x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pestele ii face agili si destepti

0
Autor: Cristina Andreea Catana 28 Iun 2006 - 00:00
Pestele ii face agili si destepti
CAIET DE RETETE
Suedia, Olanda, Mexic, Ghana. Patru tari cu iesire la mare sau la ocean. Patru tari a caror bucatarie este dominata in principal de preparate din peste. Le este cel mai la indemana. Dar pentru ca arta culinara cere mai mult de atat, in gastronomia lor gasim si fructe de mare. Pentru olandezi nu sunt niste delicatese. Sunt preparate aproape obisnuite. Numai ca felul lor riguros de a servi masa le cere sa fie modesti. Doua mese reci si una calda pe zi. Aceasta rigoare se gaseste si in jocul lor de fotbal. Nu degeaba nationala de fotbal a Olandei este denumita "Portocala Mecanica".

La suedezi tot pestele este baza dietei. Ei obisnuiesc sa il afume sau sa il puna la sarat. Mexicanii, desi sunt renumiti pentru preparatele lor foarte picante, atunci cand vine vorba despre peste se dezic de la aceasta regula. In meniurile lor gasim cocteiluri de peste, cu crevete, raci si fructe de mare care, prin rafinament, se apropie mai mult de bucataria frantuzeasca. Ghanezii combina pestele cu fructele exotice pe care le cultiva. Ananasul, nuca de cocos sau avocado sunt garnituri obisnuite pentru preparatele pe baza de peste.

CALITATI. In toate aceste tari se prepara peste. Si asa cum se stie, acest preparat aduce foarte multe beneficii organismului. Iar fotbalistii au nevoie de acest aliment "miraculos", pentru a putea face fata unei competitii asa de importante cum este Campionatul Mondial de Fotbal. Ii ajuta sa fie agili si inteligenti, gratie fosforului.

De aceea, fotbalistii din cele patru tari au sanse mari sa faca o surpriza frumoasa la aceasta editie a Cupei Mondiale.

MEXIC

PRAjiturA cu ciocolatA
  • INGREDIENTE: 5 oua, 400 g zahar pudra, 250 g unt, 500 g ciocolata, 60 g faina.
  • PREPARARE: Se bat spuma galbenusurile cu 300 g zahar pudra si se adauga cateva picaturi de apa si faina, amestecandu-se energic. Jumatate din cantitatea de ciocolata se topeste cu putina apa intr-o cratita. Se lasa sa se raceasca si se amesteca bine cu unt. Se toarna peste crema de ou obtinuta la inceput, amestecand cu grija si adaugand treptat cate un albus batut spuma. Se unge cu unt o forma de tort si se toarna intreaga compozitie. Se acopera cu o foaie alba de hartie si se pune in cuptor o jumatate de ora, la foc mai mare. Peste ea se toarna, cand este gata, glazura. Aceasta se obtine prin topirea intr-o craticioara a ciocolatei ramase, amestecata dupa racire cu restul de zahar.

    FASOLE CU CARNE
  • INGREDIENTE:
    un kg carne de vita, 100 ml ulei, 4 cepe, 4 catei de usturoi, 8 rosii, doi ardei grasi, 500 g fasole boabe, doua linguri cu faina, o lingura cu chimen pisat, un pahar si jumatate cu smantana, sare, piper.
  • PREPARARE: Se pune fasolea in apa rece la fiert, schimbandu-se apa dupa cateva clocote. Carnea tocata se prajeste in ulei, amestecandu-se cu ceapa si usturoiul tocate marunt, rosiile taiate felii, piperul, sarea si fasolea pe jumatate fiarta. Se adauga un pahar cu apa si se acopera cratita. Se piseaza chimenul si se amesteca bine cu faina, putina zeama de la mancare si se adauga in cratita aflata pe foc. Se lasa sa fiarba aproximativ o ora. Inainte de a fi servita se pune smantana.

    OLANDA

    BIFTEC CU LEGUME
  • INGREDIENTE:
    600 g muschi de vaca, 50 g unt, verdeata tocata, legume fierte, smantana, sare.
  • PREPARARE: Carnea se taie in patru portii, se sareaza si se frige pe gratarul incins. Untul se freaca cu verdeata tocata marunt, se formeaza nucsoare si se tin in frigider. La servit, pe fiecare biftec se pune cate o nuca de unt, iar ca garnitura, legume fierte cu smantana deasupra.

    USTUROI LA CUPTOR
  • INGREDIENTE: 500 g usturoi, 200 g franzela, un ou, 400 ml lapte, 3-4 felii de sunca taiate marunt, o lingura cu branza rasa, untura, piper, sare.
  • PREPARARE: Usturoiul se curata, se taie marunt si se fierbe pe jumatate in putina apa. Intr-o forma rezistenta la foc, unsa cu untura, se asaza un rand de felii de paine inmuiate in lapte, iar deasupra usturoiul fiert. Oul se bate cu restul de lapte, se amesteca cu sunca, piper si sare. Se toarna totul peste usturoi, apoi se presara deasupra branza si se coace circa 20 de minute.

    SUEDIA

    KALDOMAR
  • INGREDIENTE: o varza alba, apa, sare; umplutura: o jumatate de ceasca cu apa, 100 g orez, 300 ml lapte, 350 g carne de vita tocata, sare, piper alb, marar, unt, 100 ml smantana.
  • PREPARARE: Se taie cotorul verzei si apoi se pune in apa fiarta cu sare. Se lasa sa fiarba pana cand frunzele devin moi si usor de dezlipit. Apoi se ia fiecare frunza si se usuca intr-un servet. Se decupeaza partea tare a fiecarei frunze. Pentru a prepara umplutura, se pune apa la fiert, se adauga orezul si se lasa pana cand apa scade aproape de tot. Se toarna laptele si se lasa sa fiarba in continuare. Cand s-a racit se amesteca bine compozitia cu carnea si condimentele si se mai adauga lapte daca este necesar. Din acest amestec, se pune cate o lingura in mijlocul fiecarei frunze. Se ruleaza si se infige in fiecare rulou cate o scobitoare. Intr-o craticioara se topeste putin unt si se prajeste fiecare rulou in parte. Dupa aceea, se pun toate rulourile intr-un vas, se adauga supa de vita, se acopera si se lasa sa fiarba 30 de minute. Apoi se pune smantana si se mai lasa sa fiarba 30 de minute.

    BUDINCA DE PESTE AFUMAT
  • INGREDIENTE: 10 pesti afumati, doua kg cartofi noi, doua pahare cu lapte, sare, piper, patrunjel, unt.
  • PREPARARE: Pestele afumat, curatat de piele, aripioare, cap si sira spinarii se lasa o ora in apa calda. Se scoate si se schimba apa. Cartofii noi se fierb si se zdrobesc cu o furculita, adaugandu-se laptele, patrunjelul tocat, sarea si piperul. Intr-o cratita se asaza in straturi pestele, piureul si untul taiat cubulete. Se lasa in cuptor, la foc mic, circa 20-25 de minute.

    GHANA

    PESTE AFUMAT CU AVOCADO
  • INGREDIENTE:
    250 g peste afumat, 4 oua fierte tari, doua linguri cu zeama unei lamai verzi, un sfert de lingurita cu zahar, sare, o ceasca cu ulei, doua lingurite cu ulei de masline, doua fructe de avocado coapte, un ardei gras rosu.
  • PREPARARE: Pestele se curata, se dezoseaza si se paseaza. Galbenusurile se amesteca impreuna cu uleiul pana cand se formeaza o pasta. Se adauga zaharul, sarea si o lingura cu zeama de lamaie verde. Se toarna uleiul de masline si restul de zeama de lamaie verde. Albusurile se toaca marunt si se adauga peste peste. Fructele de avocado se taie pe jumatate, li se scot samburii si se umplu cu amestecul din peste. Se decoreaza cu ardei gras.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   peştele,   lasa,   ingrediente,   preparare,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

    Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
    Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

    Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

    Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
    Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

    Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

    Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
    Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

    Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

    Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
    Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

    Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

    Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
    Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

    Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

    Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
    Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

    Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

    Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
    Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

    Focurile vii de la Dealu Frumos

    Focurile vii de la Dealu Frumos
    Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

    Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

    Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
    Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

    „Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

    „Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
    Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

    Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

    Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
    Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

    Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

    Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
    Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

    Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

    Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
    Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

    Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

    Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
    Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

    Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
    Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...
    Serviciul de email marketing furnizat de