CAIET DE RETETE / Boboteaza
Sarata, la tigaie, la gratar, marinata, rasol, cu sosuri, filetata, rulata, bucatele si in tot felul, scrumbia bate de departe toate recordurile la cerinte, nu numai la romani, ci si la alte neamuri.
CAIET DE RETETE / Boboteaza
Sarata, la tigaie, la gratar, marinata, rasol, cu sosuri, filetata, rulata, bucatele si in tot felul, scrumbia bate de departe toate recordurile la cerinte, nu numai la romani, ci si la alte neamuri.
O scrumbie deosebita este cea facuta la gratar. Curatata de solzi si intestine, bine stearsa, unsa cu ulei, data cu
sare si piper, apoi varata in hartie pergament si pusa pe gratar (merge si la cuptor), la foc potrivit, se lasa pana cand pergamentul se rumeneste. Se scoate cu atentie din pergament si se pune pe un platou. Imediat se asaza peste ea bucatele de unt si se stoarce lamaie. Se orneaza cu patrunjel si i se poate adauga o multime de garnituri, dupa dorinta. Pentru portionare se calculeaza cam o scrumbie la doua persoane.
Urmeaza printii: pastravul, salaul, stiuca si crapul, acesta din urma avand o multime de modalitati de preparare, de la fript pana la piftie!
|
Crap umplut cu ciuperci
Se ia un crap de 1,5 kg. Se curata si se sareaza. O ceapa potrivita, taiata marunt si 200 g ciuperci, maruntite si ele, se calesc in doua linguri de unt (sau ulei). Se racesc putin si se amesteca bine cu doua felii de paine inmuiate in putin lapte sau apa, stoarse bine, un ou si un galbenus, sare si piper. Se face o pasta. Crapul se umple la burta cu pasta si se coase ori se prinde cu scobitori si se pune intr-o tava cu o lingura de unt sau ulei, cu putina apa si un praf de sare. Se da la cuptor pentru aproape o ora la foc potrivit si din cand in cand se unge cu sosul din tava. Se serveste cald, cu sos de unt, sau rece cu maioneza.
|
|
Budinca de peste
Salaul, stiuca, codul sau orice peste de aproape un kg, se curata, i se scot oasele si se toaca marunt cu cutitul. Cu 4 felii de paine, inmuiate in lapte si bine stoarse, amestecate cu doua linguri de unt, o ceapa potrivita tocata fin, 4 oua, sare si piper se face o pasta, bine frecata si spumoasa, care se amesteca impreuna cu pestele naruntit. Intr-o olicica se pune o carpa (prosopel) curata, astfel incat marginile sa fie peste gura vasului. In interior se toarna compozitia si o legam bine cu o sfoara. Obtinem o bocceluta rotunda, pe care o introducem intr-un vas, la fiert, cu apa si cu putina sare. Daca apa scade in timpul fierberii, se adauga alta fierbinte si bocceluta se intoarce ca sa se fiarba pe toate partile. Dupa 45 de minute se scoate din vas, se scurge si se scoate continutul rotunjor pe un platou. Se taie ca tortul si se serveste calda, cu sos de unt.
|
|
Budinca de salau
Se ia un salau de 1,5 kg, se curata, i se taie capul, coada, se curata de piele si se scoate de pe oase carnea. Jumatate din carne se face bucatele care se sareaza si se lasa intr-un vas. Cealalta jumatate se toaca la masina, impreuna cu o felie de paine inmuiata in apa si bine stoarsa, o ceapa potrivita calita in ulei, o legatura de patrunjel, o lingurita de pasta de peste si piper. Se amesteca bine. Se fierbe intr-un litru si jumatate de apa zarzavatul, oasele, capul, coada si pielea pestelui pana scade apa. Se face un sos, in alt vas, in care se topeste o lingura de unt, o jumatate de lingura de faina, sare si se stinge cu zeama de zarzavat, strecurata. Se lasa cateva clocote. Se racoreste si se adauga galbenusul si zeama de lamaie. Se aranjeaza intr-un vas rotund uns cu unt straturi alternative de pasta si bucatelele pastrate, pana se termina pasta. Vasul se pune in cuptor, la foc potrivit, o ora. Se serveste cu sosul cald sau rece, cu maioneza.
|
|
Macrou cu ciuperci la cuptor
Un macrou de aproape un kilogram se curata si se fierbe in apa cu sare impreuna cu doi morcovi, o albitura si doua cepe potrivite. Dupa ce s-a fiert pestele (cam 20 de minute) se scoate, se dezoseaza si se da la rece. Zarzavatul continua sa fiarba. Cand e fiert se raceste si se taie cat mai frumos pentru a orna portiile de peste cand se servesc la masa. Aproape 500 grame de ciuperci, curatate si taiate in sferturi, se inabusa cu o lingura de unt, sau trei linguri de ulei si sare. Separat, dintr-o alta lingura de unt si una de faina se face un rantas pe care-l stingem cu o ceasca de lapte sau smantana. Intr-un vas iena, uns cu unt, punem un rand de peste, apoi ciuperci, apoi sos si la sfarsit branza rasa (uscata). Se da la cuptor cam 30 minute. Se serveste cu muraturi.
|
|
Piftia de crap
Se face astfel: se curata un peste cam de 1,5 kg, se portioneaza in bucati potrivite care se pun in apa rece, cat sa le cuprinda bine, impreuna cu capul si coada, la foc potrivit. Intr-un vas se pune la fiert un morcov feliat subtire. Se ia spuma si se sareaza pestele, apoi se lasa la fiert pana cand, daca punem intre degete o picatura constatam ca se lipesc, ca la orice piftie. Daca nu, scoatem bucatile de peste care s-au fiert si lasam sa mai fiarba doar capul si coada, pana cand mai scade apa si incercam iar. O putem ajuta adaugand o lingurita de praf de gelatina. Se racoreste putin si se pune mujdei de usturoi. Pestele se asaza in vase sau intr-un castron, iar alaturi de el se pot pune pentru aspect rondelele de morcov fierte si frunze de patrunjel etc. Se strecoara si se toarna zeama de peste peste bucatile ornate si se da la rece, ca sa se intareasca. Se servesc si cu zeama de lamaie.
|
|
Stiuca umpluta, fiarta
O stiuca de un kilogram se curata si i se scoate pielea astfel: i se taie capul si, incepand de la gat, se desparte de pe carne pana la coada, intorcand-o pe dos, fara sa i se scoata coada. Pielea se spala, se da cu sare si se lasa deoparte. Carnea se scoate de pe oase si se toaca impreuna cu o felie de paine inmuiata in apa sau lapte, bine stoarsa, se freaca cu o jumatate de ceasca de ulei, se adauga doua oua, o legatura de patrunjel tocat si se drege cu sare. Pielea de peste se spala, se sterge si se umple cu pasta obtinuta. Separat, intr-un vas lung, in care sa incapa stiuca intreaga, in doi litri de apa, la foc potrivit, cu capac, se fierb un morcov, o ceapa potrivita, patru cartofi potriviti, oasele pestelui si stiuca intreaga, la care am atasat si capul. Cand e gata, se serveste stiuca aranjata pe un platou, cu capul alipit, ornata cu zarzavatul fiert, cu zeama in care a fiert si cu sos de unt, sau rece, cu zeama de lamaie, sau maioneza.
|
|
Plachie de pastrav
Cativa pastravi, avand in total 1,5 kg, se curata si se spala, se portioneaza, se sareaza si se prajesc usor in ulei. Trei cepe potrivite, taiate fideluta, se prajesc usor in trei linguri de ulei, se sting cu un pahar de vin rosu, o lingura de bulion, se adauga feliile de la o lamaie potrivita, curatata de coaja, doua foi de dafin si piper. Intr-o tava se pune sosul, peste care aranjam pestele. Turnam, in vas, jumatate din uleiul in care am prajit pestele, dar strecurat printr-un filtru. Se da la cuptor, la foc potrivit, pana cand scade putin sosul. Se poate face si cu pestele crud, dar trebuie sa fiarba mai mult. Se serveste cu un ornament de patrunjel verde sau dupa imaginatie.
|
|
Sfaturi
Miros. E bine ca pestele sa fie proaspat. Daca mirosul pestelui este intepator si fetid, nu-l folositi.
Dezghetare. Daca folositi peste congelat, decongelarea se face timp de patru ore la temperatura camerei. Se poate dezgheta si in apa calduta cu sare, in timp mai scurt.
Gelatina. Piftia de crap se poate face si cu file. Folositi in acest caz gelatina ceva mai multa.
|
Condimente. Pentru un gust deosebit, la peste in special, se folosesc condimente cu mirosuri puternice ca piper, ienibahar, foi de dafin.
Portionare. Pestele se portioneaza incepand de la cap spre coada. Se taie carnea pana la coloana si se despica prin lovire usoara cu cutitul, apoi se continua taierea.
|
|