x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Petruţa şi Paul

Petruţa şi Paul

de Veronica Bectas    |    29 Iun 2008   •   00:00
Petruţa şi Paul

O MINUNE ● Nu i se poate găsi un cusur
Azi sîntem invitate la vecinii de la patru, Petruţa şi soţul ei, Paul. Cum de ce? E ziua lor! A tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Petru şi Pavel (Paul).



O MINUNE ● Nu i se poate găsi un cusur
Azi sîntem invitate la vecinii de la patru, Petruţa şi soţul ei, Paul. Cum de ce? E ziua lor! A tuturor celor care poartă numele Sfinţilor Petru şi Pavel (Paul).

Aşa că ne-am pregătit de petrecere şi pe la ora 13:00, conform invitaţiei, ne-am prezentat la uşă. Petruţa îşi face apariţia. O zoresc să pună tortul de îngheţată la congelator. În sufragerie ne pupăm toţi şi ne lamulţănim.

Mia, fata care-i în gazdă la Aneta, cea specialistă în descîntece, de la etajul patru, ne ia în primire şi ne pofteşte lîngă ea, la masă. Draga, scai de mine, întreabă de ce atît de devreme. Ioana de la parter încearcă să acopere muzica, ne strigă ceva, apoi zbiară la Fănel al Anetei, care e pe post de DJ. Aneta se uită urît la el şi Fănel face muzica mai mică rapid. Petruţa, ajutată de Mia, începe să acopere masa cu platouri, cu aperitive, iar Paul, emoţionat, încearcă gusturile şi dorinţele invitaţilor la băuturi. Sînt prezenţi şi colegii  lui Paul, Costică şi Dinu. Hm! Ăsta era Dinu, care găteşte şi care a păţit necazul ăla cu opăreala, cu ghiveciul... Ce i-o fi venit să gătească în pielea goală? Ceasul rău!

Şi ciocnim pentru Petruţa, La mulţi ani!, şi pentru Paul, La mulţi ani!, mîncăm şi alţii iar ciocnesc, pînă la o cafeluţă de odihnă. Curînd apare şi Zina, o duduie care s-a mutat la noi pe scară şi care, după cum zice femeia de serviciu, s-a cuplat cu Dinu, prietenul lui Paul. Aha!, de-aia e prezent!

La friptură, Petruţa şi Mia ne oferă un aranjament culinar deosebit. Draga, căreia nu-i scapă nimic, observă că Dinu nu are legume în farfurie, ci numai salată. Şi dă să întrebe. Noroc cu Mia, care-i taie elanul cu o strîmbătură. Toţi mănîncă mulţumiţi şi beau pe săturate. Fănel, înghesuit între aparatura de antren şi Aneta, aruncă priviri imploratoare către Paul, ca să-l scoată de-acolo. Şi l-a scos, sub pretextul că are un aparat defect în dormitor şi, împreună cu Dinu, Costică şi Michişor, s-au mutat, lăsîndu-ne să ne simţim bine. La noi s-au aprins discuţii pe teme de la paleopolitică la s.f. politică, de la copii la strămoşi etc. A doua cafea, şi la noi, şi la ei, mai un vinişor, mai ales la ei, timpul trece şi  ajungem la desert.

Da, acum intră în joc tortul meu de îngheţată. Mia, sprintenă, îi aduse pe bărbaţii gălăgioşi, roşii la faţă, dar fericiţi. Tortul, căsăpit de Petruţa, nesigură pe mînă, este împărţit, spre deliciul tuturor. Dinu se îndreaptă către Zina şi-i oferă o mare parte din bucata de îngheţată. Zina, la fel de "rumenă", îl fentează şi-i zice rîzînd:
– Nu, mănînc-o tu, că nu ştiu pe unde ţi-ai pus-o!, făcînd referire la locul unde, cu ceva vreme în urmă, îşi turnase amărîtul ghiveciul. Toată lumea a izbucnit în rîs, chiar şi Dinu.

Tort de îngheţată

Ingrediente pentru un strat: 3 ouă, 300 g frişcă, 250 g zahăr pudră, nuci prăjite, o lingură nes (o lingură zeamă de lămîie şi esenţă, 3 linguri pastă de căpşune).

Preparare: bateţi spumă albuşurile, puneţi gălbenuşurile, zahărul pudră şi nesul. Adăugaţi uşor frişca. Turnaţi într-un vas cu pereţi înalţi şi daţi la congelator 45 de minute. Pentru al doilea strat repetaţi reţeta, adăugaţi zeamă şi esenţă de lămîie. Presăraţi în vas nuci prăjite şi apoi turnaţi compoziţia. Răciţi 45 de minute şi repetaţi pentru al treilea strat, cu pulpa de căpşuni. Congelaţi două ore. Scoateţi tortul prin introducerea vasului în apă fierbinte, un minut şi apoi daţi la congelator.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end paul dinu petruţa