Dorada este un peste care a incitat mintile bucatarilor de-a lungul secolelor. Mai ales ca este asimilat spatiului mediteranean, bogat in legume, condimente si fructe exotice, toate atat de potrivite cu acest peste. In Romania insa, aceasta specie este cunoscuta doar de cativa ani, apogeul fiind atins in prezent, cand majoritatea marilor magazine ofera spre vanzare o mare varietate de peste.
CRESTERE. Tara unde dorada este foarte cunoscut si apreciat este Israelul. De la un bucatar venit de pe acele meleaguri la noi in tara am aflat de existenta lui. Joseph Hadad ne-a incantat cu minunata reteta de "Dorada cu sos de masline negre". "Dorada este un peste de crescatorie. In largul marii sunt ingradite spatii imense, unde pestii cresc, se dezvolta si se inmultesc. De aceea, este un peste de crescatorie foarte bun, pentru ca e crescut in mediul lui natural." Hadad lauda in continuare dorada originar din Israel: "Diferenta dintre acest peste crescut in Israel si cel adus din alte tari este foarte mare. Cel din Israel este mult mai carnos". Cand a venit vorba de calitatile acestui peste, cuvintele lui au capatat dintr-o data o aura de mister. Parca dorada ar avea cea mai buna carne din lume. Parea un vanzator care incerca sa ma convinga de calitatile produsului pe care il avea expus. Nu am avut timp sa verific daca tot ceea ce spunea era atat de extraordinar, dar una dintre conditiile de baza ale unui preparat a indeplinit-o: gustul. Nici nu mai conta restul. Dar am notat pentru dumneavoastra reteta, pentru ca acasa sa va convingeti daca intr-adevar dorada este cel mai bun peste din lume. CALITATI. Denumit stiintific "sparus aurat", dorada e un peste aratos. Acest aspect este important daca vreti sa pregatiti o masa cu preparate din peste, pentru niste invitati speciali sau doar simandicosi. Carnea este bogata in proteine, moale si are un gust cu totul aparte. Nu ii lipsesc nici vitaminele, de care Joseph Hadad nu uita sa mentioneze niciodata. Este important ca mancarea sa fie sanatoasa. Nu trebuie sa va sperie gandul ca ar putea fi greu de preparat. Dimpotriva, nu este un peste pretentios. Ciorba, la gratar, la cuptor sau gatit cu legume. Acestea sunt doar cateva dintre optiunile pe care le aveti pentru a pregati acest peste. Nici pretul nu este foarte piperat. Daca in urma cu cateva luni ajungea la 40 de lei noi kilogramul, astazi a scazut la jumatate. Intr-un kilogram de dorada intra cam 3-4 pesti, ceea ce inseamna ca pentru patru persoane aveti nevoie de aproximativ un kilogram si jumatate.Citește pe Antena3.ro
MASLINUL
|
Anumite civilizatii considerau maslinul ca fiind sacru si nemuritor; crengile de maslin simbolizau pacea; fructele erau alimente indispensabile; iar uleiul semnifica puritate, prosperitate si era folosit in ritualuri religioase.
|
BUSUIOC
|
Poate fi utilizat si in medicina. Sunt cunoscute efectele lui in tratarea starilor de nervozitate de intensitate medie si a durerilor reumatice. Ceaiul din frunze uscate de busuioc este indicat pentru inlaturarea durerilor de cap cauzate de probleme psihice.
|
RETETE GEMENE | ||
DORADA CU PORTOCALADORADA IN PAPIOTEIngrediente: 200 g morcov, 200 g dovlecei, o lamaie, sare, piper, 30 g unt, 12 boabe coriandru, 4 fileuri de dorada roze. Preparare: Se taie patru foi de hartie sulfurizata, suficient de mari pentru a acoperi fileurile si garnitura lor. Se incalzeste cuptorul. Se curata morcovii si se taie julien. Se fierb doua minute in apa clocotita. Se rad dovleceii fara sa se curete de coaja. Se adauga si ei in apa peste morcovi. Se lasa doua minute sa fiarba si se scurg. Pe foaia de hartie se pun legumele si fileul de dorada. Se pesara boabe de coriandru putin sfaramate, sare si piper. Se pune si o aluna de unt si se stropeste cu zeama de lamaie. Se inchid papiotele, se pun in tava si se lasa 10 minute in cuptorul cald. |