x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Oră deschisă de gastronomie

0
08 Aug 2007 - 00:00

Dimineţile la Muzeul Satului au inceput vara asta cu zarva copiilor care işi cumpărau prăjitura sau plăcinţica preferată de pe masa incărcată cu bunătăţi a Mioarei Stochiţă.Aşa am cunoscut-o şi eu pe Mioara Stochiţă, inconjurată de copii, tonică, surăzătoare, mereu cu vorba potrivită pentru fiecare.

Dimineţile la Muzeul Satului au inceput vara asta cu zarva copiilor care işi cumpărau prăjitura sau plăcinţica preferată de pe masa incărcată cu bunătăţi a Mioarei Stochiţă. Cozonac, poale-n brău, plăcintă cu mac, plăcintă cu măr, rulouri cu brănză sărată şi mărar, pandişpan cu fructe, ciocolată de casă, prăjitură cu cremă de lămăie frecată cu miere şi invelită in ciocolată, tarte… Cum să rezişti unei asemenea bogăţii de preparate dulci-dulci, ca şi copilăria!

Aşa am cunoscut-o şi eu pe Mioara Stochiţă, inconjurată de copii, tonică, surăzătoare, mereu cu vorba potrivită pentru fiecare. Era "Vara pe uliţă", proiectul care de căţiva ani ii adună pe micuţi "in «satul ciudat» de la Şosea", unde, cum spune dna dr Aurelia Cosma, director de Programe Culturale şi Marketing la Muzeul Satului, "descoperim in acest demers instructiv-educativ şi social - tabăra de creaţie «Vara pe uliţă» - indemnul de a păstra «intru spirit» tot ceea ce a fost valoros in trecut, aceste meşteşuguri cu care s-au scris şi susţinut insemne ale identităţii noastre naţionale".

Cuptorul din Videle

"De mică mi-a plăcut să stau pe lăngă mama, să văd cum se pregătesc toate aceste bunătăţi, să fiu acolo cănd se scot, aromate, din inima cuptorului. Mămica mea m-a invăţat mai intăi să pot face colăcei. Şi de la ea am deprins apoi toate celelalte reţete. Acum le las mai departe moştenire băieţelului meu cel mic", ne-a spus Mioara Stochiţă. Meşter popular, originar din Videle, Teleorman, aceasta ne-a spus că sunt 32 de ani de cănd pregăteşte produse tradiţionale romăneşti de patiserie.

"In Teleorman, in general, cele mai căutate produse de patiserie sunt cozonacul, plăcinta cu brănză, plăcinta cu măr, poale-n brău (chiar dacă este moldovenească, este la fel de gustată şi in zona noastră), plăcinta cu măr in zilele de post şi cea cu brănză in zilele «de dulce». Pe timp de vară este foarte uşor de pregătit pandişpanul cu fructe, şi poate fi pregătit de oricine, căci nu pune foarte mari probleme. Este foarte răcoritor." Intotdeauna la pandişpan se pun cantităţi egale: 8 linguri de zahăr, 8 linguri de făină, 8 linguri de ulei şi lămăia să nu lipsească. Fructele le alegem noi, care ne plac mai mult. Putem să folosim şi brănză rasă. Apoi pregătim un sirop de zahăr cu trei linguri de apă, intre timp, căt fierbe siropul, se bat albuşurile, după ce s-au bătut albuşurile se adaugă siropul fierbinte. Amestecul se coagulează şi se face precum o bezea. Treptat se adaugă gălbenuşul, uleiul, făina, lămăia şi la sfărşit fructele. Se lasă la cuptor timp de 30 minute la foc de 180ËšC.

Demonstraţie culinară

Scriam că Mioara Stochiţă s-a dovedit a fi o prietenă statornică a celor mici. Şi cum n-ar fi aşa tocmai persoana care le pregăteşte acestora zi de zi atătea dulciuri minunate!? Energica teleormăneancă le-a propus intr-o zi şi o lecţie de gastronomie la umbra unui nuc din Muzeul Satului. "Poale-n brău şi colăcei, să facem de mititei..." Cu aceste cuvinte, Mioara Stochiţă a reuşit să adune in juru-i, din nou, prichindeii, cărora le-a arătat cum se pregătesc toate plăcinţelele şi toţi colăceii aceia pe care ei se ingrămădeau dimineaţa să-i cumpere. Iar copiii s-au dovedit a fi atenţi şi... răbdători. Căci, nu-i aşa, e floare la ureche să frămănţi ori să modelezi poale-n brău, japoneze, colăcei, rulouri cu brănză, melcişori şi alte impletituri din aluat. Singurul regret al zilei aceleia minunate de vară a fost că nu aveau la indemănă un cuptor unde să coacă tot ceea ce modelaseră. Numai că Mioara Stochiţă, presimţind că toată bucuria s-ar putea preschimba in amărăciune, pusese deoparte căteva plăcinte pe care micuţii le-au putut savura, după "ora deschisă" de gastronomie.

Căteva taine

"In gălbenuşul de ou se pune sare, ca să se roşească (să aibă culoarea mai vie, mai puternică)"; "La aluat, grăsimea se pune intotdeauna ultima, şi se mai frămăntă doar atăt căt să se incorporeze"; "La gem, dacă e mai moale, se poate adăuga pesmet sau biscuite ras"; "In nucă punem puţin rom, o inmoaie şi-o aromează"; "La umplutura de brănză dulce să nu lipsească coaja rasă de lămăie, pe lăngă stafide, ou şi zahăr"; "Aluatul intotdeauna reprezintă faţa lui Hristos, niciodată nu se aruncă, fiindcă ar fi mare păcat"; "Aluatul trebuie inchinat după ce l-ai frămăntat. Ii faci o cruce mare, deasupra, sau il apeşi cu pristolnicul"; "Aluatul pentru plăcinte se poate face şi cu lapte prins in loc de lapte dulce"; "In loc de ulei, la aluatul pentru cozonac putem pune smăntănă, care-l menţine proaspăt mai multă vreme"; "Intotdeauna foile pentru torturi şi prăjituri se insiropează cănd blatul este perfect rece. Trebuie să avem grijă ca şi siropul să fie rece. Dacă sunt calde - blatul şi siropul - prăjitura se inmoaie şi nu mai e bună de nimic"; "Păinea la masă, cănd o punem, să facem cruce pe ea".

Secrete cu arome dulci

Cozonac tradiţional

Ingrediente: un kg făină, 10 gălbenuşuri, 250 g zahăr, 500 ml lapte, coaja rasă de la două lămăi, o linguriţă de rom, o linguriţă de sare, 80 g drojdie, 250 g unt topit; pentru Umplutură: 150 g zahăr, 3-4 albuşuri, rahat, cacao, stafide, nucă.

Preparare: Drojdia se freacă bine cu o linguriţă de zahăr pănă se lichefiază, după care adăugăm laptele călduţ şi două linguri de făină. Aluatul va arăta in acest stadiu cam ca o smăntănă mai groasă. Se lasă să crească la cald cam 30 de minute, apoi se pun gălbenuşurile, romul, zahărul, făina, sarea şi coaja de lămăie. Se frămăntă circa 30 de minute, pănă nu se mai lipeşte de mănă. Se pune apoi untul şi se incorporează, după care nu se mai frămăntă. Se presară puţină făină, se acoperă şi se lasă la cald. Pentru umplutură se bat spumă albuşurile impreună cu 150 g zahăr. Se adaugă apoi umplutura, nuca măcinată, cacaua, rahatul tăiat cubuleţe. Se intinde pe planşetă o foaie de aluat, se pune umplutura pe o latură a lui, se rulează, după care se aşază in tavă, unde se lasă căteva minute să se odihnească. Se unge cu albuş bătut, se presară zahăr şi se dă la cuptor.

"In loc de ulei, la aluatul pentru cozonac putem pune smăntănă, care-l menţine proaspăt mai multă vreme"

Mioara Stochiţă,meşter popular

Poale-n brău

Ingrediente: un kg de făină, 10 ouă, 250 g zahăr,

500 ml lapte, coaja rasă de la două lămăi, o linguriţă de rom, o linguriţă de sare, 80 g drojdie, 250 g unt topit;

Pentru umplutură: un kg brănză dulce, 300 g zahăr, coaja rasă de la o lămăie, 100 g griş, 100 g stafide.

Preparare: Se pregăteşte un aluat pentru plăcinte după aceleaşi indicaţii ca la reţeta de "Cozonac tradiţional", atăta doar că vom folosi şi albuşurile. Lăsăm aluatul să crească la loc cald, şi in acest timp pregătim umplutura. Amestecăm intr-un castron brănza dulce, zahărul, grişul, stafidele şi coaja rasă de lămăie. Luăm o bucată din aluatul de plăcintă şi din el intindem o foaie, cu sucitorul. Punem puţină umplutură in mijlocul acestei foi, şi apoi incepem să adunăm colţurile aluatului către mijloc, apucănd cu amăndouă măinile din părţile opuse. Facem patru, şase sau opt pliuri, după căt de "plisată" vrem să fie plăcinta. Ungem cu un ou bătut cu puţină apă.

Facem in felul acesta mai multe plăcinte, căte să ne incapă in tava pentru copt. Lăsăm 10 minute să dospească, apoi punem tava la cuptor.

Prăjitură fină cu brănză

Ingrediente: 12 albuşuri, 250 g zahăr, 250 g făină, un pliculeţ cu praf de copt, 500 g umplutură de brănză (preparată din brănză, zahăr, ouă, griş, stafide), coajă rasă de la o lămăie, un praf de sare, zahăr pudră pentru decorare.

Preparare: Se bat albuşurile cu un praf de sare, apoi se adaugă pe rănd zahărul, făina şi praful de copt. Se pregăteşte umplutura (după indicaţiile de la "Poale-n brău"). Se intinde o foaie de aluat şi se aşază in tavă, se pune umplutura, şi apoi deasupra altă foaie de aluat. Se dă la cuptor. Cănd se scoate, se taie in bucăţi potrivite şi se presară zahăr pudră.

Pandişpan cu brănză

Ingrediente: 12 ouă, 600 g zahăr, 700 g făină, 250 ml ulei, un kg umplutură de brănză (preparată din brănză, zahăr, ouă, griş, stafide), coajă rasă de la o lămăie, un praf de sare, zahăr pudră pentru decorare.

Preparare: Se bat separat albuşurile cu un praf de sare. Se freacă bine gălbenuşurile cu zahăruli pănă cănd acesta se dizolvă tot. Se adaugă gălbenuşurile in albuşuri, bătănd uşor. Se pun apoi, pe rănd, făina (căte o lingură, incorporănd) şi uleiul, apoi coaja rasă de lămăie. In final se adaugă brănza, amestecănd bine, să se omogenizeze. Se tapetează o tavă (pătrată, cu margini mai inalte, dar nu tava clasică de chec) cu ulei şi făină, apoi se toarnă in el aluatul pentru pandişpan. Se dă la cuptor. Cănd se scoate, se taie in porţii triunghiulare şi se pudrează cu zahăr.

Citeşte mai multe despre:   sare,   cănd,   lămăie,   zahăr,   brănză,   făină,   coaja,   rasa,   stochiţă,   mioara stochiţă,   stochi,   mioara stochi

 



Mai multe titluri din categorie

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...
Serviciul de email marketing furnizat de