x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pepita de aur a gastronomiei Orientului

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 01 Noi 2009 - 00:00
Pepita de aur a gastronomiei Orientului /Stockexpert
Vezi galeria foto

Nu sunt puţini cei care încearcă să asocieze bucătăria coreeană cu diferite alte culturi gastronomice din jurul său. Ar trebui spus însă că, în ciuda unor influenţe - fireşti, nu există nici o "gastronomie pur naţională" pe lume - bucătăria coreeană are o amprentă personală puternică.



  
Diferitele gastronomii naţionale ale Orientului au cucerit rând pe rând mapamondul. Cele "cinci savori" magice ale Chinei, sushi-ul japonez, legumele şi peştele aromat ale Thailandei, condimentele Indiei - şi apoi o mulţime de alte arome ale Orientului Apropiat - încep să devină familiare europeanului şi nu numai lui. Între acestea toate, bucătăria coreeană este ca un filon de aur de a cărui bogăţie nu suntem conştienţi încă. Are arome şi gusturi puternice - cele mai folosite fiind ghimbirul, sosul şi pasta de soia, usturoiul - şi o serie de tehnici de preparare care o distanţează de bucătăria chineză sau de cea japoneză, de exemplu. Murarea legumelor - şi nu numai a lor - şi frigerea pe grătar sunt specifice pentru arta culinară coreeană, iar preparatele rezultate: "kimch'i", "bulgogi", "jeotgal" sau "namul" sunt adevăratele "chefs d'oeuvres" ale acestei gastronomii.

Yin şi Yang
Bucătăria coreeană ţine seama de câteva elemente. Pe de o parte, sunt cele patru anotimpuri. Mâncărurile se pregătesc diferit în funcţie de anotimp, de ingredientele specifice la care au acces. Apoi, sunt cele cinci gusturi primare - dulce, amar, sărat, acru şi iute - care sunt măiestrit combinate pentru a crea gustul complex al bucatelor. Un alt lucru demn de reţinut este că se ţine întotdeauna seama şi de virtuţile pe care le au aceste ingrediente pentru sănătate. Multe dintre alimente au funcţii profilactice - mâncărurile specifice pentru iarnă, de exemplu, sunt pregătite astfel încât să asigure necesarul de vitamine şi olego-minerale pe care organismul nu le mai poate lua din legume şi fructe proaspete. Interesant este şi că atunci când se compune "meniul" unui prânz coreean se ţine cont de principiul contrariilor - yin şi yang - astfel încât alimentaţia să fie echilibrată şi să ofere tot ce este nevoie atât pentru puterea trupului, cât şi pentru sănătatea minţii.

Bucate coreene tradiţionale

Să încercăm însă o trecere în revistă a principalelor feluri de mâncare ce pot fi întâlnite în gastronomia coreeană. "Bap" este termenul generic pentru orezul fiert la abur, "juk" desemnează terciurile din cereale. Orezul fiert este mâncat, îndeobşte, cu orice alte preparate. Am putea spune că reprezintă, în gastronomia coreeană, cam acelaşi lucru ca pâinea pentru occidentali. Spre deosebire de India, unde se foloseşte un orez cu bobul lung, cel din peninsula coreeană este mai mic, iar în fierturi, adeseori, se combină cu boabe de fasole, alune, dar şi cu orz sau alte cereale, pentru a-i îmbunătăţi gustul şi a-i creşte valoarea nutritivă.

Terciurile - "juk" - se pregătesc din orez, căruia i s-au adăugat alte ingrediente, precum rădăcină de ginseng, alune, muguri de pin, legume, bucăţele de carne de pui, muguri de fasole sau muguri de soia. Terciul mai poate fi pregătit şi dintr-un soi special de fasole roşie ori din dovleac.

Rămânând la aceeaşi metodă de preparare - fierberea - ar trebui să mai menţionăm aici supele - "guk" - şi tocanele - "jigae". Supele tradiţionale coreene, care se pregătesc cu orez, au ca ingrediente de bază fie diferite legume, fie carne - de obicei de vită, peşte, fructe de mare. Tocanele coreene sunt mai degrabă nişte supe foarte concentrate şi scăzute, al căror gust este deosebit de puternic. Cea mai cunoscută reţetă de tocană coreeană este "doenjang-jigae", pregătită cu pastă de soia. Este de obicei foarte condimentată, iar tradiţional se pregăteşte într-un vas special, din piatră. Carnea şi peştele fierte la foc mic - cel mai adesea cu sos de soia - sunt cunoscute sub denumirile de "jjim" şi "jorim". Câteva alte ingrediente sunt adăugate în mâncare, de obicei alune, muguri de fasole sau muguri de soia şi uneori se condimentează cu ardei iute sau cu ghimbir. Legumele fierte şi apoi prăjite - ca şi fel de fel de ierburi sălbatice pregătite în acelaşi mod - permit folosirea mai multor tipuri de condimente: sare, sos de soia, sare de susan, ulei de susan, usturoi, ceapă. Aceste preparate sunt reunite sub numele de "namul".

Marinade şi murături, clătite şi colţunaşi

Marinarea reprezintă, de asemenea, o metodă de preparare specifică pentru bucătăria coreeană. Sub denumirea de "gui" vom întâlni o serie de preparate din carne, care se marinează şi apoi se pregătesc la grătar sau la cuptor. Cine a gustat "bulgogi" sau "galbi" nu va uita niciodată gustul lor special.

O altă categorie de preparate o reprezintă peştele şi fructele de mare murate: "jeotgal". Fermentarea în sare a acestor produse a fost cauţionată de nevoia de a prezerva hrana pentru anotimpul rece. De obicei, se marinează scoici, creveţi, stridii, icre, dar şi măruntaie ale unor peşti sau carne de peşte.

Însă prin murare se pregătesc mai ales legumele - varza, în special - obţinându-se celebrele murături coreene, nelipsite de la mesele de fiecare zi şi cunoscute sub numele de "kimch'i".

Deşi ar putea părea preparate cu care europeanul este familiarizat, clătitele şi colţunaşii coreeni sunt diferiţi în primul rând datorită ingredientelor. Pentru a pregăti clătite - "jeon" - pe lângă apă şi făină, putem să folosim ciuperci, dovleci, bucăţele de peşte uscat, stridii, ardei roşu, carne, kimch'i. Se mixează, se adaugă sare, făină, ouă şi se prăjesc în ulei fierbinte. Colţunaşii - denumiţi aici "mandu" - pot fi umpluţi cu carne de vită, ciuperci, dovlecei, muguri de soia sau de fasole mungo, cu peşte sau cu kimch'i.

Festival gastronomic

Sigur, nu am reuşit aici să facem decât o scurtă inventariere a principalelor feluri de mâncare coreene. Profilul acestei bucătării extrem orientale este cu mult mai interesant. Şi, din fericire, vom avea prilejul să gustăm din produsele specifice, fără a traversa întinsul Asiei. În data de 4 noiembrie, la Bucureşti, Ambasada Republicii Coreea de Sud organizează un festival gastronomic. Meniul va cuprinde o mulţime de preparate tradiţionale, precum "susam-naengchae" - salată de ginseng cu sos de muştar, "bibimbap" - o mâncare pe bază de orez cu legume şi carne de vită, "baek-kimchi" - varză murată cu brânză albă, "hodu-jorim" - nuci glasate, "hobakjuk" - terci de dovleac. Toate pregătite de şase maeştri ai artei culinare, care vin special de la Seul pentru acest eveniment.

Bucătăria regală
La Curtea Regală - Dinastia Joseon a guvernat Coreea între 1392 şi 1910, regula era să se mănânce douăsprezece feluri - pe lângă orez şi supă, aşezate pe trei mese cu roluri diferite. Acest tip de meniu se numeşte "surang".

Majoritatea mâncărurilor se servesc în vase de bronz. Masa principală este rotundă şi pe ea se aşază vasele cu supe, tocane, feluri principale, garnituri şi murături. Pe o altă masă rotundă, mai mică, se pune "sura" roşu, "gomtang" (o supă groasă de carne), deserturile şi ceaiul. Pe o masă rectangulară se vor aşeza vasele cu ulei de susan, ouă, legume crude şi multe sosuri, în vreme ce în vasul de gătit pe cărbuni se pregăteşte "jeongol" sau "sinseollo".

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de