x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pelerinaj monahal şi un traseu gurmand

Pelerinaj monahal şi un traseu gurmand

de Tudor Cires    |    14 Mai 2009   •   00:00
Pelerinaj monahal şi un traseu gurmand
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Atunci când a ajuns în România, Francis Dufresne, bailli (conducător) al unei importante organizaţii "profesionale" a gurmanzilor - Chaîne de Rotisseurs (confreria din cantonul Vaud, Elveţia) - a fost cuprins subit de emoţii şi amintiri: "E a doua mea vizită în România...



Aveam 18 ani când am văzut prima oară ţara dv., făceam o călătorie cu trenul prin Europa şi, între Budapesta şi Istanbul, ne-am oprit la Bucureşti. Am descoperit un mic Paris, un oraş fantastic, care respira bucuria vieţii, cu fete foarte frumoase... Astăzi, sunt aici pentru a doua oară. Am fost foarte uimit, pentru că aveam mereu în minte ideea că România e o ţară săracă, o ţară care a trăit în comunism şi a avut numeroase probleme. Dar a fost altfel decât am crezut. Există o evoluţie evidentă. În plus, aveţi o limbă de origine latină şi, dacă asculţi cu atenţie cum vorbesc românii, înţelegi numeroase cuvinte şi poţi chiar comunica. O altă remarcă este că românii au bucuria de a trăi, sunt un popor foarte tânăr, surâzător... Când le ceri ceva, sunt gata să te ajute, sunt primitori."

Pentru spirit şi trup

În primele zile, Francis şi soţia sa, Cecilia, au întreprins un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina, pentru ca apoi să coboare în Valahia, de unde i-am însoţit pe un "traseu gurmand". "Sunt protestant, soţia mea este catolică, nora mea e ortodoxă şi cred că, vizitând o duzină de mănăstiri, în Bucovina, am înţeles o parte din istoria României, cu Ştefan cel Mare, Petru Rareş etc., dar şi unele particularităţi ale arhitecturii religioase din Moldova. Am descoperit, de asemenea, o credinţă ortodoxă foarte puternică, pe care n-o bănuiam, şi care, pe de altă parte, e foarte deschisă. Am fost, de exemplu, invitaţi la părintele Ţoc, la Roznov, în judeţul Neamţ, care ne-a dat de mâncare şi de băut. El ţinea Postul. Desigur, a fost un pic şocant pentru noi că el n-a mâncat nimic, dar am fost impresionaţi de căldura pe care ne-a transmis-o din poziţia sa de preot ortodox."

Planuri? "Primul meu proiect legat de România este să mă întorc.  Bineînţeles, în Elveţia, acasă, va trebui să revăd fotografiile, notele şi amintirile din România, pentru a aprofunda subiectul. Am întâlnit tineri restauratori, localuri şi produse minunate. Voi acţiona pentru ca şi România să aibă un baillage puternic. În ce priveşte confreria elveţiană, voi veni aici cu o parte dintre membrii ei. Vom fi circa 30 de persoane şi vom face un circuit cultural-gastronomic, pentru a descoperi specialităţile din România".

Vulcanii noroioşi

"Aş face o referire specială la surpriza cea mai mare în materie de meniuri, Vulcanii Noroioşi, de la Pensiunea «Casa Matei» din Berca", ne-a declarat Francis Dufresne, bailli-ul gurmanzilor elveţieni. "A fost mai întâi o descoperire surprinzătoare, cea a Vulcanilor Noroioşi, într-un peisaj lunar, de cinema. Pe urmă oile, oierii, solul sărat pe care pasc oile din care se fac acei cârnaţi de Pleşcoi. Povestea cărnii pre-salée, aşa cum numai într-un anumit loc din Franţa o mai întâlneşti, şi gustul ei care trece în pastrame şi cârnaţi, dându-le o savoare fabuloasă!...  Pentru ca apoi să fiu dus la pensiune, unde, seara,  să mi se pună în farfurie mâncarea denumită chiar aşa, Vulcanii Noroioşi. O ciupercă, în vârful piramidei, peste acel dublu escalop, de porc şi de viţel şi peste fileul din piept de pui... şi un sos delicios. A fost cu adevărat o mâncare magnifică, savuroasă, copioasă, care m-a făcut să înţeleg că în România generozitatea e enormă." O generozitate pe care a "reproşat-o" bucătarului-şef Niculae Toader: "Porţia a fost uriaşă... abia am reuşit să termin de mâncat! Era prea savuros însă ca să las în farfurie!..."

Mănăstiri
Mâncând din bucatele umile ale călugărilor de la Mănăstirea Ciolanu (Buzău), Francis Dufresne rememorează un alt popas monahal, în Bucovina: "Am admirat modul de conservare a picturilor murale religioase, exterioare, care reprezintă o întreagă istorie a Bibliei, ilustrează toate semnele Zodiacului... Am fost în familii româneşti din Moldova, Muntenia şi Transilvania, am discutat cu tinerii, pe care îi consider foarte cultivaţi, interesaţi de cultură, avizi de cunoaştere şi de comunicare. Este un motiv pentru care sunt mândru că Elveţia a spus «Da», masiv, la referendumul privind libera circulaţie a conaţionalilor dv. în Ţara Cantoanelor."

"Aveam mereu în minte ideea că România e o ţară săracă, o ţară care a trăit în comunism şi a avut numeroase probleme şi chiar mă temeam cumva, îmi spuneam: «în ce ţară mă duc? »... Dar a fost altfel decât am crezut."
Francis Dufresne


×