Câteva zeci de mii de localnici şi de turişti au gustat, la Salonic, din… «record». Am mâncat şi noi o bucăţică, dar nu la Salonic, ci acolo unde ea se pregăteşte în mod tradiţional, pe o costişă aflată la «rădăcina» Peninsulei Athos, la fabrica pe care am vizitat-o în toamna anului trecut. Într-un fel, şi noi ne-am înfruptat dintr-o «vedetă» – bucata de brânză cu pricina este cea pe care o vedeţi în fotografia mică din această pagină.
Eleni Stathoris ne-a prezentat atunci câteva dintre specialităţile de brânzeturi athonite. «Buiurdi» – preparată cu roşii, ardei şi oregano. «Aghiotiri» (foto mare) – al cărei nume combină două cuvinte greceşti care înseamnă «sfânt(ă)» şi «brânză»; se prepară şi în variantă afumată. «Athonitiko» – o varietate de brânză cu denumire locală, care tocmai primise medalia de argint la o competiţie internaţională. Însă, de departe, «Petroto» este favorita, preţul ei de vânzare variind îndeobşte între 11 şi 18 euro pe kilogram.
Citește pe Antena3.ro