Se mai numesc si ravioli siberieni, dar sunt mai mari, cu mai multa carne, au mai putin aluat si se fac in familie, cu vecinii sau cu tot satul. E mancarea de duminica a rusilor.
VERONICA GUZUN
SERVIRE. Cu smantana, otet si piper negru, pelmenii sunt o delicatesa |
La inceput, aceasta era o metoda prin care vanatorii depozitau carnea pe timp de iarna. Apoi s-a transformat in prilej de veselie. La astfel de evenimente se scoteau mesele afara si incepea lucrul. Femeile faceau aluatul, barbatii marunteau carnea pentru umplutura, iar copiii, bucuria lor, lipeau pelmenii. Era ca o sarbatoare a comunitatii, unde se canta, se bea si se faceau pelmeni. La sfarsit, sute de ravioli siberieni erau lasati afara sa inghete. In timpul iernii, gospodinele rusoaice aduceau de afara cateva pungi cu pelmeni si le puneau la fiert. Ele sunt chair mai gustoase daca le fierbi dupa ce le dezgheti, decat daca le prepari indata dupa ce le-ai lipit. De fapt, acesta si este secretul gustului lor - suculenta.
CU NOROC. Uneori se faceau «pelmeni prezicatoare» - in loc de carne, in cate un pelmen se punea paine, o moneda si piper. Cine gasea pelmenul cu paine insemna ca era bun la suflet, moneda semnifica noroc, iar piperul aducea pasiune in viata acelui om care nimerea peste pelmenul focos.
PREZENT. Exista atatea modalitati de a-i pregati, incat s-au scris carti doar cu retete de pelmeni. Nu cer mult timp si mare iscusinta, in plus de toate, nu sunt scumpi. In nici un restaurant cu specific rusesc nu lipseste din meniu mancarea traditionala siberiana. In prezent, in Rusia, gasesti in orice magazin alimentar pelmeni inghetati la kilogram. Iti ramane numai sa ii fierbi. Mai sunt insa familii in care traditia nu a murit si in fiecare duminica mama ii aduna in jurul ei pe copii si ii pune sa lipeasca ravioli siberieni.
RETETA
|
Pentru 6-8 persoane
Citește pe Antena3.ro |