x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Păstrăvi in lut la jar

Păstrăvi in lut la jar

10 Oct 2007   •   00:00

Membrii echipei: Gabriela Mariuş, Liliana Petruş şi Sofia Zidurean (8 ani), cea mai tănără concurentă, care a fost şi premiată pentru acest fapt. Ce au pregătit? Păstrăvi in lut.

Cosmin Zidurean, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei jurnaliştilor de vin "Clubul Presa de Vin", autorul documentarelor "Drumul vinului", căştigătorul premiului "Radu Anton Roman" la Gala vinului romănesc din anul 2006... Ne-am intălnit la toate evenimentele dedicate vinului romănesc, iar ultima dată drumurile ni s-au intretăiat la o manifestare de gătit in aer liber, unde concura impreună cu echipa "Clubul Presa de Vin", la secţiunea "Măncăruri la grătar".

O măncare haiducească

Membrii echipei: Gabriela Mariuş, Liliana Petruş şi Sofia Zidurean (8 ani), cea mai tănără concurentă, care a fost şi premiată pentru acest fapt. Ce au pregătit? Păstrăvi in lut.

"O măncare tradiţională, pe care poţi să o faci aflăndu-te pe malul apei fără să ai la tine oale, tigăi... Iţi trebuie doar un cuţit, deoarece restul iţi oferă natura", ne-a spus Cosmin Zidurean. "Iei nişte frunze de brusture, căt mai mari, ca să cuprindă păstrăvii, şi frunze de viţă. Păstrăvii ii cureţi, apoi ii presari cu sare şi piper, storci puţină lămăie, pui nişte verdeaţă - mentă, pătrunjel - şi adaugi un strop de vin alb, căt mai sec. Ii aşezi in foi de viţă şi brusture, ii legi cu o sfoară, după care ii inveleşti in lut. Călcat de olar şi frămăntat ca pentru vase. Ii bagi in jar şi aştepţi. Cănd este gata lutul, cu siguranţă este şi peştele."

Sofia, un bun ucenic

Cea mai activă era, bineinţeles, Sofia, un bun ucenic care, de cănd a inceput "să umble in două picioare", după spusele tatălui, este interesată de tot ceea ce se intămplă in bucătărie. La vărsta ei, ştie să deosebească, după miros, aproape toate soiurile roşii de vin, ceea ce dovedeşte că este un bun urmaş, cu care tatăl se măndreşte foarte mult. Discutănd despre măncare şi despre vin, Cosmin Zidurean a punctat extraordinar de bine nişte lucruri. "Din păcate, noi, romănii, am inceput să pierdem această parte fundamentală a culturii noastre. Ce mănănci şi ce bei te defineşte la fel de mult, ca şi cărţile pe care le citeşti." Sau, am spune noi, "spune-mi ce mănănci ca să-ţi spun cine eşti!".

"Ce mănănci şi ce bei te defineşte la fel de mult ca şi cărţile pe care le citeşti"

Cosmin Zidurean

×
Subiecte în articol: bucate cercate