Bucătăria thailandeză... Nu cred că mai este chiar aşa o necunoscută pentru românii amatori de preparate noi. Şi pentru că toţi oaspeţii restaurantelor româneşti trebuie să se bucure de gustul autentic al acestor preparate, aşa cum se fac ele în Thailanda, bucătarii români au fost iniţiaţi în tainele acestei gastronomii.
Thai Cooking Class a avut loc anul acesta la Sibiu (19 mai) şi la Bucureşti (20 mai). Organizat de Ambasada Thailandei şi găzduit de Centrul de Competenţă în Gastronomie (Metro Militari), evenimentul a fost şi de această dată o reuşită. Spre deosebire de ediţia precedentă, cursul de bucătărie thailandeză a fost mult mai complex, incluzând, pe lângă demonstraţiile practice ale profesorilor de gastronomie de la Universitatea de Tehnologii Rajamangala din Bangkok - Chayanit Prampate şi Sudaporn Timrurg -, şi expoziţii de ingrediente exotice, precum mango, mangustan, longon, pomelo, durian, banane sau nuci de cocos uriaşe.De asemenea, la dejunul prezidat de Excelenţa Sa Rushda Thavaravej, ambasadorul Thailandei la Bucureşti, invitaţii au degustat deliciile exotice.
TEST DE MEMORIE... GUSTATIVĂ
Aşadar, un număr de 27 de bucătari au testat, cu toate simţurile, reţetele tradiţionale. Au privit mai întâi cum cele două profesoare combinau ingredientele pentru a obţine Phat Thai, Kaeng Khiao Wan Kai sau Yam Nuea Yang. Apoi, urmărind cu atenţie notiţele, fiecare îşi testa îndemânarea, recompunând arome, gusturi şi decoruri.
Fiecare preparat a fost analizat, profesoarele ajutându-i pe bucătari să găsească gustul inimitabil al reţetelor. Impresiile cursanţilor? Cel puţin interesante.
"Mâncarea este foarte bună, iar decorurile sunt excepţionale. Tot ce am învăţat astăzi voi încerca la un bufet pe care-l voi organiza săptămâna viitoare şi la care sunt invitate 40 de persoane din Thailanda. A fost o experienţă fericită. În meseria noastră, tot timpul ai ceva de învăţat", a mărtusit Răzvan Radu din Bucureşti.
Dang Xuan Loc este un vietnamez născut în Hanoi, care se simte bine în România şi vorbeşte româneşte. "Sunt în România de 15 ani şi mă pasionează tot ceea ce înseamnă gastronomie. În meniul restaurantului meu se găsesc preparate vietnameze, chinezeşti, thailandeze, japoneze. Avem câte ceva din mai multe colţuri ale Asiei.
Gastronomia thailandeză seduce prin gusturi şi arome. Sunt şi foarte norocoşi pentru că au turismul foarte dezvoltat şi sunt deschişi spre lume. Sper ca în doi-trei ani să ne familiarizăm şi noi cu acest mod de a găti, astfel încât să-l apreciem la adevărata lui valoare. Am observat că românii nu se tem să încerce preparate noi."
DESCHIDERE SPRE LUME
Bucătăria thailandeză reprezintă posibilitatea de a interacţiona cu o altă cultură gastronomică, total diferită. Important este să accepţi această provocare şi să te bucuri de toate secretele ei.
Pentru Patrick Guibet, Executive Chef la Centrul de Competenţă în Gastronomie, bucătăria thailandeză este o bună "prietenă". "Am lucrat 10 ani în Asia şi cunosc foarte bine această gastronomie. O iubesc. Este una dintre cele mai bune bucătării din lume, o cultură total diferită. Îmi place foate mult că românii pot să o cunoască, să o guste.
Ei sunt curioşi şi vor să descopere din ce în ce mai mult. Cred că a venit timpul ca ei să se bucure de binefacerile acestei gastronomii şi sigur vor avea surprize plăcute. Cel mai mult îmi place supa picantă de pui pe care o mâncam pe străzile din Bangkok. Se simţea peste tot aroma ei şi te cucerea imediat."
IDEI EXOTICE
"O parte dintre cursanţii pe care i-am invitat aici aveau nevoie de idei. Meniul restaurantelor lor cuprindea deja preparate thailandeze, dar doreau să schimbe ceva, să surprindă iarăşi. Alţii doreau să pună o amprentă asiatică în meniu, aşa că salatele pot fi o alternativă excelentă. A fost o experienţă reuşită pentru că au rămas surprinşi de combinaţiile pe care le folosesc thailandezii atunci când gătesc.
Aceasta este şi ideea cursurilor pe care le organizăm noi: să ofere o altă perspectivă. Cu siguranţă trebuie încurajate experienţele gastronomice!" Constantin Eremia, Executive Chef-Sous
Phopea Thod - Rulouri de primăvară
Ingrediente: 300 g foi pentru rulouri, 100 g carne tocată de porc, un ou, 100 g varză, 50 g muguri de fasole, o jumătate de linguriţă de piper, o lingură de sos de soia, 50 g boabe de fasole Mung, două linguri de ulei, o linguriţă de usturoi; pentru sosul de chili: câte un sfert de cană de oţet şi apă, câte o jumătate de cană de zahăr şi ardei chili roşu, o linguriţă de sare şi două linguriţe de tapioca.
Preparare: Pentru sosul de chili se fierb oţetul, zahărul, apa, sarea şi ardeii chili. Se adaugă făina de tapioca şi se amestecă până se îngroaşă. Separat, în alt vas se amestecă bine carnea de porc, oul, varza, mugurii de fasole, piperul, sosul de soia şi boabele de fasole Mung. Se prăjeşte usturoiul în ulei încins şi se adaugă amestecul de carne. Pe pătrăţelele de aluat se aşază umplutură, se rulează, se lipesc marginile şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc cu sos de chili.