Se pare că pe meleagurile noastre vinurile nu sunt dintre cele de... rând. Puţine podgorii din lumea asta se pot lăuda cu Cabernetul Sauvignon, pitrocit şi învechit la Valea Călugărească din struguri copţi în podgoria Dealu Mare ori cu Frâncuşa de Odobeşti sau cu vechiul vin de Cotnari, despre care se spune că este asemănător vinului de Tokay, dar „mai generos şi mai uscat”.Vinurile care se obţin la noi nu sunt obişnuite... dezleagă limba şi inima... Însă anume reguli se cuvin a fi respectate cu sfinţenie la ospeţe, pentru ca voia bună să nu se „tulbure”, iar gazdelor să nu le fie ruşine cu masa pregătită cu migală. Există o anumită rânduială în privinţa băuturilor, rânduială ce trebuie respectată cu stricteţe. După ţuicile ce deschid pofta, gustările se însoţesc cu vinuri albe sau roze, nu prea tari; fripturile se acompaniază cu vinuri roşii, darnice, chiar pietroase, spun specialiştii; mâncărurile reci se însoţesc cu vinuri albe seci ori roşii, dar nu prea tari, iar vinurile ce însoţesc deserturile să fie vinuri dulci, cu buchet de flori.