x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Parfum peruan

Parfum peruan

de Cristina Andreea Calin    |    20 Sep 2006   •   00:00
Parfum peruan
RETETE CU ADRESA
Physalis este un fruct originar din Peru si Chile. In aceasta regiune nu este foarte consumat, insa a inceput sa fie cultivat in alte zone tropicale si subtropicale. Pana la inceputul anului 1807, physalis a fost cultivata de colonistii din Capul Bunei Sperante. Africa de Sud este unul dintre cei mai mari producatori, urmata de Australia. In Europa se cultiva physalis din secolul al XVIII-lea, dar a inceput sa fie comercializata de-abia dupa cel de-al doilea razboi mondial. In vremea aceea, se conserva si era vanduta in cantitati foarte mici.

Physalis este consumata mai ales pentru continutul de vitamina C, mult mai mare decat al portocalelor, iar atunci cand este coapta contine o cantitate foarte mare de betacaroten.

CULINAR. Aceste fructe pot fi folosite crude, in salate, ca ingrediente ale deserturilor, dar ca si aromant. De asemenea, se pot face gemuri si jeleuri din physalis. Cel mai adesea, sunt pregatite pentru a fi imbracate in ciocolata sau sunt puse la uscat si consumate in aceasta stare. Fructele de physalis au avantajul de a putea fi pastrate pentru luni in sir fara sa se strice. Este suficient sa nu stea intr-un mediu umed. Daca nu le sunt indepartate frunzele care protejeaza fructul, atunci perioada de pastrare in conditii bune este cu atat mai mare. Insa nu incercati sa consumati fructele necoapte, pentru ca sunt otravitoare, atat pentru om, cat si pentru animale. Din aceasta cauza, de exemplu, o intreaga cireada de vaci a murit, intr-o regiune a Australiei.

MEDICAL. Unele popoare folosesc physalis pentru proprietatile ei medicinale. De exemplu, columbienii consuma physalis ca diuretic si pentru ca ajuta la ameliorarea simptomelor astmului. In Africa de Sud, din frunzele de physalis se face o infuzie care este folosita pentru a calma durerile stomacale ale copiilor. Chimistii indieni au obtinut tot din frunzele acestei plante o substanta medicinala numita physalolactone C, care ajuta la fabricarea steroizilor.

PLACINTA CU PHYSALIS
Ingrediente: 500 g physalis, 100 g zahar brun, 4 linguri cu faina, doua linguri cu apa, un pachet de foitaj pentru placinta, 3 linguri cu zahar alb, doua linguri cu unt.

Preparare: Se incalzeste cuptorul la 220°C. Se spala fructele de physalis, se usuca intr-un prosop si se pun deasupra foitajului necopt. Se amesteca zaharul brun cu o lingura cu faina, apoi se presara amestecul deasupra fructelor. Se toarna apa si, dupa aceea, se amesteca trei lingurite cu faina impreuna cu zaharul alb. Se faramiteaza untul. Amestecul de faina cu zaharul alb si untul se pune deasupra fructelor. Se coace timp de 15 minute la 220°C, apoi se micsoreaza temperatura la 190°C si se lasa in cuptor inca 25 de minute. Se serveste cand este rece.
×
Subiecte în articol: physalis