CLATITE CU BRANZA
Ingrediente: 3 oua, 150 g faina, 250 ml lapte, 300 g branza de vaci, 200 ml smantana, doua linguri cu ulei, un plic cu zahar vanilinat, esenta de rom, 50 g stafide, sare.
Preparare: Din doua oua, faina (se lasa doua linguri deoparte), 200 ml lapte, zahar vanilinat si sare se prepara un aluat de consistenta smantanii. Se amesteca branza cu un ou, cu cateva linguri cu smantana, sare, restul de faina, stafide si esenta de rom. Se prepara clatitele si pe fiecare foaie se pune cate o lingurita cu compozitie si se ruleaza. Clatitele se asaza intr-o tava si se toarna deasupra smantana subtiata cu restul de lapte. Se pun la cuptor 30 de minute. Se presara stafide.
RIDICHE NEAGRA CU CAS
Ingrediente: o ridiche neagra de dimensiune potrivita, 200 g cas framantat, 100 g unt, marar, patrunjel, sare, piper.
Preparare: Casul se amesteca bine cu unt, marar si patrunjel tocat. Se condimenteaza dupa gust. Ridichea neagra se spala si se taie felii subtiri pe care se presara putina sare si se pun deoparte sa-si lase zeama. Se tamponeaza cu un servet, se pune putina umplutura de cas deasupra, apoi feliile se indoaie, prinzandu-se cu cate o scobitoare capatand forma unui cosulet (foto coperta).
SARMALE CU OREZ
Ingrediente: o varza murata (mica), 150 g orez, doi morcovi, doua cepe mari, doua lingurite cu verdeata tocata, sare, piper, cimbru, o lingura cu pasta de tomate, o cana cu bors de putina (sau zeama de corcoduse), 3-4 linguri cu ulei.
Preparare: Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga morcovul dat pe razatoare. Orezul se fierbe pe jumatate in putina apa. Se scurge si se pune peste ceapa si morcov. Se adauga bulionul, 50 ml apa, sarea, cimbrul si piperul. Se lasa la foc, amestecand pana cand scade zeama. Se trage vasul de pe foc si se adauga verdeata tocata. Se spala varza in mai multe ape, se aleg frunzele subtiri, se taie cotoarele si se portioneaza. Se ruleaza sarmale nu prea mari. Se pune pe fundul cratitei un pat de varza tocata, se pun sarmalele, se dizolva pasta de tomate in putina apa si se toarna deasupra. Se pune borsul (sau zeama de corcoduse), se completeaza cu apa si se pune pe plita sa fiarba 20 de minute la foc mic. Dupa aceea se dau la cuptor, acoperite, sa fiarba bine.
SARMALE CU CIUPERCI
Ingrediente: 150 g orez, 500 g ceapa, 500 g ciuperci, frunze de vita, 50 ml ulei, 200 ml bors, doua linguri cu bulion, sare, piper.
Preparare: Se taie ceapa marunt si se pune sa se caleasca in ulei. Cand devine translucida, se pun ciupercile spalate foarte bine si taiate marunt. Se lasa putin sa ia gustul cepei, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune orezul si se lasa totul pe foc pana ce se umfla orezul si se trage de pe foc. Dupa ce umplutura s-a racit putin, se ruleaza sarmalute in frunze de vita (daca sunt proaspete, se oparesc cu putin bors, iar daca sunt la sare, se spala bine, sa se desareze). Peste ele se toarna un sos facut din: apa, bors, pasta de tomate si doua linguri cu ulei.
BORS CU GAINA SI CU TAIETEI DE CASA
Ingrediente: o gaina, 300 g taietei de casa, doua cepe, o telina mica, o radacina de patrunjel, un morcov, piper boabe, o crenguta de cimbru, sare, marar, leustean, patrunjel, un litru de bors de putina.
Preparare: Gaina se curata, se spala, se taie bucati, se fierbe cu apa cat sa o acopere bine. Se aduna spuma, se adauga putina sare, se lasa sa fiarba la foc domol pana e gata. Dupa 50-60 minute, se adauga legumele intregi, crestate la capete, piper boabe si o crenguta de busuioc si se da sa fiarba mai repede. Se mai lasa 20 de minute pe foc. In acest interval, se prepara taieteii de casa cu ou si cu faina cat cuprinde. Dupa ce gaina a fiert, se scoate, impreuna cu legumele, iar in supa strecurata se pun la fiert taieteii. Cand sunt fierti, se potriveste supa la gust de sare si se acreste cu borsul fiert separat si curatat de spuma. Se pun mai intai in farfurie bucatile de pasare, peste ele se toarna borsul si taieteii si se presara verdeata.
POALE-N BRAU
Ingrediente: Aluatul: 500 g faina alba de patiserie, 100 g untura de gasca (sau unt), 5 galbenusuri, 100 g smantana grasa, 60 g drojdie, o jumatate de lingurita cu sare fina, 300 ml lapte, 100 g zahar tos, o lingurita cu coaja de lamaie, 3 plicuri cu zahar vanilinat.
Umplutura: 250 g branza dulce de vaci, doua galbenusuri, 60 g smantana grasa,
50 g zahar, 30 g gris fiert.
Preparare: Se dizolva mai intai drojdia in lapte caldut si se adauga cateva linguri de faina, se amesteca si se face o maia care se lasa sa creasca la cald. Se freaca bine cele cinci galbenusuri cu zaharul si sarea. Se adauga maiaua, coaja de lamaie rasa, zahar vanilinat si restul de faina si se framanta aluatul timp de un sfert de ora. Se adauga dupa aceea, putin cate putin untura (untul) calduta. Se incorporeaza bine si se lasa la cald sa creasca. In timpul asta se prepara umplutura amestecandu-se bine toate ingredientele de mai sus. Se fac foi rotunde de aluat, se pune putina umplutura in mijloc, apoi se pliaza catre centru marginile foii de aluat pana ia forma de "poale in brau". Se unge cu ou batut sau cu apa si se baga in cuptorul fierbinte. Se lasa pana se rumenesc.
|