x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Personalitate acra

0
27 Oct 2004 - 00:00

GURMANDUL IN BUCATE

Toamna, la vremea cand aerul se umple de funigei subtiri si de parfum de gutuie coapta, in gospodarii incepe o forfota ca de musuroi in care se aduna provizii pentru iarna. Si, de fapt, exact despre asta e vorba si in musuroaiele mai mari care sunt blocurile, strazile si orasele in care ne-am obisnuit sa vietuim. Despre... provizii, adica. Iar in camara iernii un loc de cinste il ocupa borcanele cu muraturi.
SIMONA CHIRIAC, OANA ANTONESCU

Click pentru a mari imaginea
Daca ar fi sa intru intr-o astfel de casa in plina miscare, daca ar fi sa descriu o gospodina indemanatica si atotstiutoare, cu siguranta pe doamna Paula Duta as prefera-o. Pentru a va convinge, nu trebuie decat sa-i treceti pragul. Te primeste cu multa caldura in bucatarie. Nasul nu mai stie incotro sa adulmece. Se simte abundenta. Nu imi pot lua ochii de la mormanul de legume aflat in fata mea. Dansa imi sesizeaza surprinderea si imi spune zambind: le-am ales special pentru aceasta ocazie. Ocazia nu e, cum s-ar crede, venirea noastra acolo, ci... pregatitul muraturilor.

Spre surprinderea mea, incepe discutia dezvaluindu-mi un secret. Cele mai frumoase borcane cu muraturi vor fi acelea care adapostesc ingenioase combinatii de fructe si legume. Dar nu oricum, ci taiate in forme vesele (stelute, cubulete, rondele si flori). Cele mai multe dintre muraturi se prepara dupa retete cat se poate de simple, fara un grad prea mare de dificultate. "Felul in care se taie si se asaza legumele in borcan spune totul despre gospodina care le prepara", completeaza doamna Paula. Cu alte cuvinte, muraturi cu... personalitate.

Toate aromele pretioase ale toamnei pot fi adunate intr-un borcan cu muraturi mixte. De ce anume ai nevoie? Raspunsul vine prompt. Se aleg doua conopide mari si albe, doua verze rosii, o radacina de telina, doi morcovi proaspeti. Se adauga, bineinteles, o puzderie de mirodenii: boabe de mustar si piper, marar, cimbru, doi ardei iuti si doi catei de usturoi (ca sa nu moara unul de dorul altuia), hrean si nelipsita sare.

De acum incepe adevarata forfota. Conopida se rupe repejor in buchetele mici si varza rosie se taie in felii subtiri (cu cotor cu tot - nu poti sa arunci asa o bunatate!). Se asaza in borcan, alternand legumele. Se presara boabe de piper si mustar, cimbru si doua radacini de hrean. Separat, punand cate 50 de grame de sare la fiecare litru de apa, se prepara o saramura. Dupa ce a fiert, se toarna in borcan cat inca mai este calda. Borcanul se lasa nelegat cateva zile. Farmecul acestor muraturi il da varza rosie, care, darnica din fire, isi va lasa culoarea in toate legumele.

Inca o reteta: ardeii grasi cu legume. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa ii alegeti pe cei mai frumosi din piata, sa-i spalati si sa le scoateti cotoarele. Se pregateste un amestec: varza alba, telina, pastarnac, morcovi si radacina de patrunjel. Toate acestea se dau prin razatoare. Se presara cu putina sare si se lasa doua-trei ore la inmuiat. Otetul - cu sare, foi de dafin, piper - se pune la fiert. Ardeii se umplu cu amestecul de zarzavat si legume. Se toarna otetul fierbinte si se leaga borcanul.

RETETE

GOGOSARI LA OTET

Click pentru a mari imaginea
Folositi numai gogosari foarte sanatosi si aratosi. Pentru fiecare litru de otet se adauga 2 litri de apa si cate o lingura de sare pentru fiecare litru de compozitie. Se fierbe in clocot si se adauga apoi un borcan de miere (500 gr), care se va dizolva in apa fierbinte. Dupa ce curatati si asezati gogosarii in borcan, adaugati conopida, morcovi si frunze de telina.

CONOPIDA CU PORUMB

Click pentru a mari imaginea
Reteta aceasta se face mai la inceputul toamnei, caci aveti nevoie de porumb care abia ce a trecut de faza numita "in lapte". Pe langa acestia, mai cumparati conopida, 5-6 radacini de hrean, o telina taiata rondele si frunzele de telina. Saramura se prepara din apa, otet, sare (1 l de otet, 2 l de apa si o lingura de sare pentru fiecare litru de compozitie).

TRUCURI SI TAINE

Click pentru a mari imaginea
Vasele in care veti conserva muraturile pe timpul iernii trebuie alese cu multa atentie. Cele mai bune sunt borcanele cu gatul cat mai ingust si sticlele cu gatul larg. Toate trebuie sa fie de buna calitate si sa nu aiba nici o ciobitura. In general, vasele ciobite denota saracie. La fel de importante sunt capacele. Pentru reusita conservelor este foarte important sa inchideti borcanele ermetic si sa nu le umpleti complet (se poate lasa un spatiu de doua-trei degete).

Borcanele se pot acoperi deopotriva cu capace metalice sau cu celofan. Pentru prima varianta trebuie sa verificati filetul. Daca optati pentru celofan, asezati-l in doua straturi si umeziti-l inainte cu apa rece pentru a evita lipirea acestuia de borcan. Sfoara folosita pentru legat nu trebuie sa fie nici prea groasa incat sa taie celofanul, dar nici prea subtire.

Mare grija trebuie avuta si la umplerea borcanelor cu lichid. Acesta fiind foarte fierbinte exista posibilitatea de a le sparge. Pentru a evita acest dezastru se poate pune sub borcan un cutit de metal si ca un plus de securitate, lichidul fierbinte se poate turna direct pe un al doilea cutit.

Muraturile care au inceput sa faca floare pot fi salvate de la alterare. Daca ati constatat ca exista acest pericol, spalati bine cu apa clocotita capacul vasului, si marginea vasului. Scoateti apoi saramura de la suprafata cu o lingura, strecurati-o printr-un tifon dublu, stergeti marginea borcanului cu vata imbibata cu alcool si turnati saramura in borcan tot prin tifon.

Muraturile in otet sterilizate se fierb bine, aproximativ 30 de minute din momentul in care incepe sa clocoteasca apa, iar otetul se adauga numai ca sa dea un gust placut, in cantitate mica.

SUMAR - GOGOSARUL - Personalitate acra (Jurnalul de bucatarie - 27 octombrie 2004)

Reteta de suflet

Farmecul si bucuria gusturilor de odinioara

Personalitate acra

Placeri in pauza de masa

Griji de mama

Sucuri de legume

Meniuri cu timbru

RETETE : Preparate din carne, preparate din peste, preparate din legume si preparate dulci

Sfantul Tamaduitor

Cartea de bucate a Sfintilor

Oblomov si gustul Rusiei

Operatiunea Monstrul

Stralucire furata naturii

Mexic - Legenda si exotism

Dictionar gastronomic
Citeşte mai multe despre:   sare,   borcan

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de