x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pe-un picior de plai...

Pe-un picior de plai...

de Monica Andronescu    |    15 Mar 2006   •   00:00
Pe-un picior de plai...
CAIET DE RETETE - VRANCEA
Legenda spune ca Voievodul Stefan a nimerit odata prin tinuturile Vrancei, unde pe vremea aceea nu erau atatea sate, ca in zilele noastre, si nici dealurile asa de golase, ci codrii stapaneau mai peste tot, iar oamenii erau mai toti ciobani, care-si pasunau oile pe poienile de prin munti... Si nimerind odata, pe la asfintitul soarelui, la o casa de pe dumbrava Barsestilor, a dat peste o batrana care torcea dintr-un fuior de canepa si i-a cerut ceva de mancare sa-si ostoiasca foamea. Si batrana Vrancioaia, caci ea era, i-a asezat de indata strainului in fata mamaliga de mei cu lapte si branza de oi...

Pe plaiurile acestea unde odata s-au strans toti plaiesii Vrancei sa-i vina lui Stefan in ajutor, si unde s-a nascut "Miorita", ospitalitatea este si astazi la ea acasa. Iar laptele si branza de oaie sunt asezate si acum, cu aceeasi darnicie, pe masa dinaintea oricarui drumet care poposeste prin aceste locuri. Si cum suntem in Postul Pastilor, dintre retetele pe care vi le oferim nu puteau lipsi minunatele sarmale de post care, in aceasta zona se rasucesc in frunza de vita ori in foaie de varza.

Apoi placintele cu branza de oaie si drobul din carne de miel sunt preparatele pline de savoare pe care vi le propunem inca de pe acum pentru masa din ziua Invierii Domnului. Caci nu puteam sa trecem prin aceste locuri in care s-a auzit pentru prima data bocetul "Mioritei" fara sa gustam din felurile de mancare cu care s-a delectat insusi Marele Stefan...

DROB DE MIEL

  • Ingrediente: maruntaiele mielului (inima, ficat, rinichi), 6 oua, 4 legaturi de ceapa verde, o legatura de patrunjel, doua legaturi de marar, trei linguri cu smantana, doua felii de paine, 150 ml lapte, sare, piper, un prapur de miel.
  • Preparare: Maruntaiele curatate si spalate se pun la fiert in apa cu sare. Se ia spuma. Se fierb trei oua. Painea se inmoaie in lapte si se scurge. Ceapa verde, patrunjelul si mararul se toaca marunt. Dupa ce au fiert, maruntaiele se lasa sa se raceasca si se dau prin masina de tocat impreuna cu feliile de paine. Se amesteca apoi cu verdeata. Separat, se bat spuma trei albusuri, iar galbenusurile se adauga in compozitia de mai sus si se omogenizeaza. Se sareaza, se pipereaza, iar la sfarsit se incorporeaza si albusurile spuma. Intr-o tava de cozonac, unsa cu ulei, se pune prapurul de miel, se toarna compozitia, se asaza ouale fierte si se unesc deasupra capetele prapurului. Se da la cuptor pentru 40-45 de minute. Se scoate din tava si se taie felii numai dupa ce s-a racit.

    CLATITE CU BRANZA

  • Ingrediente: 3 oua, 150 g faina, 250 ml lapte, 300 g branza de vaci, 200 ml smantana, doua linguri cu ulei, un plic cu zahar vanilinat, esenta de rom, 50 g stafide, sare.
  • Preparare: Din doua oua, faina (se lasa doua linguri deoparte), 200 ml lapte, zahar vanilinat si sare se prepara un aluat de consistenta smantanii. Se amesteca branza cu un ou, cu cateva linguri cu smantana, sare, restul de faina, stafide si esenta de rom. Se prepara clatitele si pe fiecare foaie se pune cate o lingurita cu compozitie si se ruleaza. Clatitele se asaza intr-o tava si se toarna deasupra smantana subtiata cu restul de lapte. Se pun la cuptor 30 de minute. Se presara stafide.

    RIDICHE NEAGRA CU CAS

  • Ingrediente: o ridiche neagra de dimensiune potrivita, 200 g cas framantat, 100 g unt, marar, patrunjel, sare, piper.
  • Preparare: Casul se amesteca bine cu unt, marar si patrunjel tocat. Se condimenteaza dupa gust. Ridichea neagra se spala si se taie felii subtiri pe care se presara putina sare si se pun deoparte sa-si lase zeama. Se tamponeaza cu un servet, se pune putina umplutura de cas deasupra, apoi feliile se indoaie, prinzandu-se cu cate o scobitoare capatand forma unui cosulet (foto coperta).

    SARMALE CU OREZ

  • Ingrediente: o varza murata (mica), 150 g orez, doi morcovi, doua cepe mari, doua lingurite cu verdeata tocata, sare, piper, cimbru, o lingura cu pasta de tomate, o cana cu bors de putina (sau zeama de corcoduse), 3-4 linguri cu ulei.
  • Preparare: Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga morcovul dat pe razatoare. Orezul se fierbe pe jumatate in putina apa. Se scurge si se pune peste ceapa si morcov. Se adauga bulionul, 50 ml apa, sarea, cimbrul si piperul. Se lasa la foc, amestecand pana cand scade zeama. Se trage vasul de pe foc si se adauga verdeata tocata. Se spala varza in mai multe ape, se aleg frunzele subtiri, se taie cotoarele si se portioneaza. Se ruleaza sarmale nu prea mari. Se pune pe fundul cratitei un pat de varza tocata, se pun sarmalele, se dizolva pasta de tomate in putina apa si se toarna deasupra. Se pune borsul (sau zeama de corcoduse), se completeaza cu apa si se pune pe plita sa fiarba 20 de minute la foc mic. Dupa aceea se dau la cuptor, acoperite, sa fiarba bine.

    SARMALE CU CIUPERCI

  • Ingrediente: 150 g orez, 500 g ceapa, 500 g ciuperci, frunze de vita, 50 ml ulei, 200 ml bors, doua linguri cu bulion, sare, piper.
  • Preparare: Se taie ceapa marunt si se pune sa se caleasca in ulei. Cand devine translucida, se pun ciupercile spalate foarte bine si taiate marunt. Se lasa putin sa ia gustul cepei, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune orezul si se lasa totul pe foc pana ce se umfla orezul si se trage de pe foc. Dupa ce umplutura s-a racit putin, se ruleaza sarmalute in frunze de vita (daca sunt proaspete, se oparesc cu putin bors, iar daca sunt la sare, se spala bine, sa se desareze). Peste ele se toarna un sos facut din: apa, bors, pasta de tomate si doua linguri cu ulei.

    BORS CU GAINA SI CU TAIETEI DE CASA

  • Ingrediente: o gaina, 300 g taietei de casa, doua cepe, o telina mica, o radacina de patrunjel, un morcov, piper boabe, o crenguta de cimbru, sare, marar, leustean, patrunjel, un litru de bors de putina.
  • Preparare: Gaina se curata, se spala, se taie bucati, se fierbe cu apa cat sa o acopere bine. Se aduna spuma, se adauga putina sare, se lasa sa fiarba la foc domol pana e gata. Dupa 50-60 minute, se adauga legumele intregi, crestate la capete, piper boabe si o crenguta de busuioc si se da sa fiarba mai repede. Se mai lasa 20 de minute pe foc. In acest interval, se prepara taieteii de casa cu ou si cu faina cat cuprinde. Dupa ce gaina a fiert, se scoate, impreuna cu legumele, iar in supa strecurata se pun la fiert taieteii. Cand sunt fierti, se potriveste supa la gust de sare si se acreste cu borsul fiert separat si curatat de spuma. Se pun mai intai in farfurie bucatile de pasare, peste ele se toarna borsul si taieteii si se presara verdeata.

    POALE-N BRAU

  • Ingrediente: Aluatul: 500 g faina alba de patiserie, 100 g untura de gasca (sau unt), 5 galbenusuri, 100 g smantana grasa, 60 g drojdie, o jumatate de lingurita cu sare fina, 300 ml lapte, 100 g zahar tos, o lingurita cu coaja de lamaie, 3 plicuri cu zahar vanilinat.
  • Umplutura: 250 g branza dulce de vaci, doua galbenusuri, 60 g smantana grasa, 50 g zahar, 30 g gris fiert.
  • Preparare: Se dizolva mai intai drojdia in lapte caldut si se adauga cateva linguri de faina, se amesteca si se face o maia care se lasa sa creasca la cald. Se freaca bine cele cinci galbenusuri cu zaharul si sarea. Se adauga maiaua, coaja de lamaie rasa, zahar vanilinat si restul de faina si se framanta aluatul timp de un sfert de ora. Se adauga dupa aceea, putin cate putin untura (untul) calduta. Se incorporeaza bine si se lasa la cald sa creasca. In timpul asta se prepara umplutura amestecandu-se bine toate ingredientele de mai sus. Se fac foi rotunde de aluat, se pune putina umplutura in mijloc, apoi se pliaza catre centru marginile foii de aluat pana ia forma de "poale in brau". Se unge cu ou batut sau cu apa si se baga in cuptorul fierbinte. Se lasa pana se rumenesc.
  • ×