bine. De asemenea, la chiftelute si la friptura se foloseste mai mult decat de obicei. Aveti grija sa consumati mancarea imediat ce ati gatit-o, pentru ca o data racita nu mai este la fel de gustoasa si de frageda.

Daca vreti sa deveniti vegetarieni sau pur si simplu sa mancati soia, trebuie sa aveti grija! Consumata in cantitati mari, soia poate dauna din cauza cantitatii foarte mari de proteine pe care o contine.

SANATOS

Medicii recomanda consumarea a cel putin 100 de grame de soia pe zi, pentru ca acest produs aduce un aport nutritiv mare organismului. In 100 de grame de soia se gasesc 40 mg proteine, 20 mg grasimi vegetale, 2 mg lecitina. Soia este un aliment indicat pentru ca nu are colesterol. Mineralele si vitaminele sunt si ele componente importante. Daca la o masa consumati 100 de grame de soia, organismul dumneavoastra se va imbogati cu 242 mg magneziu, 260 mg calciu, 13,3 mg vitamina E, 1 mg vitamina B si 12 mg fier.

RETETA

Se taie sase rosii transversal pe din doua, se scoate pulpa cu lingura. Apoi se asaza cu taietura in jos si se lasa la scurs. Puneti trei oua la fiert si le lasati 10 minute, pana cand devin tari. Apoi le curatati si le taiati jumatati. In fiecare dintre bucatile de rosii se pune cate o jumatate de ou (cu taietura in jos) si se spriteaza cu maioneza de soia, cam 100 de grame. Pentru a da un aspect cat mai placut preparatului, asezati pe un platou intins frunze de salata verde in evantai. Peste acestea puneti rosiile, peste care se rade branza din soia.
×
Subiecte în articol: gastronomie soia