x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pestele rege e Scrumbia!

0
03 Ian 2007 - 00:00

CAIET DE RETETE / Boboteaza
Sarata, la tigaie, la gratar, marinata, rasol, cu sosuri, filetata, rulata, bucatele si in tot felul, scrumbia bate de departe toate recordurile la cerinte, nu numai la romani, ci si la alte neamuri.

CAIET DE RETETE / Boboteaza
Sarata, la tigaie, la gratar, marinata, rasol, cu sosuri, filetata, rulata, bucatele si in tot felul, scrumbia bate de departe toate recordurile la cerinte, nu numai la romani, ci si la alte neamuri.

O scrumbie deosebita este cea facuta la gratar. Curatata de solzi si intestine, bine stearsa, unsa cu ulei, data cu sare si piper, apoi varata in hartie pergament si pusa pe gratar (merge si la cuptor), la foc potrivit, se lasa pana cand pergamentul se rumeneste. Se scoate cu atentie din pergament si se pune pe un platou. Imediat se asaza peste ea bucatele de unt si se stoarce lamaie. Se orneaza cu patrunjel si i se poate adauga o multime de garnituri, dupa dorinta. Pentru portionare se calculeaza cam o scrumbie la doua persoane.

Urmeaza printii: pastravul, salaul, stiuca si crapul, acesta din urma avand o multime de modalitati de preparare, de la fript pana la piftie!

Crap umplut cu ciuperci

Se ia un crap de 1,5 kg. Se curata si se sareaza. O ceapa potrivita, taiata marunt si 200 g ciuperci, maruntite si ele, se calesc in doua linguri de unt (sau ulei). Se racesc putin si se amesteca bine cu doua felii de paine inmuiate in putin lapte sau apa, stoarse bine, un ou si un galbenus, sare si piper. Se face o pasta. Crapul se umple la burta cu pasta si se coase ori se prinde cu scobitori si se pune intr-o tava cu o lingura de unt sau ulei, cu putina apa si un praf de sare. Se da la cuptor pentru aproape o ora la foc potrivit si din cand in cand se unge cu sosul din tava. Se serveste cald, cu sos de unt, sau rece cu maioneza.

Budinca de peste

Salaul, stiuca, codul sau orice peste de aproape un kg, se curata, i se scot oasele si se toaca marunt cu cutitul. Cu 4 felii de paine, inmuiate in lapte si bine stoarse, amestecate cu doua linguri de unt, o ceapa potrivita tocata fin, 4 oua, sare si piper se face o pasta, bine frecata si spumoasa, care se amesteca impreuna cu pestele naruntit. Intr-o olicica se pune o carpa (prosopel) curata, astfel incat marginile sa fie peste gura vasului. In interior se toarna compozitia si o legam bine cu o sfoara. Obtinem o bocceluta rotunda, pe care o introducem intr-un vas, la fiert, cu apa si cu putina sare. Daca apa scade in timpul fierberii, se adauga alta fierbinte si bocceluta se intoarce ca sa se fiarba pe toate partile. Dupa 45 de minute se scoate din vas, se scurge si se scoate continutul rotunjor pe un platou. Se taie ca tortul si se serveste calda, cu sos de unt.

Budinca de salau

Se ia un salau de 1,5 kg, se curata, i se taie capul, coada, se curata de piele si se scoate de pe oase carnea. Jumatate din carne se face bucatele care se sareaza si se lasa intr-un vas. Cealalta jumatate se toaca la masina, impreuna cu o felie de paine inmuiata in apa si bine stoarsa, o ceapa potrivita calita in ulei, o legatura de patrunjel, o lingurita de pasta de peste si piper. Se amesteca bine. Se fierbe intr-un litru si jumatate de apa zarzavatul, oasele, capul, coada si pielea pestelui pana scade apa. Se face un sos, in alt vas, in care se topeste o lingura de unt, o jumatate de lingura de faina, sare si se stinge cu zeama de zarzavat, strecurata. Se lasa cateva clocote. Se racoreste si se adauga galbenusul si zeama de lamaie. Se aranjeaza intr-un vas rotund uns cu unt straturi alternative de pasta si bucatelele pastrate, pana se termina pasta. Vasul se pune in cuptor, la foc potrivit, o ora. Se serveste cu sosul cald sau rece, cu maioneza.

Macrou cu ciuperci la cuptor

Un macrou de aproape un kilogram se curata si se fierbe in apa cu sare impreuna cu doi morcovi, o albitura si doua cepe potrivite. Dupa ce s-a fiert pestele (cam 20 de minute) se scoate, se dezoseaza si se da la rece. Zarzavatul continua sa fiarba. Cand e fiert se raceste si se taie cat mai frumos pentru a orna portiile de peste cand se servesc la masa. Aproape 500 grame de ciuperci, curatate si taiate in sferturi, se inabusa cu o lingura de unt, sau trei linguri de ulei si sare. Separat, dintr-o alta lingura de unt si una de faina se face un rantas pe care-l stingem cu o ceasca de lapte sau smantana. Intr-un vas iena, uns cu unt, punem un rand de peste, apoi ciuperci, apoi sos si la sfarsit branza rasa (uscata). Se da la cuptor cam 30 minute. Se serveste cu muraturi.

Piftia de crap

Se face astfel: se curata un peste cam de 1,5 kg, se portioneaza in bucati potrivite care se pun in apa rece, cat sa le cuprinda bine, impreuna cu capul si coada, la foc potrivit. Intr-un vas se pune la fiert un morcov feliat subtire. Se ia spuma si se sareaza pestele, apoi se lasa la fiert pana cand, daca punem intre degete o picatura constatam ca se lipesc, ca la orice piftie. Daca nu, scoatem bucatile de peste care s-au fiert si lasam sa mai fiarba doar capul si coada, pana cand mai scade apa si incercam iar. O putem ajuta adaugand o lingurita de praf de gelatina. Se racoreste putin si se pune mujdei de usturoi. Pestele se asaza in vase sau intr-un castron, iar alaturi de el se pot pune pentru aspect rondelele de morcov fierte si frunze de patrunjel etc. Se strecoara si se toarna zeama de peste peste bucatile ornate si se da la rece, ca sa se intareasca. Se servesc si cu zeama de lamaie.

Stiuca umpluta, fiarta

O stiuca de un kilogram se curata si i se scoate pielea astfel: i se taie capul si, incepand de la gat, se desparte de pe carne pana la coada, intorcand-o pe dos, fara sa i se scoata coada. Pielea se spala, se da cu sare si se lasa deoparte. Carnea se scoate de pe oase si se toaca impreuna cu o felie de paine inmuiata in apa sau lapte, bine stoarsa, se freaca cu o jumatate de ceasca de ulei, se adauga doua oua, o legatura de patrunjel tocat si se drege cu sare. Pielea de peste se spala, se sterge si se umple cu pasta obtinuta. Separat, intr-un vas lung, in care sa incapa stiuca intreaga, in doi litri de apa, la foc potrivit, cu capac, se fierb un morcov, o ceapa potrivita, patru cartofi potriviti, oasele pestelui si stiuca intreaga, la care am atasat si capul. Cand e gata, se serveste stiuca aranjata pe un platou, cu capul alipit, ornata cu zarzavatul fiert, cu zeama in care a fiert si cu sos de unt, sau rece, cu zeama de lamaie, sau maioneza.

Plachie de pastrav

Cativa pastravi, avand in total 1,5 kg, se curata si se spala, se portioneaza, se sareaza si se prajesc usor in ulei. Trei cepe potrivite, taiate fideluta, se prajesc usor in trei linguri de ulei, se sting cu un pahar de vin rosu, o lingura de bulion, se adauga feliile de la o lamaie potrivita, curatata de coaja, doua foi de dafin si piper. Intr-o tava se pune sosul, peste care aranjam pestele. Turnam, in vas, jumatate din uleiul in care am prajit pestele, dar strecurat printr-un filtru. Se da la cuptor, la foc potrivit, pana cand scade putin sosul. Se poate face si cu pestele crud, dar trebuie sa fiarba mai mult. Se serveste cu un ornament de patrunjel verde sau dupa imaginatie.

Sfaturi

Miros. E bine ca pestele sa fie proaspat. Daca mirosul pestelui este intepator si fetid, nu-l folositi.
Dezghetare. Daca folositi peste congelat, decongelarea se face timp de patru ore la temperatura camerei. Se poate dezgheta si in apa calduta cu sare, in timp mai scurt.
Gelatina. Piftia de crap se poate face si cu file. Folositi in acest caz gelatina ceva mai multa.
Condimente. Pentru un gust deosebit, la peste in special, se folosesc condimente cu mirosuri puternice ca piper, ienibahar, foi de dafin.
Portionare. Pestele se portioneaza incepand de la cap spre coada. Se taie carnea pana la coloana si se despica prin lovire usoara cu cutitul, apoi se continua taierea.
Citeşte mai multe despre:   sare,   intr-un,   ulei,   peştele,   curata,   fiert,   scoate,   pasta,   capul,   stiuca,   coada

 



Mai multe titluri din categorie

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...
Serviciul de email marketing furnizat de