La ora actuala, osteoporoza este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului osos. Ea consta in fragilizarea excesiva a osului, facandu-l extrem de vulnerabil la fracturi sau traumatisme minore.
Se estimeaza ca intre 30% si 40% dintre femeile peste 50 de ani sufera o fractura osteoporotica. Dupa varsta de 60 de ani, isi fac loc fracturile de vertebre, asa-zisele tasari ale vertebrelor. Dupa 75 de ani, fracturile extremitatii superioare a femurului (la nivelul colului) sunt cele mai frecvente si cele mai grave. Potrivit profesorului Legrand, sunt sapte categorii de factori care favorizeaza osteoporoza: 1. Sexul: femeile sunt mai afectate decat barbatii 2. Ereditatea: a avea o mama victima a unei fracturi de femur sporeste riscul 3. Varsta: riscul creste dupa varsta de 50 de ani si se dubleaza la fiecare zece ani 4. Greutatea corpului: sub 55 de kilograme sau un indice de masa corporala sub 19. 5. Tabagismul actual sau recent. 6. Administrarea prelungita de cortizon (peste trei luni). 7. Unele boli cronice hormonale, digestive, renale, respiratorii. Osteoporoza debuteaza discret. Densitatea osoaza scade progresiv, cu certitudine dupa varsta de 50 de ani, fara a provoca dureri. Motiv pentru care se recomanda depistarea bolii printr-un examen de densitometrie. La unele persoane, aceasta scadere a densitatii osoase este insotita si de o degradare a calitatii structurii osului: scheletul devine mai fragil, favorizand fracturile. Fara tratament, fiecare fractura reprezinta punctul de plecare spre o alta fractura. La persoanele cu forme avansate ale bolii se inregistreaza trei, patru chiar cinci fracturi ale vertebrelor. Fractura cea mai grava este cea de col al femurului, mai ales la persoanele varstnice sau cu sanatatea subrezita. Anual, in Franta sunt montate 50.000-60.000 de proteze de sold din cauza unei fracturi. Si totusi, osteoporoza poate fi prevenita. Dar acest proces incepe din adolescenta, in timpul cresterii si definitivarii capitalului osos.Trei reguli simple
In acest moment al evolutiei se impun trei reguli simple: 1. A consuma zilnic lactate. 2. Cel putin trei ore de activitate fizica saptamanal. 3. Zero tigari. Daca densitatea osoasa este foarte mica si apar fracturile, medicii vor recurge la tratamente. In cazul femeilor cu tendinta de scadere a densitatii osoase, renuntarea la fumat, exercitiile fizice frecvente, consumul zilnic a cel putin trei produse lactate si astampararea setei cu apa minerala bogata in calciu sunt suficiente pentru a diminua riscul osteoporozei. In cazul femeilor a caror densitate osoaza scade si se asociaza cu simptome specifice menopauzei, medicul ar putea sa le recomande pentru o anumita perioada un tratament hormonal substitutiv, care are avantajul ca protejeaza sistemul osos. Iar femeilor care au oase fragilizate, proces care avanseaza, fara a fi insotit de simptomele menopauzei, li se prescrie tratament medical. Sunt mai multe categorii de medicamente. Unele stabilizeaza masa osoasa, diminueaza riscul de fracturi vertebrale, dar au ca efect cresterea riscului de flebita. Alte medicamente reusesc sa reduca riscul fracturii vertebrale, dar si de col al femurului.
|
AVANTAJE. Prof. dr. Erick Legrand recomanda un nou medicament din clasa bifosfonati. Acesta prezinta avantajul ca poate fi prescris un singur comprimat lunar. Acest produs poate fi utilizat fie in cazurile de osteoporoza postmenopauza, cu scopul de a preveni fracturile, fie dupa ce a fost inregistrata prima fractura, pentru a evita recidivele. Actiunea medicamentului este prelungita, permitand administrarea lunara.
RETETA. Important este ca noul medicament nu provoaca efecte secundare majore. Dimpotriva, studiile au aratat ca el este bine tolerat. Pentru a fi eficient, medicamentul se ia dimineata in zori, cu o ora inainte de micul dejun.
|
Citește pe Antena3.ro