x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pictura si gastronomia

Pictura si gastronomia

de Anna Borca    |    10 Ian 2007   •   00:00
Pictura si gastronomia
BUCATARIA DE ALTADATA
Mereu la patru ace, cu o "privire patrunzatoare care obliga femeile sa-si ajusteze decolteul, cu o barba taiata zilnic la milimetru, zabovind prin restaurante cu gradina pentru a sorbi din halba si din gratia chelneritelor…", asa era caracterizat de contemporani francezul Edouard Manet (1832-1883), ultimul pictor clasic si primul pictor modern.
Se spunea despre Manet ca a construit toata viata "poduri": intre romantici si impresionisti, intre renascentisti si realisti. Dar cu siguranta si-a urmat propriul drum, iar in fata lui "si-au ridicat palaria" Baudelaire, Zola si Edgar Poe.

REGAL GASTRONOMIC À LA MANET

Dar cum era cel care a starnit atatea scandaluri in lumea artei, in viata de zi cu zi? Vestit pentru iubirile sale, frecventa saloanele la moda, cafenelele ("Tortoni", "Maison d’or", "Au Petit Riche", restaurantul "Au P"re Lathuile" etc.), parcurile. Acolo isi gasea si subiectele ce-i inspirau tablourile sale. Pictorul Manet era si un amfitrion solicitat. Isi primea oaspetii, impreuna cu sotia, respectand tabieturile casei. Preparatele erau un adevarat regal gastronomic: gustari exotice, supe, fripturi si deserturi sofisticate. La ceai, obligatorie era briosa insotita de compot si marmelada de fructe. Pepenele galben, de obicei, se servea umplut cu fragi, dupa ce era tinut o zi la rece.

Briosa si pepenele galben sunt componente vii ale "naturilor statice" din picturile sale. Contemporanii sai, in memorialistica lor, mentioneaza preferinta lui Manet pentru anumite delicatese cum ar fi: stridii la gheata cu sampanie, salata de trufe cu albus de ou, fois gras, pui sote à la Pere Lathuile. Rasfoind un album cu picturile lui Manet veti constata cat de mult l-au influentat subiectele legate de masa, preparate, convivi, "locuri de pierzanie" etc.

Geniul sau il vom regasi privind capodopere precum: "Bautorul de absint", "Dejunul pe iarba", "Bar la Folies-Berg"re", "Cafe Concert", "Pruna", "Fructe pe masa", "Fructele si pepenele galben pe bufet", "Lamaia", "Struguri, piersici si migdale", "Sunca".

"Sinceritatea, datorita careia apar operele de arta, da impresia de revolta, desi pictorul ar fi vrut doar sa-si exprime sentimentele"
Edouard Manet

×
Subiecte în articol: manet