x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pizza cu buzunar

0
Autor: Simona Chiriac 18 Ian 2006 - 00:00
Pizza cu buzunar
FAST FOOD
A sosit momentul sa facem cunostinta cu fratele mai mic al deja celebrei pizza. Poate ca este mai pitic si mai putin cunoscut, dar cu siguranta are potential. Este facut din acelasi aluat pufos de pizza, umplut cu branza, sunca, ciuperci, masline si tot ce ne mai poate trece prin gand. Ceea ce-l deosebeste de pizza este modalitatea de prezentare. Pizza are toate bunatatile la vedere. Nu te poate surprinde prea mult. Observi cu usurinta din ce este alcatuita umplutura. Calzone este o cu totul alta poveste, ca sa nu spun mancare de peste. Toate bunatatile se ascund intr-un buzunaras. De abia dupa prima inghititura iti dai seama care sunt ingredientele principale. Asa exista de fiecare data speranta ca vei manca insa cel mai bun calzone din viata ta. De cele mai multe ori, el are forma unui semicerc, fiind de fapt o pizza impaturita in doua.

Radacinile acestui preparat sunt aceleasi cu cele ale "veteranei" pizza. Mai intai a fost focaccia, un simplu aluat de paine, copt in cuptor si acoperit cu ierburi aromate. A urmat "casa de nanza", o pizza rudimentara, preparata de taranii italieni saraci din resturile alimentare de la masa. Mai mult, ea se manca fara tacamuri.

Daca stam sa ne gandim un pic, a fost foarte mare probabilitatea ca noi, cei de astazi, sa nu fi mancat niciodata pizza sau calzone, asa cum le stim acum. Si asta pentru ca europenilor le era o frica cumplita de… rosii. Aduse din Peru si Mexic, erau considerate otravitoare de catre europeni. A trebuit sa treaca ceva timp pana cand s-au convins cu adevarat ca nu vor muri daca vor manca din cand in cand aceste legume. Se pare chiar ca le-au placut atat de mult, incat in prezent nu se mai pot lipsi de ele. Nu este foarte clar nici acum de ce au simtit oamenii nevoia sa schimbe reteta de pizza transformand-o in calzone.

Printre ingredientele clasice ale unui calzone se aflau carnaciorii si branza mozzarella si, nu de putine ori, era prajita si nu coapta in cuptor. S-a raspandit foarte repede in sudul Italiei si, in scurt timp, fiecare orasel avea propria varianta de calzone. Se pare ca, pentru prima data, cuvantul "calzone" apare in secolul al XIV-lea.

In secolul al XVII-lea, Neapole devine celebru pentru sortimentele de pizza si calzone care se pregateau aici, in special cu branza mozzarella. Prima pizzerie in adevaratul sens al cuvantului s-a deschis tot la Neapole, in 1830. Se numea "Antica Pizzeria Port’Alba" si isi asteapta si astazi clientii, in localul din Strada Port’Alba.

CALZONE CU RICOTTA

  • INGREDIENTE: aluat: 8 g de drojdie uscata, o lingura cu zahar, o cana cu apa calduta, 3 cani cu faina; umplutura: 400 g branza ricotta, 400 g mozzarella rasa, doua oua, o conserva cu ciuperci, 4 carnaciori prajiti feliati, parmezan, usturoi.
  • PREPARARE: Se dizolva drojdia in apa, se adauga zaharul si se toarna totul peste faina. Se amesteca si se framanta apoi aluatul. Se mai adauga faina, daca aluatul este lipicios. Dupa ce a devenit elastic, se unge cu ulei de masline si se lasa la crescut, intr-un loc cald. Dupa doua ore, se imparte aluatul in sase si se formeaza cercuri. In mijloc se asaza umplutura, iar marginile se umezesc cu apa. Se impatureste aluatul, iar cu o furculita se preseaza marginile. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se tin in cuptor, timp de 15 minute. Se scot, se ung cu ulei de masline si se tin inca 5 minute.

    CALZONE CU ANSOA SI SALAM

  • INGREDIENTE: aluat: 50 g unt, 75 ml lapte, 75 ml apa, doua lingurite cu drojdie uscata, 30 g zahar, un ou, 250 g faina; umplutura: 75 ml suc gros de rosii, doi catei de usturoi, o ceapa mica, 100 g mozzarella, 25 g salam, un carnacior, 3 fileuri de ansoa, 3 rosii, masline fara samburi.
  • PREPARARE: Se topeste untul intr-un vas cu apa si laptele caldut. Se adauga drojdia si zaharul, apoi se amesteca pana cand se dizolva. Pentru a forma un aluat mai moale si elastic, se toarna atata faina cata este necesar. Se framanta aluatul si se lasa la crescut, intr-un loc cald. Dupa ce si-a dublat volumul, se formeaza cercuri de 15 cm diametru. Se piseaza usturoiul si se amesteca bine cu sucul de rosii. Se intinde apoi uniform pe suprafata aluatului, la o mica distanta de margini. Deasupra se presara restul ingredientelor. Se impatureste in doua si se preseaza marginile cu degetele. Se coace intr-o tava unsa cu ulei, la 180ÞC. Dupa 10 minute, se scoate din cuptor si se unge cu ou batut. Se introduce din nou in cuptor pana cand se rumeneste.

    CALZONE CU SUNCA

  • INGREDIENTE: aluat: 3 cani si jumatate cu faina, o cana cu apa, doua linguri cu drojdie uscata, doua linguri cu miere, un sfert de cana cu ulei de masline, sare; umplutura: sunca, cascaval, ciuperci, masline negre, boabe de porumb, cimbru, suc de rosii, usturoi zdrobit.
  • PREPARARE: Drojdia se dizolva in apa calda, apoi se amesteca bine cu mierea. Se toarna aceasta compozitie peste faina si se formeaza un aluat elastic si moale, se unge cu ulei de masline, apoi se lasa la crescut, intr-un loc cald, timp de o ora sau doua. Se imparte in mai multe bucati si se formeaza cercuri. Acestea se ung cu sucul de rosii amestecat cu usturoi zdrobit si cimbru. Deasupra se presara restul ingredientelor, taiate sau date pe razatoare. Se impatureste aluatul, se apasa marginile ca sa se lipeasca si se coc in cuptor, pe o tava unsa cu ulei. Dupa 10 minute se scot si se ung cu ou batut. Se mai tin in cuptor pana cand se rumenesc.
  • Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   pizza,   făină,   cuptor,   aluat,   calzone

     



    Mai multe titluri din categorie

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
    Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
    Galerie Foto Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1. Aflată pentru prima dată în...

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri

    Pentru cadouri de neuitat alege site-ul 999cadouri
    În orice moment este un prilej bun de a dărui un cadou. Însă nu orice fel de cadou, ci unul dăruit cu multă implicare și sentimente față de persoana pe care îl primește. În Japonia spre exemplu, se fac...

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă

    Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul Splash! Vedete la apă
     Iulia Albu, Nea Mărin şi Jean de la Craiova sunt primele surprize din juriul celui mai răcoritor show al verii, Splash! Vedete la apă, ce va avea premiera în curând, la Antena 1.  Aflată pentru prima...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase m...
    Serviciul de email marketing furnizat de