x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Om rau

Om rau

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    04 Oct 2005   •   00:00

Cred ca pare cel putin bizar faptul ca un soi de vita-de-vie poarta numele de Om rau. De circa 8.000 de ani, de cand vinul, produs al fermentatiei alcoolice a strugurilor, a aparut in Mesopotamia, vita-de-vie, prin produsele sale, a fost totdeauna un amic, un sfetnic de taina al omului. Om rau este un soi autohton provenit, ca multe alte soiuri romanesti, prin selectii populare din vita salbatica existenta din abundenta pe manosul pamant al Daciei.

Exista si o alta varianta populara pentru care acest soi ar fi fost numit Om rau. In general, strugurii soiului Om rau, desi au boabe mari, nu pot fi folositi ca struguri de masa din cauza gustului lor ierbos-astringent.

Cultivat de cand a aparut in Moldova istorica, in timp, acest soi a fost cunoscut in podgorii cu diferite sinonime din care amintim Verdea si Poama verde. Chiar si literatura franceza de specialitate il noteaza sub denumirea de "Verdea de Roumanie", "Cepage de cuve blanc surtout cultive en Moldavie", ceea ce in traducere ar insemna: "Soi de vin alb indeosebi cultivat in Moldova".

Cam in aceeasi perioada, soiul Om rau a trecut Carpatii in Transilvania, intalnindu-se mult timp cultivat in unele podgorii de pe aceste locuri.

Soiul Om rau are struguri mijlocii, greutatea lor putand ajunge pana la 450 g. Caracteristic soiului este si faptul ca boabele au o pielita foarte groasa, alcatuind chiar 15% din greutatea acestora. Maturitatea deplina a strugurilor are loc spre sfarsitul lunii septembrie, normal, in prima jumatate a lunii octombrie, acumuland intre 145 pana la 180 grame la litru zaharuri. Vinurile obtinute au o tarie alcoolica medie cuprinsa intre 8,5 grade si 10,5 grade, obtinandu-se vinuri albe seci ce fac parte din categoria vinurilor de masa. Soi romanesc in prezent aproape uitat. Om rau, care a inglobat munca unor generatii de selectioneri populari anonimi, va ramane totusi scris cu litere mari in colectia de aur a soiurilor de vita-de-vie romaneasca.

×
Subiecte în articol: gastronomie