x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Petroto, un record de Guinness Book

Petroto, un record de Guinness Book

de Simona Lazar    |    30 Mar 2011   •   21:03
Petroto, un record de Guinness Book
158951-untitled-1.jpgEchinocţiul de primăvară a venit anul acesta cu un nou record Guinness Book. Nu, nu are nici o legătură cu astrologia, nici cu astronomia, ci cu… gastronomia. Este vorba despre un record culinar. La 21 martie, la Salonic, Ioannis Stathoris, un producător de brânzeturi din Halkidiki, a pregătit cea mai mare brânză «Petroto» din lume, cântărind nu mai puţin de 939 de kilograme. Oficialii GWR au verificat atent ca delicioasa brânză de capră, pregătită de o echipă formată din 16 persoane, să conţină toate ingredientele, în proporţia corectă, şi să fie preparată urmându-se întocmai metodologia, ca şi cum s-ar fi pregătit un boţ de brânză de un kil jumate.

Câteva zeci de mii de localnici şi de turişti au gustat, la Salonic, din… «record». Am mâncat şi noi o bucăţică, dar nu la Salonic, ci acolo unde ea se pregăteşte în mod tradiţional, pe o costişă aflată la «rădăcina» Peninsulei Athos, la fabrica pe care am vizitat-o în toamna anului trecut. Într-un fel, şi noi ne-am înfruptat dintr-o «vedetă» – bucata de brânză cu pricina este cea pe care o vedeţi în fotografia mică din această pagină.

Eleni Stathoris ne-a prezentat atunci câteva dintre specialităţile de brânzeturi athonite. «Buiurdi» – preparată cu roşii, ardei şi oregano. «Aghiotiri» (foto mare) – al cărei nume combină două cuvinte greceşti care înseamnă «sfânt(ă)» şi «brânză»; se prepară şi în variantă afumată. «Athonitiko» – o varietate de brânză cu de­numire locală, care tocmai primise medalia de argint la o competiţie internaţională. Însă, de departe, «Petroto» este favorita, preţul ei de vânzare variind îndeobşte între 11 şi 18 euro pe kilogram.

×