GURMANDUL IN BUCATE
Dimineata placuta de august. Un soare mangaietor, ce anunta, totusi, o zi caniculara. Adulmecand linistea profunda am pasit incet spre gradina. Locul ideal pentru a contempla natura si a te bucura de prima ceasca cu cafea. Broboane de roua se simteau inca prin iarba.
Dintre toti pomii fructiferi, m-am asezat la umbra unui piersic. Era preferatul meu. Nu trecea zi sa nu ii admir coroana stufoasa si sa nu ma bucur de roadele lui dulci si aromate. Reactionand parca instinctiv, am intins bratul si am rupt o piersica. Am rotit-o de cateva ori in mana, privind-o cu atentie. Ca frumusete si gust mi se parea ca ar fi regina fructelor. Eram putin subiectiva. Poate si pentru ca ii stiam povestea.
ISTORIE. Dupa nume, patria piersicilor ar trebui sa fie Persia, insa o parte dintre botanisti considera ca tara de origine este China. Aici, piersicul reprezinta emblema casatoriei. Poate si pentru unele calitati afrodiziace, spun unii. Chinezii o venereaza, socotind ca ea ar detine puterea ce da nemurire omului si il apara impotriva influentelor nefaste si a vrajilor.
In Japonia, in cinstea florilor de piersic - ce simbolizeaza puritatea, fidelitatea si fecioria - se organizeaza anual sarbatori speciale. La randul lor, indienii, pentru a indeparta spiritele rele, agata deasupra usilor figurine de lemn de piersic. Lectura acestor legende si povesti, despre piersica, in gradina casei parintesti, imi aduceau savori nebanuite.
PARFUM. "Roza fructelor". Sintagma, folosita adesea de poeti, desemneaza corolarul calitatilor piersicii. Acest fruct divin este folosit de maestrii cofetari pentru o multime de retete culinare delicioase. Racoritoare, vitaminizanta, hranitoare si foarte usor de digerat (furnizand 52 Kcal pe 100 g) piersica, prin gust si aroma, poate satisface si cele mai pretentioase capricii gastronomice. Cea mai mare parte a vitaminelor sunt situate in pielea fructului, astfel incat este de preferat sa nu il curatati, nici cand il consumati ca atare, nici cand il folositi pentru prepararea deserturilor.
|
AROMA SI CALITATEPentru multe popoare din zonele cu climat rece, piersicile sunt considerate adevarate delicatese, fructe exotice. Explicatia pentru cererea mare a acestor fructe este determinata in primul rand de insusirile lor calitative si tehnologice: finetea pulpei, aroma specifica, continutul bogat in zahar si alte substante utile organismului. In stare proaspata, piersicile stimuleaza secretia gastrica, usureaza digestia si reduc continutul de colesterol din sange. In tara noastra, cultura piersicului este foarte veche, fiind introdusa de greci si romani. |
Citește pe Antena3.ro
RETETE GEMENE
| ||
|