x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pizza tricolora - Ingrediente in culorile steagului italian

Pizza tricolora - Ingrediente in culorile steagului italian

de Mara Raducanu    |    11 Iun 2006   •   00:00
Pizza tricolora - Ingrediente in culorile steagului italian

Despre Rafaelo Esposito, un vestit bucatar din Napoli, se spune ca ar fi fost cel care a "inventat" o pizza ce poarta nume de regina.

Anul 1889, Napoli... La resedinta de vara Capodimonte a regelui italian Umberto I (ultimul monarh al Italiei, asasinat in anul 1900) si a sotiei sale, Margherita de Savoy (1851-1926)... Se pare ca aici, dupa unele legende, a luat nastere un preparat gastronomic care a fost botezat cu numele reginei. Este vorba despre binecunoscuta "pizza Margherita". Care ar fi povestea? Se spune ca, intr-o zi de vara, regina a manifestat dorinta de a gusta o pizza napolitana. La acea vreme pizza era considerata mancarea saracilor (la noi, in Romania, branza cu masline avea acelasi statut!). Din pacate, bucatarul curtii, un maestru in arta culinara franceza, nu cunostea preparatele din sudul Italiei. Pentru a-i indeplini vrerea, a fost chemat Rafaelo Esposito, proprietarul celei mai cunoscute pizzerii din Napoli.

GUST SI CULOARE. Dorind sa o impresioneze pe suverana, Esposito a pregatit trei feluri de pizza: doua traditionale si una improvizata ad-hoc. Gaselnita italianului continea culorile steagului italian: rosu, verde si alb. Componentele erau rosiile, busuiocul si mozzarela. Subtilitatea patriotica a lui Esposito a cucerit-o pe regina. Entuziasmul armonizarii culorilor a fost dublat si de spirit lucrativ. Patronul Esposito "a expus" spre vanzare "pentru tat natul", cu asentimentul reginei, noul preparat "pizza Margherita".

Au existat si la ei carcotasi. In anul 1974, dupa 85 de ani, istoricul italian Massimo Albertini contesta povestea. Presupunerile sale au ramas "vorbe de claca". Un alt potrivnic partial al ideii, ziaristul Corrado Ericelli. Recunoscut cercetator al gastronomiei napolitane, acesta afirma ca "pizza tricolora" a fost, intr-adevar, preparata pentru prima data la 6 iunie 1889 in bucataria regala din Napoli. Dupa opinia sa, creator este Pappino Brandi si nu Rafaelo Esposito. Ziaristul Ericelli aminteste ca Brandi a primit o "diploma speciala", care s-ar afla si astazi in pizzeria "Brandi".

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end pizza