GURMANDUL IN BUCATE
Toamna, la vremea cand aerul se umple de funigei subtiri si de parfum de gutuie coapta, in gospodarii incepe o forfota ca de musuroi in care se aduna provizii pentru iarna. Si, de fapt, exact despre asta e vorba si in musuroaiele mai mari care sunt blocurile, strazile si orasele in care ne-am obisnuit sa vietuim. Despre... provizii, adica. Iar in camara iernii un loc de cinste il ocupa borcanele cu muraturi.
SIMONA CHIRIAC, OANA ANTONESCU
|
Spre surprinderea mea, incepe discutia dezvaluindu-mi un secret. Cele mai frumoase borcane cu muraturi vor fi acelea care adapostesc ingenioase combinatii de fructe si legume. Dar nu oricum, ci taiate in forme vesele (stelute, cubulete, rondele si flori). Cele mai multe dintre muraturi se prepara dupa retete cat se poate de simple, fara un grad prea mare de dificultate. "Felul in care se taie si se asaza legumele in borcan spune totul despre gospodina care le prepara", completeaza doamna Paula. Cu alte cuvinte, muraturi cu... personalitate.
Toate aromele pretioase ale toamnei pot fi adunate intr-un borcan cu muraturi mixte. De ce anume ai nevoie? Raspunsul vine prompt. Se aleg doua conopide mari si albe, doua verze rosii, o radacina de telina, doi morcovi proaspeti. Se adauga, bineinteles, o puzderie de mirodenii: boabe de mustar si piper, marar, cimbru, doi ardei iuti si doi catei de usturoi (ca sa nu moara unul de dorul altuia), hrean si nelipsita sare.
Citește pe Antena3.ro
RETETE
GOGOSARI LA OTET
|
CONOPIDA CU PORUMB
|
TRUCURI SI TAINE
|
Borcanele se pot acoperi deopotriva cu capace metalice sau cu celofan. Pentru prima varianta trebuie sa verificati filetul. Daca optati pentru celofan, asezati-l in doua straturi si umeziti-l inainte cu apa rece pentru a evita lipirea acestuia de borcan. Sfoara folosita pentru legat nu trebuie sa fie nici prea groasa incat sa taie celofanul, dar nici prea subtire.
Mare grija trebuie avuta si la umplerea borcanelor cu lichid. Acesta fiind foarte fierbinte exista posibilitatea de a le sparge. Pentru a evita acest dezastru se poate pune sub borcan un cutit de metal si ca un plus de securitate, lichidul fierbinte se poate turna direct pe un al doilea cutit.
Muraturile care au inceput sa faca floare pot fi salvate de la alterare. Daca ati constatat ca exista acest pericol, spalati bine cu apa clocotita capacul vasului, si marginea vasului. Scoateti apoi saramura de la suprafata cu o lingura, strecurati-o printr-un tifon dublu, stergeti marginea borcanului cu vata imbibata cu alcool si turnati saramura in borcan tot prin tifon.
Muraturile in otet sterilizate se fierb bine, aproximativ 30 de minute din momentul in care incepe sa clocoteasca apa, iar otetul se adauga numai ca sa dea un gust placut, in cantitate mica.
SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)
Reteta de suflet
Farmecul si bucuria gusturilor de odinioara
Personalitate acra
Placeri in pauza de masa
Griji de mama Sucuri de legume Meniuri cu timbru RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si preparate dulci Sfantul Tamaduitor Cartea de bucate a Sfintilor Oblomov si gustul Rusiei
Operatiunea Monstrul
Stralucire furata naturii
Mexic - Legenda si exotism
Dictionar gastronomic