Piadina italienilor
sau piada, este preparată de obicei în regiunea istorică Romagna (Forlì, Cesena, Ravenna și Rimini). Dacă aruncați un ochi pe meniurile online ale restaurantelor cu piadine, care se numesc simplu piadinerie, veți vedea o sumedenie de variante de aluat: cu făină 00, integrală, din grâu emmer, în combinații de făină de cânepă și multe altele. Rețeta de bază, însă, constă din făină, apă sau lapte, ulei de măsline sau untură, sare și, opțional, bicarbonat de sodiu. Potrivit cumvaplace.ro, nu trece prin vreun proces de dospire, așadar va rămâne plată și subțire. În mod tradițional, aluatul era gătit pe un vas de teracotă (numit teggia sau testo), acum se face simplu, la tigaie sau chiar pe plita electrică. Odată coaptă în tigaie, poate fi umplută cu ce vreți voi, cea mai comună variantă este cu rucola, prosciutto crudo, roșii cherry, mozzarella. Când vă ândiți câte feluri de pizza sunt în Italia, să știți că tot așa arată și meniul cu piadine!
Piadina a fost adăugată pe lista produselor alimentare tradiționale regionale din Italia din regiunea Emilia-Romagna.
Tortilla
a fost alimentul de bază al aztecilor de acum 10.000 de ani. Din epoca precolumbiană a fost făcută din făină de porumb și consumul acesteia era extins în întreaga regiune mexicană. Acum este făcută în mod obișnuit din făină de grâu, așadar diferă ca textură. Porumbul este mai gros și mai casant, în timp ce varianta de grâu este mai moale și poate fi făcută mai lată și mai subțire fără a se rupe prea ușor. În părțile de vest ale lumii, tortilla de porumb este consumată ca chipsuri de tortilla sau ca ingredient în combinație cu enchiladas sau tostadas. Tortila cu făină de grâu este folosită pentru a face burritos. Tortilele de porumb sunt, de asemenea, făcute în regiunea bască din Spania și sunt cunoscute acolo sub numele de talo.
- Omletă în tortilla
- Quesadilla
- Quesadilla cu șuncă și cașcaval
- Quesadilla cu pui
- Tortilla cu carne la cuptor
Lipia
este tot o pâine plată nedospită, consumată în mod obișnuit în Levant și în Orientul Mijlociu. Se coace pe o gratar metalic bombat sau convex, cunoscut sub numele de saj. De obicei mari, sajul este de aproximativ 60 cm. Aluatul este păstrat foarte subțire înainte de coacere. De obicei, este pliat și pus în pungi înainte de a fi vândut.
Pâinele plate în general sunt considerate un atu pentru o economie de subzistență, în care fiecare resursă trebuie raționalizată. Posibil datorită procesului lor de transport simplu și convenabil, în care sunt stivuite una peste alta, pâinele plate sunt populare în zonele geografice în care viața nomade este predominantă. Deși lipiile și pâinile plate în general sunt originare din societățile rurale, gustul lor delicios și multe beneficii le fac populare în întreaga lume.
Pe lângă celebra shaorma, care a adus lipiile și pe la noi, mai poate fi mâncată cu:
- Cu labneh, iaurtul libanez
- Cu baba ganoush
- La salata fattoush
- Cu falafel
- Lângă oricare dintre rețetele preferate de humus: