x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pestele ii face agili si destepti

0
Autor: Cristina Andreea Catana 28 Iun 2006 - 00:00
Pestele ii face agili si destepti
CAIET DE RETETE
Suedia, Olanda, Mexic, Ghana. Patru tari cu iesire la mare sau la ocean. Patru tari a caror bucatarie este dominata in principal de preparate din peste. Le este cel mai la indemana. Dar pentru ca arta culinara cere mai mult de atat, in gastronomia lor gasim si fructe de mare. Pentru olandezi nu sunt niste delicatese. Sunt preparate aproape obisnuite. Numai ca felul lor riguros de a servi masa le cere sa fie modesti. Doua mese reci si una calda pe zi. Aceasta rigoare se gaseste si in jocul lor de fotbal. Nu degeaba nationala de fotbal a Olandei este denumita "Portocala Mecanica".

La suedezi tot pestele este baza dietei. Ei obisnuiesc sa il afume sau sa il puna la sarat. Mexicanii, desi sunt renumiti pentru preparatele lor foarte picante, atunci cand vine vorba despre peste se dezic de la aceasta regula. In meniurile lor gasim cocteiluri de peste, cu crevete, raci si fructe de mare care, prin rafinament, se apropie mai mult de bucataria frantuzeasca. Ghanezii combina pestele cu fructele exotice pe care le cultiva. Ananasul, nuca de cocos sau avocado sunt garnituri obisnuite pentru preparatele pe baza de peste.

CALITATI. In toate aceste tari se prepara peste. Si asa cum se stie, acest preparat aduce foarte multe beneficii organismului. Iar fotbalistii au nevoie de acest aliment "miraculos", pentru a putea face fata unei competitii asa de importante cum este Campionatul Mondial de Fotbal. Ii ajuta sa fie agili si inteligenti, gratie fosforului.

De aceea, fotbalistii din cele patru tari au sanse mari sa faca o surpriza frumoasa la aceasta editie a Cupei Mondiale.

MEXIC

PRAjiturA cu ciocolatA
  • INGREDIENTE: 5 oua, 400 g zahar pudra, 250 g unt, 500 g ciocolata, 60 g faina.
  • PREPARARE: Se bat spuma galbenusurile cu 300 g zahar pudra si se adauga cateva picaturi de apa si faina, amestecandu-se energic. Jumatate din cantitatea de ciocolata se topeste cu putina apa intr-o cratita. Se lasa sa se raceasca si se amesteca bine cu unt. Se toarna peste crema de ou obtinuta la inceput, amestecand cu grija si adaugand treptat cate un albus batut spuma. Se unge cu unt o forma de tort si se toarna intreaga compozitie. Se acopera cu o foaie alba de hartie si se pune in cuptor o jumatate de ora, la foc mai mare. Peste ea se toarna, cand este gata, glazura. Aceasta se obtine prin topirea intr-o craticioara a ciocolatei ramase, amestecata dupa racire cu restul de zahar.

    FASOLE CU CARNE
  • INGREDIENTE:
    un kg carne de vita, 100 ml ulei, 4 cepe, 4 catei de usturoi, 8 rosii, doi ardei grasi, 500 g fasole boabe, doua linguri cu faina, o lingura cu chimen pisat, un pahar si jumatate cu smantana, sare, piper.
  • PREPARARE: Se pune fasolea in apa rece la fiert, schimbandu-se apa dupa cateva clocote. Carnea tocata se prajeste in ulei, amestecandu-se cu ceapa si usturoiul tocate marunt, rosiile taiate felii, piperul, sarea si fasolea pe jumatate fiarta. Se adauga un pahar cu apa si se acopera cratita. Se piseaza chimenul si se amesteca bine cu faina, putina zeama de la mancare si se adauga in cratita aflata pe foc. Se lasa sa fiarba aproximativ o ora. Inainte de a fi servita se pune smantana.

    OLANDA

    BIFTEC CU LEGUME
  • INGREDIENTE:
    600 g muschi de vaca, 50 g unt, verdeata tocata, legume fierte, smantana, sare.
  • PREPARARE: Carnea se taie in patru portii, se sareaza si se frige pe gratarul incins. Untul se freaca cu verdeata tocata marunt, se formeaza nucsoare si se tin in frigider. La servit, pe fiecare biftec se pune cate o nuca de unt, iar ca garnitura, legume fierte cu smantana deasupra.

    USTUROI LA CUPTOR
  • INGREDIENTE: 500 g usturoi, 200 g franzela, un ou, 400 ml lapte, 3-4 felii de sunca taiate marunt, o lingura cu branza rasa, untura, piper, sare.
  • PREPARARE: Usturoiul se curata, se taie marunt si se fierbe pe jumatate in putina apa. Intr-o forma rezistenta la foc, unsa cu untura, se asaza un rand de felii de paine inmuiate in lapte, iar deasupra usturoiul fiert. Oul se bate cu restul de lapte, se amesteca cu sunca, piper si sare. Se toarna totul peste usturoi, apoi se presara deasupra branza si se coace circa 20 de minute.

    SUEDIA

    KALDOMAR
  • INGREDIENTE: o varza alba, apa, sare; umplutura: o jumatate de ceasca cu apa, 100 g orez, 300 ml lapte, 350 g carne de vita tocata, sare, piper alb, marar, unt, 100 ml smantana.
  • PREPARARE: Se taie cotorul verzei si apoi se pune in apa fiarta cu sare. Se lasa sa fiarba pana cand frunzele devin moi si usor de dezlipit. Apoi se ia fiecare frunza si se usuca intr-un servet. Se decupeaza partea tare a fiecarei frunze. Pentru a prepara umplutura, se pune apa la fiert, se adauga orezul si se lasa pana cand apa scade aproape de tot. Se toarna laptele si se lasa sa fiarba in continuare. Cand s-a racit se amesteca bine compozitia cu carnea si condimentele si se mai adauga lapte daca este necesar. Din acest amestec, se pune cate o lingura in mijlocul fiecarei frunze. Se ruleaza si se infige in fiecare rulou cate o scobitoare. Intr-o craticioara se topeste putin unt si se prajeste fiecare rulou in parte. Dupa aceea, se pun toate rulourile intr-un vas, se adauga supa de vita, se acopera si se lasa sa fiarba 30 de minute. Apoi se pune smantana si se mai lasa sa fiarba 30 de minute.

    BUDINCA DE PESTE AFUMAT
  • INGREDIENTE: 10 pesti afumati, doua kg cartofi noi, doua pahare cu lapte, sare, piper, patrunjel, unt.
  • PREPARARE: Pestele afumat, curatat de piele, aripioare, cap si sira spinarii se lasa o ora in apa calda. Se scoate si se schimba apa. Cartofii noi se fierb si se zdrobesc cu o furculita, adaugandu-se laptele, patrunjelul tocat, sarea si piperul. Intr-o cratita se asaza in straturi pestele, piureul si untul taiat cubulete. Se lasa in cuptor, la foc mic, circa 20-25 de minute.

    GHANA

    PESTE AFUMAT CU AVOCADO
  • INGREDIENTE:
    250 g peste afumat, 4 oua fierte tari, doua linguri cu zeama unei lamai verzi, un sfert de lingurita cu zahar, sare, o ceasca cu ulei, doua lingurite cu ulei de masline, doua fructe de avocado coapte, un ardei gras rosu.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se dezoseaza si se paseaza. Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul pana cand se formeaza o pasta. Se adauga zaharul, sarea si o lingura cu zeama de lamaie verde. Se toarna uleiul de masline si restul de zeama de lamaie verde. Albusurile se toaca marunt si se adauga peste peste. Fructele de avocado se taie pe jumatate, li se scot samburii si se umplu cu amestecul din peste. Se decoreaza cu ardei gras.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   peştele,   lasa,   ingrediente,   preparare,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

    Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
    Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

    Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
    Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

    La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

    Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
    Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

    Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

    Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
    Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

    Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
    Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

    Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
    Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

    Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
    Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

    Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

    Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
    Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

    Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
    Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

    Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
    Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

    Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

    Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
    Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

    Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

    Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
    Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

    Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

    Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
    Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...
    Serviciul de email marketing furnizat de