x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pizza cu buzunar

Pizza cu buzunar

de Simona Chiriac    |    18 Ian 2006   •   00:00
Pizza cu buzunar
FAST FOOD
A sosit momentul sa facem cunostinta cu fratele mai mic al deja celebrei pizza. Poate ca este mai pitic si mai putin cunoscut, dar cu siguranta are potential. Este facut din acelasi aluat pufos de pizza, umplut cu branza, sunca, ciuperci, masline si tot ce ne mai poate trece prin gand. Ceea ce-l deosebeste de pizza este modalitatea de prezentare. Pizza are toate bunatatile la vedere. Nu te poate surprinde prea mult. Observi cu usurinta din ce este alcatuita umplutura. Calzone este o cu totul alta poveste, ca sa nu spun mancare de peste. Toate bunatatile se ascund intr-un buzunaras. De abia dupa prima inghititura iti dai seama care sunt ingredientele principale. Asa exista de fiecare data speranta ca vei manca insa cel mai bun calzone din viata ta. De cele mai multe ori, el are forma unui semicerc, fiind de fapt o pizza impaturita in doua.

Radacinile acestui preparat sunt aceleasi cu cele ale "veteranei" pizza. Mai intai a fost focaccia, un simplu aluat de paine, copt in cuptor si acoperit cu ierburi aromate. A urmat "casa de nanza", o pizza rudimentara, preparata de taranii italieni saraci din resturile alimentare de la masa. Mai mult, ea se manca fara tacamuri.

Daca stam sa ne gandim un pic, a fost foarte mare probabilitatea ca noi, cei de astazi, sa nu fi mancat niciodata pizza sau calzone, asa cum le stim acum. Si asta pentru ca europenilor le era o frica cumplita de… rosii. Aduse din Peru si Mexic, erau considerate otravitoare de catre europeni. A trebuit sa treaca ceva timp pana cand s-au convins cu adevarat ca nu vor muri daca vor manca din cand in cand aceste legume. Se pare chiar ca le-au placut atat de mult, incat in prezent nu se mai pot lipsi de ele. Nu este foarte clar nici acum de ce au simtit oamenii nevoia sa schimbe reteta de pizza transformand-o in calzone.

Printre ingredientele clasice ale unui calzone se aflau carnaciorii si branza mozzarella si, nu de putine ori, era prajita si nu coapta in cuptor. S-a raspandit foarte repede in sudul Italiei si, in scurt timp, fiecare orasel avea propria varianta de calzone. Se pare ca, pentru prima data, cuvantul "calzone" apare in secolul al XIV-lea.

In secolul al XVII-lea, Neapole devine celebru pentru sortimentele de pizza si calzone care se pregateau aici, in special cu branza mozzarella. Prima pizzerie in adevaratul sens al cuvantului s-a deschis tot la Neapole, in 1830. Se numea "Antica Pizzeria Port’Alba" si isi asteapta si astazi clientii, in localul din Strada Port’Alba.

CALZONE CU RICOTTA

  • INGREDIENTE: aluat: 8 g de drojdie uscata, o lingura cu zahar, o cana cu apa calduta, 3 cani cu faina; umplutura: 400 g branza ricotta, 400 g mozzarella rasa, doua oua, o conserva cu ciuperci, 4 carnaciori prajiti feliati, parmezan, usturoi.
  • PREPARARE: Se dizolva drojdia in apa, se adauga zaharul si se toarna totul peste faina. Se amesteca si se framanta apoi aluatul. Se mai adauga faina, daca aluatul este lipicios. Dupa ce a devenit elastic, se unge cu ulei de masline si se lasa la crescut, intr-un loc cald. Dupa doua ore, se imparte aluatul in sase si se formeaza cercuri. In mijloc se asaza umplutura, iar marginile se umezesc cu apa. Se impatureste aluatul, iar cu o furculita se preseaza marginile. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se tin in cuptor, timp de 15 minute. Se scot, se ung cu ulei de masline si se tin inca 5 minute.

    CALZONE CU ANSOA SI SALAM

  • INGREDIENTE: aluat: 50 g unt, 75 ml lapte, 75 ml apa, doua lingurite cu drojdie uscata, 30 g zahar, un ou, 250 g faina; umplutura: 75 ml suc gros de rosii, doi catei de usturoi, o ceapa mica, 100 g mozzarella, 25 g salam, un carnacior, 3 fileuri de ansoa, 3 rosii, masline fara samburi.
  • PREPARARE: Se topeste untul intr-un vas cu apa si laptele caldut. Se adauga drojdia si zaharul, apoi se amesteca pana cand se dizolva. Pentru a forma un aluat mai moale si elastic, se toarna atata faina cata este necesar. Se framanta aluatul si se lasa la crescut, intr-un loc cald. Dupa ce si-a dublat volumul, se formeaza cercuri de 15 cm diametru. Se piseaza usturoiul si se amesteca bine cu sucul de rosii. Se intinde apoi uniform pe suprafata aluatului, la o mica distanta de margini. Deasupra se presara restul ingredientelor. Se impatureste in doua si se preseaza marginile cu degetele. Se coace intr-o tava unsa cu ulei, la 180ÞC. Dupa 10 minute, se scoate din cuptor si se unge cu ou batut. Se introduce din nou in cuptor pana cand se rumeneste.

    CALZONE CU SUNCA

  • INGREDIENTE: aluat: 3 cani si jumatate cu faina, o cana cu apa, doua linguri cu drojdie uscata, doua linguri cu miere, un sfert de cana cu ulei de masline, sare; umplutura: sunca, cascaval, ciuperci, masline negre, boabe de porumb, cimbru, suc de rosii, usturoi zdrobit.
  • PREPARARE: Drojdia se dizolva in apa calda, apoi se amesteca bine cu mierea. Se toarna aceasta compozitie peste faina si se formeaza un aluat elastic si moale, se unge cu ulei de masline, apoi se lasa la crescut, intr-un loc cald, timp de o ora sau doua. Se imparte in mai multe bucati si se formeaza cercuri. Acestea se ung cu sucul de rosii amestecat cu usturoi zdrobit si cimbru. Deasupra se presara restul ingredientelor, taiate sau date pe razatoare. Se impatureste aluatul, se apasa marginile ca sa se lipeasca si se coc in cuptor, pe o tava unsa cu ulei. Dupa 10 minute se scot si se ung cu ou batut. Se mai tin in cuptor pana cand se rumenesc.
  • ×
    Subiecte în articol: ulei măsline pizza făină cuptor aluat calzone