x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Opt secole de istorie

Opt secole de istorie

15 Aug 2007   •   00:00

Primii croaţi au venit pe teritoriul Romăniei in secolul al XIII-lea, majoritatea aşezăndu-se in localităţi de pe teritoriul actualelor judeţe Timişoara şi Arad.

Primii croaţi au venit pe teritoriul Romăniei in secolul al XIII-lea, majoritatea aşezăndu-se in localităţi de pe teritoriul actualelor judeţe Timişoara şi Arad. Incă de la inceptul şederii lor pe aceste meleaguri, croaţii au inceput să crească animale. O altă ocupaţie a lor, incurajată şi de zona muntoasă in care s-au aşezat, a fost pomicultura. Croaţii care şi-au făcut gospodării in Banat şi-au căştigat renumele ca fiind buni viticultori şi agricultori.

Sărbători

Ca şi celălalte minorităţi din Romănia, şi cea croată acordă o foarte mare importanţă Bisericii. De aceea, aproape totul se invărte in jurul sărbă torilor romano-catolice. Şi gastronomia este la fel de importantă. Fiecare sărbătoare are măncărurile ei tradiţionale, iar gospodinele croate respectă cu sfinţenie meniurile vechi de sute de ani.

Cu ocazia sărbătorilor locale şi a pelerinajelor, de pe masa croaţilor nu lipseşte tocăniţa de cartofi cu carne de porc. Tot carne de porc se mănăncă şi cu ocazia Anului Nou. In schimb, masa de Crăciun este bogată in preparate din peşte, codul fiind preferatul croaţilor.

Desertul care nu lipseşte de la nici o sărbătoare il reprezintă gogoşile, pe care gospodinele le umplu cu diverse compoziţii. Croaţii sunt măndri de obiceiurile şi credinţele lor vechi de cănd lumea

"Dacă bem in fiecare zi căte un pahar de suc proaspăt şi măncăm căte puţin din fiecare măncare, astfel incăt să ne asigurăm fibrele necesare, atunci suntem pe drumul cel bun către o dietă sănătoasă."

Jay Kordich,dietetician croat

Cozonac cu nucă sau mac

Ingrediente: 500 g făină, 250 ml lapte, două gălbenuşuri, 3 linguri de ulei, 1-2 pachete margarină, 20 g drojdie, sare, un kg mac sau nucă măcinată.

Preparare: Se pune drojdia in lapte călduţ şi puţin zahăr şi se lasă la crescut. Laptele, zahărul, gălbenuşurile, uleiul şi margarina se mixează, după care se frămăntă cu făina şi se lasă la crescut. După ce creşte, se frămăntă din nou şi iar se lasă la crescut. Se frămăntă aluatul pănă cănd se dezlipeşte singur de pe mănă. Se fac două rulade in care se pun fie nucă măcinată, fie mac măcinat. Acestea se inmoaie cu puţin lapte şi zahăr vanilinat. Se pun ruladele in tava unsă cu ulei şi se ung cu gălbenuş frecat bine şi se dau la copt. După ce s-au copt, se lasă puţin la răcit, se taie felii şi se dau prin zahăr pudră.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară