x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ospitalitate dunăreană

Ospitalitate dunăreană

de Carmen Dragan    |    23 Apr 2009   •   00:00
Ospitalitate dunăreană

Peisajul mă convinge să revin doar dacă îl asociez şi cu persoane dragi. În satele din Clisura Dunării mă voi întoarce cu siguranţă, pentru că oamenii de acolo m-au cucerit.



Printre bucuriile pe care ni le oferă zona se află şi cea culinară, dominată de peşte. Pe lângă preparate din somn, crap şi şalău, în zonă se mai pot mânca clătite din aluat de cartofi şi varză cu afumătură. Toate au un ingredient-minune: ospitalitatea!

Dacă doriţi o masă mai pretenţioasă, Ioana Vlad, de la Pensiunea Decebal, din Golful Dubovei, vă invită la o mâncare rece din peşte cu măsline sau la un peşte gratinat cu sos Bechamel. O masă pentru toate gusturile puteţi savura la Pensiunea Steaua Dunării, din localitatea Eşelniţa, unde Mariana Oniga propune o ciorbă de somn, urmată de o plachie de peşte. Iar o masă tradiţională, în care nu poate lipsi saramura de somn, "făcută cu responsabilitate", ne-o oferă Geta Obădariu, de la Pensiunea Iulia, din Eşelniţa.


Ciorbă de somn
Ingrediente: un kg somn, morcov, pătrunjel, ţelină, o ceapă, doi ardei graşi, două roşii de mărime mijlocie, borş, zeamă de lămâie, leuştean, ulei, sare.
Preparare: Peştele curăţat se taie în bucăţi potrivit de mari. Zarzavatul se toacă şi se pune la fiert. Roşiile se opăresc şi se curăţă de coajă, apoi se dau prin răzătoare şi se pun la fiert. Când zarzavatul este aproape fiert, se pune borşul şi se sărează după gust. Când clocoteşte ciorba, se adaugă bucăţile de somn şi se fierb circa 20-30 de minute. Se ia de pe foc şi se adaugă leuştean şi pătrunjel.


Plachie de peşte
Ingrediente: ceapă, ardei, rondele de morcov, rondele de roşie, peşte tăiat felii de 3-4 cm, puţină sare, ulei, boabe de piper.
Preparare: Legumele cu puţină sare se prăjesc în ulei. Bucăţile de peşte se presară cu sare şi se stropesc cu zeamă de lămâie. Se aşază într-o tavă mai întâi legumele, apoi peştele. Pe fiecare bucată de peşte se pune o rondea de roşie. Se adaugă câteva boabe de piper. Se introduce în cuptorul încălzit şi se lasă 15-20 de minute.


Saramură de somn
Somnul se taie felii de 2-3 cm şi se coace pe grătar. Apoi se coc felii de roşii şi de ardei. Într-un vas se pune apă la fiert. Se adaugă piper, boia, sare, foi de dafin. Se adaugă ardeii şi roşiile tăiate mai mari şi se fierb puţin. După ce s-a oprit focul, se adaugă ardeiul iute, usturoi pisat, pătrunjel tocat şi somnul preparat la grătar. Se serveşte cu mămăligă caldă, alături de un vin alb.


Peşte gratinat cu sos bechamel
Ingrediente: 300 g file de şalău, 100 g cartofi, 10 g pesmet, 20 g caşcaval ras, ulei. Pentru sos: 20 g unt, 30 g făină, 200 ml lapte, nucşoară.
Preparare: Fileul se condimentează, se dă prin făină, se prăjeşte uşor. Pentru sos se topeşte untul, se adaugă făina, nucşoara şi laptele cald. Se lasă să se lege puţin. Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu pesmet, se adaugă cartofii fierţi, în mijlocul acestora punându-se fileul de peşte. Se adaugă sosul, împreună cu caşcavalul ras şi se dă la cuptor. Se serveşte cu caşcaval ras pe deasupra, pătrunjel verde şi feliuţe subţiri de limetă. Se potriveşte foarte bine cu un pahar de vin alb.

×
Subiecte în articol: peste