x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O romanca la Terracina

O romanca la Terracina

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    30 Aug 2006   •   00:00
O romanca la Terracina
EUROPA GURMANDA
"Cand am plecat spre Italia, acum 12 ani, nu stiam prea multe lucruri despre Terracina. Era o simpla destinatie pentru un emigrant roman. Astazi sunt incantata sa traiesc intr-un oras cu o istorie formidabila". Interlocutoarea noastra se numeste Aliana Costache, este tanara, exuberanta si vine din Terracina, Italia, oras aflat la o suta de kilometri spre sud de Roma.

HAI ACASA! Am intalnit-o la mijloc de august la Mangalia, unde avea loc Simpozionul Romanilor de Pretutindeni, numit… "Hai acasa!". "Aliana, cum e sa fii din nou acasa?", am intrebat-o. "Acasa, la Piatra Neamt, nu am mai fost de 7 ani. Iar in ultimii doi ani, e a doua oara cand vin in Romania. Si imi place s-o regasesc, sa o cunosc, asa cum n-am cunoscut-o cand am locuit aici. Din pacate, nu am prea mult timp ca sa stau in tara. Trebuie sa ma intorc in Italia, acolo am o mare raspundere pe umeri". Aliana este "maitre d’hôtel" intr-un cunoscut restaurant din orasul-cetate care a adoptat-o. "Am venit spre gastronomie din nevoi financiare. Ca emigrant, in Italia, am inceput sa lucrez intr-un restaurant, la spalat farfurii. Astazi conduc restaurantul si barul Hotelului «La Giara», care fac parte din complexul hotelier «Blue River»". Vara, orasul e plin de turisti care vin din toata Europa, caci Terracina se afla pe traseul celebrei Via Appia, ce uneste Roma de Napoli. Tot aici se afla si Templul lui Jupiter, Palazzo Braschi, fosta resedinta de vara a papilor. Turisti romani sunt putin, dar zona este plina de emigranti veniti din Romania. Aproape 1.500. Exista aici o asociatie multietnica numita "Tempi di Jove", cu o sectiune aparte pentru romani, pe care Aliana o conduce de ceva timp. "Incercam sa facem astfel incat romanii sa nu se simta singuri, acolo".

Despre gastronomia terracineza, Aliana ne spune ca este foarte sanatoasa. "Dupa ce am gustat din mancarurile italiene, mi-am spus ca mancarea romaneasca este «saporita», adica foarte gustoasa, in comparatie cu cea din peninsula. Apoi am inceput sa fac altfel diferentierile. Mancarea romaneasca este foarte mult gatita, mai elaborata, si asta face ca unele dintre proprietatile ingredientelor sa fie diminuate. In schimb, bucataria italiana este mai… «esspreso». Se gateste «al dente» si se mananca in urmatoarele 5 minute…"

GASTRONOMIE ROMANEASCA. De dragul zilelor de-acasa, romanii din Terracina gatesc de sarbatori ("festa") mancaruri romanesti adevarate. Sarmale, ardei umpluti, parjoale, ghebe… Vedetele sunt, evident, sarmalele, care nu se afla in retetarele italienilor.

Nu stie daca exista in Italia vreun restaurant cu specific romanesc, dar crede ca nici nu ar fi rentabil sa se deschida unul la Terracina. "Nu e o idee buna, pentru ca este un oras turistic, iar turistii vin sa manance ca in Italia…" N-a incercat nici la restaurantul unde lucreaza sa gateasca vreodata romaneste. Insa, acasa, e rasfatata cu mancaruri ca la Piatra Neamt. "Mi-a fost dor de mancarea romaneasca, insa acum un an a venit mama la mine si imi gateste tot ce-mi doreste inima. Tocanite cu carne, bors, fasole pastai cu usturoi si smantana, mamaliguta…"

Sigur, mamaliguta, adica "polenta", au si italienii. "Insa e oarecum diferita. E alt tip de faina, se prepara altfel. La Terracina, se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii, se prajeste pe gratar, dupa care se asaza langa carne, ca garnitura, ori se unge cu branza si se da la cuptor…"

Daca un prieten i-ar spune ca vrea sa emigreze, ce i-ar raspunde? "Nu, sa n-o faca! Nicaieri nu e ca acasa!"

"Am studiat la Institutul de Medicina Psihosomatica din Roma si acum am, in Terracina, si propriul cabinet de terapii alternative. Nu renunt la restaurant. Iar in ce priveste terapia alimentara, recomand cromoterapia. Daca cineva are o inflamatie, recomand mancaruri verzi, pentru ca verdele este complementar rosului"
Aliana Costache
maitre d’hôtel si homeoterapeut

Templul lui Jupiter si Via Appia - care strabate orasul de la nord la sud, intrand prin "Porta Romana" si iesind prin "Porta Napolitana" - sunt doua dintre vestigiile exuberantei Antichitati romane care atrag, an de an, turisti din intreaga lume la Terracina

SUPA TERRACINEZA

Se topeste in tigaie sunca cu usturoi si se adauga ceapa taiata pestisori. Se pun cubulete de bostan turcesc si se inabusa la foc mic. Se adauga fasole boabe (fiarta), se condimenteaza cu sare, ardei iute si se lasa la foc mic pana cand se omogenizeaza, devenind o crema pastoasa. Supa-crema se serveste calda, cu crutoane.
×
Subiecte în articol: terracina