x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pestele rege e Scrumbia!

0
03 Ian 2007 - 00:00

CAIET DE RETETE / Boboteaza
Sarata, la tigaie, la gratar, marinata, rasol, cu sosuri, filetata, rulata, bucatele si in tot felul, scrumbia bate de departe toate recordurile la cerinte, nu numai la romani, ci si la alte neamuri.

CAIET DE RETETE / Boboteaza
Sarata, la tigaie, la gratar, marinata, rasol, cu sosuri, filetata, rulata, bucatele si in tot felul, scrumbia bate de departe toate recordurile la cerinte, nu numai la romani, ci si la alte neamuri.

O scrumbie deosebita este cea facuta la gratar. Curatata de solzi si intestine, bine stearsa, unsa cu ulei, data cu sare si piper, apoi varata in hartie pergament si pusa pe gratar (merge si la cuptor), la foc potrivit, se lasa pana cand pergamentul se rumeneste. Se scoate cu atentie din pergament si se pune pe un platou. Imediat se asaza peste ea bucatele de unt si se stoarce lamaie. Se orneaza cu patrunjel si i se poate adauga o multime de garnituri, dupa dorinta. Pentru portionare se calculeaza cam o scrumbie la doua persoane.

Urmeaza printii: pastravul, salaul, stiuca si crapul, acesta din urma avand o multime de modalitati de preparare, de la fript pana la piftie!

Crap umplut cu ciuperci

Se ia un crap de 1,5 kg. Se curata si se sareaza. O ceapa potrivita, taiata marunt si 200 g ciuperci, maruntite si ele, se calesc in doua linguri de unt (sau ulei). Se racesc putin si se amesteca bine cu doua felii de paine inmuiate in putin lapte sau apa, stoarse bine, un ou si un galbenus, sare si piper. Se face o pasta. Crapul se umple la burta cu pasta si se coase ori se prinde cu scobitori si se pune intr-o tava cu o lingura de unt sau ulei, cu putina apa si un praf de sare. Se da la cuptor pentru aproape o ora la foc potrivit si din cand in cand se unge cu sosul din tava. Se serveste cald, cu sos de unt, sau rece cu maioneza.

Budinca de peste

Salaul, stiuca, codul sau orice peste de aproape un kg, se curata, i se scot oasele si se toaca marunt cu cutitul. Cu 4 felii de paine, inmuiate in lapte si bine stoarse, amestecate cu doua linguri de unt, o ceapa potrivita tocata fin, 4 oua, sare si piper se face o pasta, bine frecata si spumoasa, care se amesteca impreuna cu pestele naruntit. Intr-o olicica se pune o carpa (prosopel) curata, astfel incat marginile sa fie peste gura vasului. In interior se toarna compozitia si o legam bine cu o sfoara. Obtinem o bocceluta rotunda, pe care o introducem intr-un vas, la fiert, cu apa si cu putina sare. Daca apa scade in timpul fierberii, se adauga alta fierbinte si bocceluta se intoarce ca sa se fiarba pe toate partile. Dupa 45 de minute se scoate din vas, se scurge si se scoate continutul rotunjor pe un platou. Se taie ca tortul si se serveste calda, cu sos de unt.

Budinca de salau

Se ia un salau de 1,5 kg, se curata, i se taie capul, coada, se curata de piele si se scoate de pe oase carnea. Jumatate din carne se face bucatele care se sareaza si se lasa intr-un vas. Cealalta jumatate se toaca la masina, impreuna cu o felie de paine inmuiata in apa si bine stoarsa, o ceapa potrivita calita in ulei, o legatura de patrunjel, o lingurita de pasta de peste si piper. Se amesteca bine. Se fierbe intr-un litru si jumatate de apa zarzavatul, oasele, capul, coada si pielea pestelui pana scade apa. Se face un sos, in alt vas, in care se topeste o lingura de unt, o jumatate de lingura de faina, sare si se stinge cu zeama de zarzavat, strecurata. Se lasa cateva clocote. Se racoreste si se adauga galbenusul si zeama de lamaie. Se aranjeaza intr-un vas rotund uns cu unt straturi alternative de pasta si bucatelele pastrate, pana se termina pasta. Vasul se pune in cuptor, la foc potrivit, o ora. Se serveste cu sosul cald sau rece, cu maioneza.

Macrou cu ciuperci la cuptor

Un macrou de aproape un kilogram se curata si se fierbe in apa cu sare impreuna cu doi morcovi, o albitura si doua cepe potrivite. Dupa ce s-a fiert pestele (cam 20 de minute) se scoate, se dezoseaza si se da la rece. Zarzavatul continua sa fiarba. Cand e fiert se raceste si se taie cat mai frumos pentru a orna portiile de peste cand se servesc la masa. Aproape 500 grame de ciuperci, curatate si taiate in sferturi, se inabusa cu o lingura de unt, sau trei linguri de ulei si sare. Separat, dintr-o alta lingura de unt si una de faina se face un rantas pe care-l stingem cu o ceasca de lapte sau smantana. Intr-un vas iena, uns cu unt, punem un rand de peste, apoi ciuperci, apoi sos si la sfarsit branza rasa (uscata). Se da la cuptor cam 30 minute. Se serveste cu muraturi.

Piftia de crap

Se face astfel: se curata un peste cam de 1,5 kg, se portioneaza in bucati potrivite care se pun in apa rece, cat sa le cuprinda bine, impreuna cu capul si coada, la foc potrivit. Intr-un vas se pune la fiert un morcov feliat subtire. Se ia spuma si se sareaza pestele, apoi se lasa la fiert pana cand, daca punem intre degete o picatura constatam ca se lipesc, ca la orice piftie. Daca nu, scoatem bucatile de peste care s-au fiert si lasam sa mai fiarba doar capul si coada, pana cand mai scade apa si incercam iar. O putem ajuta adaugand o lingurita de praf de gelatina. Se racoreste putin si se pune mujdei de usturoi. Pestele se asaza in vase sau intr-un castron, iar alaturi de el se pot pune pentru aspect rondelele de morcov fierte si frunze de patrunjel etc. Se strecoara si se toarna zeama de peste peste bucatile ornate si se da la rece, ca sa se intareasca. Se servesc si cu zeama de lamaie.

Stiuca umpluta, fiarta

O stiuca de un kilogram se curata si i se scoate pielea astfel: i se taie capul si, incepand de la gat, se desparte de pe carne pana la coada, intorcand-o pe dos, fara sa i se scoata coada. Pielea se spala, se da cu sare si se lasa deoparte. Carnea se scoate de pe oase si se toaca impreuna cu o felie de paine inmuiata in apa sau lapte, bine stoarsa, se freaca cu o jumatate de ceasca de ulei, se adauga doua oua, o legatura de patrunjel tocat si se drege cu sare. Pielea de peste se spala, se sterge si se umple cu pasta obtinuta. Separat, intr-un vas lung, in care sa incapa stiuca intreaga, in doi litri de apa, la foc potrivit, cu capac, se fierb un morcov, o ceapa potrivita, patru cartofi potriviti, oasele pestelui si stiuca intreaga, la care am atasat si capul. Cand e gata, se serveste stiuca aranjata pe un platou, cu capul alipit, ornata cu zarzavatul fiert, cu zeama in care a fiert si cu sos de unt, sau rece, cu zeama de lamaie, sau maioneza.

Plachie de pastrav

Cativa pastravi, avand in total 1,5 kg, se curata si se spala, se portioneaza, se sareaza si se prajesc usor in ulei. Trei cepe potrivite, taiate fideluta, se prajesc usor in trei linguri de ulei, se sting cu un pahar de vin rosu, o lingura de bulion, se adauga feliile de la o lamaie potrivita, curatata de coaja, doua foi de dafin si piper. Intr-o tava se pune sosul, peste care aranjam pestele. Turnam, in vas, jumatate din uleiul in care am prajit pestele, dar strecurat printr-un filtru. Se da la cuptor, la foc potrivit, pana cand scade putin sosul. Se poate face si cu pestele crud, dar trebuie sa fiarba mai mult. Se serveste cu un ornament de patrunjel verde sau dupa imaginatie.

Sfaturi

Miros. E bine ca pestele sa fie proaspat. Daca mirosul pestelui este intepator si fetid, nu-l folositi.
Dezghetare. Daca folositi peste congelat, decongelarea se face timp de patru ore la temperatura camerei. Se poate dezgheta si in apa calduta cu sare, in timp mai scurt.
Gelatina. Piftia de crap se poate face si cu file. Folositi in acest caz gelatina ceva mai multa.
Condimente. Pentru un gust deosebit, la peste in special, se folosesc condimente cu mirosuri puternice ca piper, ienibahar, foi de dafin.
Portionare. Pestele se portioneaza incepand de la cap spre coada. Se taie carnea pana la coloana si se despica prin lovire usoara cu cutitul, apoi se continua taierea.
Citeşte mai multe despre:   sare,   intr-un,   ulei,   peştele,   curata,   fiert,   scoate,   pasta,   capul,   stiuca,   coada

 



Mai multe titluri din categorie

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....
Serviciul de email marketing furnizat de