x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pastrama si ploaie

0
Autor: Cristina Andreea Calin 11 Oct 2006 - 00:00
Pastrama si ploaie
REPORTER IN TIGAIE
Festivalul Pastramei si al Branzei de Burduf de la Bran a avut anul acesta parte de o vreme mai mult decat urata. Sambata, in prima zi de sarbatoare, ploua asa de tare, incat accesul pe Platoul Inima Reginei a fost aproape imposibil. Razbind toate acestea, ciobanii si-au pregatit standurile punand pe ele tot ce au avut mai bun.

Dupa numai cateva ore, mesele erau pline cu branza de burduf, urda, telemea, cascaval, pastrama si alte bunataturi ciobanesti. Ploaia insa nu contenea si lumea ezita sa treaca podul, pentru a ajunge la festival, din cauza noroiului care se formase.

BULZUL DE AUR. A doua zi dimineata insa, desi nu iesise soarele, ploaia se oprise. Pe la ora 10 platoul din fata Castelului Bran era plin cu turisti si localnici dornici sa cumpere si sa deguste preparatele aduse de ciobani tocmai din creierul muntilor. Cand vanzarea era in toi a aparut si juriul. Presedinte: Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania. Scopul - premierea celor mai bune branzeturi, a celei mai bune pastrame, dar si "atentionarea" celor care nu au muncit indeajuns pentru preparatele aduse. Asa incat juratii s-au pornit pe la toate cele 40 de standuri pentru a nota candidatii. Unii ciobani, mai chibzuiti din fire, nu au pregatit nici o farfurie cu mostre pentru juriu, asa incat acestia au fost nevoiti sa ceara cate un colt de branza pentru a testa calitatea produselor. Pentru acestia s-au inventat si "premiile": "Bulzul cu ceapa" pentru branza cea mai unsuroasa si negustorul… zgarcit si laudaros si "Pastrama cu sare" pentru cea mai sarata pastrama.

Candidati au fost suficienti pentru cele doua "distinctii", insa ele au fost acordate la final doar celor care erau cunoscuti drept oameni care stiu de gluma.

PREMII. Au fost si candidati care au impresionat juriul in mod placut. Au venit cu mult mai multe sortimente de branza, au adus si carnati pe langa obisnuita pastrama.

Cascavalul din branza de oaie a fost unul dintre produsele unicat de la festival. Premiul cel mare i-a revenit lui Adrian Zicheru. Acesta a venit la Bran cu o stana in miniatura, vizitatorii avand astfel posibilitatea sa vada toate etapele pe care le parcurge laptele pana sa fie transformat in branza de burduf.

In cele din urma, a iesit si soarele. Platoul Inima Reginei a rasunat de vibratiile muzicii populare, iar cei prezenti s-au pus pe dantuit, ca intr-o zi de mare sarbatoare.

Doamna Rodica a castigat trofeul "Bulzul de aur" pentru ca a avut masa cea mai incarcata si a avut grija sa isi rasfete cumparatorii cu afinata Pastrama a fost vedeta festivalului, cei mai multi ciobani preparand-o din oaie. Nu a lipsit nici pastrama de porc, insa putini au fost cei care au cumparat Juriul a avut dificila misiune de a gusta branza de burduf, cas, urda, cascaval, telemea de la aproape 40 de standuri. Concurentii a trebuit sa detalieze procedeul de fabricatie si sa explice prin ce anume cred ei ca se diferentiaza de ceilalti
Citeşte mai multe despre:   brănză,   pastrama

 



Mai multe titluri din categorie

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă
Galerie Foto Bijuteriile au capacitatea de a-ți pune în valoare frumusețea și de a-ți schimba în bine starea de spirit. Cu atât mai valabilă este această afirmație atunci când vine vorba despre brățări pietre...

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent
Locuințele moderne necesită sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea trebuie să fie izolate corespunzător, pentru a nu permite pierderea căldurii. În general, optarea pentru sistemele de...

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...
Serviciul de email marketing furnizat de