x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Păstrăv cu vin roșu (rețetă pentru dezlegările la pește)

Păstrăv cu vin roșu (rețetă pentru dezlegările la pește)

15 Feb 2018   •   06:23
Păstrăv cu vin roșu (rețetă pentru dezlegările la pește)

Dacă la 11 februarie a fost lăsatul secului pentru carne, după o săptămână creștinii se vor înfrâna să mai guste lactate sau ouă, începând astfel săptămânile de post. Azi gătim mai iute pentru dezlegările la pește, prima urmând să fie mâine.

De la 12 februarie, deja oalele mari și primitoare în care se pregătiseră până atunci bucate de soi, au fost puse sub cheie. A venit vremea legumelor de tot felul și a fierturilor îmbogățite cu plante aromate, ca să nu ducă meseanul prea tare dorul celor de dinainte de post. Fiecare zi din Săptămâna Mare (numele pe care-l poartă primele șapte zile ale Postului Paștelui) are câte un nume, ales cu dichis.
În Joia Furnicii (sau Joia Iepelor), este obiceiul ca oamenii să meargă pe câmp și să semene păpușoi. Se pregătesc turte din mălai, presărate cu brânză sărată. Pentru a îndepărta pagubele, "La facerea focului, mâncând turta, zic: «Eu mănânc brânză și unt, voi să vă mâncați una pe alta. Din casa mea să fugiți, să nu mai fiți.» îngroapă apoi o bucățică de turtă în bălegarul din foc." 
Dar noi azi vom învăța a găti pește, să ne fie de folos în cele câteva zile de dezlegare din Postul cel mare al Paștilor, ce va urma, o dată cu lăsatul secului de brânză, duminica viitoare. Dar și pentru ziua de mâine, când iarăși e dezlegare la pește.

Păstrăv cu vin roșu

Ai trebuință de: doi păstrăvi, 500 g roșii, 300 g ciuperci, 150 g arpagic, o legătură de pătrunjel, o ceapă, 4 căței de usturoi, 500 ml vin roșu, 75 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml apă, sare, piper.

Ciitește mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

×