În „Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu ne învaţă cum să servim vinurile când avem musafiri şi ce capcane trebuie să evităm.
1. Nu se serveşte niciodată un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roşii, seci. De exemplu nu se serveşte Porto, dacă s-a servit un vin alb la antreuri.
2. Trebuie să servim vinurile albe seci înaintea celor roşii.
3. Vinurile albe foarte dulci, în schimb, se servesc după cele roşii.
4. Ordinea este totdeauna crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari.
5. Mai întâi vinul nou, apoi cel vechi.
6. Vinurile tip şampanie sau spumante se aduc după sau înaintea celor nespumante, niciodată între ele.
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli
Ce să mănânci pentru a supraviețui cancerului la sân
"Pentru a servi vinurile acasă, ca la restaurant, gazda ia înainte într-un pahar un eşantion şi-l gustă pentru a-şi da acordul. Dacă serveşte el însuşi, o va face cu mâna dreaptă şi cu eticheta în partea din faţă. Nu se apucă niciodată o sticlă de gât. Nu se umple un pahar până sus, ci două treimi, cel mult trei sferturi.
Sticla cu vin este ţinută în mod obişnuit
.............