x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pastrama si ploaie

Pastrama si ploaie

de Cristina Andreea Calin    |    11 Oct 2006   •   00:00
Pastrama si ploaie
REPORTER IN TIGAIE
Festivalul Pastramei si al Branzei de Burduf de la Bran a avut anul acesta parte de o vreme mai mult decat urata. Sambata, in prima zi de sarbatoare, ploua asa de tare, incat accesul pe Platoul Inima Reginei a fost aproape imposibil. Razbind toate acestea, ciobanii si-au pregatit standurile punand pe ele tot ce au avut mai bun.

Dupa numai cateva ore, mesele erau pline cu branza de burduf, urda, telemea, cascaval, pastrama si alte bunataturi ciobanesti. Ploaia insa nu contenea si lumea ezita sa treaca podul, pentru a ajunge la festival, din cauza noroiului care se formase.

BULZUL DE AUR. A doua zi dimineata insa, desi nu iesise soarele, ploaia se oprise. Pe la ora 10 platoul din fata Castelului Bran era plin cu turisti si localnici dornici sa cumpere si sa deguste preparatele aduse de ciobani tocmai din creierul muntilor. Cand vanzarea era in toi a aparut si juriul. Presedinte: Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania. Scopul - premierea celor mai bune branzeturi, a celei mai bune pastrame, dar si "atentionarea" celor care nu au muncit indeajuns pentru preparatele aduse. Asa incat juratii s-au pornit pe la toate cele 40 de standuri pentru a nota candidatii. Unii ciobani, mai chibzuiti din fire, nu au pregatit nici o farfurie cu mostre pentru juriu, asa incat acestia au fost nevoiti sa ceara cate un colt de branza pentru a testa calitatea produselor. Pentru acestia s-au inventat si "premiile": "Bulzul cu ceapa" pentru branza cea mai unsuroasa si negustorul… zgarcit si laudaros si "Pastrama cu sare" pentru cea mai sarata pastrama.

Candidati au fost suficienti pentru cele doua "distinctii", insa ele au fost acordate la final doar celor care erau cunoscuti drept oameni care stiu de gluma.

PREMII. Au fost si candidati care au impresionat juriul in mod placut. Au venit cu mult mai multe sortimente de branza, au adus si carnati pe langa obisnuita pastrama.

Cascavalul din branza de oaie a fost unul dintre produsele unicat de la festival. Premiul cel mare i-a revenit lui Adrian Zicheru. Acesta a venit la Bran cu o stana in miniatura, vizitatorii avand astfel posibilitatea sa vada toate etapele pe care le parcurge laptele pana sa fie transformat in branza de burduf.

In cele din urma, a iesit si soarele. Platoul Inima Reginei a rasunat de vibratiile muzicii populare, iar cei prezenti s-au pus pe dantuit, ca intr-o zi de mare sarbatoare.

Doamna Rodica a castigat trofeul "Bulzul de aur" pentru ca a avut masa cea mai incarcata si a avut grija sa isi rasfete cumparatorii cu afinata Pastrama a fost vedeta festivalului, cei mai multi ciobani preparand-o din oaie. Nu a lipsit nici pastrama de porc, insa putini au fost cei care au cumparat Juriul a avut dificila misiune de a gusta branza de burduf, cas, urda, cascaval, telemea de la aproape 40 de standuri. Concurentii a trebuit sa detalieze procedeul de fabricatie si sa explice prin ce anume cred ei ca se diferentiaza de ceilalti

×
Subiecte în articol: brănză pastrama