x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcinte şi vinars la claca pădurenilor

0
Autor: Tudor Cires 30 Noi 2013 - 00:00
Plăcinte şi vinars la claca pădurenilor
Vezi galeria foto
5842-127889-untitled1.jpgÎn satele din Ţinutul Pădurenilor se intră pe poartă. Aşa cum intri într-o casă de om. Porţi înalte, din lemn împodobit, pe care le deschizi dinspre drumul care urcă prin­tre grădini şi lanuri de grâu. Odată trecut dincolo de poar­tă, în uliţă, înaintezi printre casele mari, frumoase, cu­rate, de un alb care străluceşte în soare. E nevoie de pra­gul unei alte porţi pentru ca să te insinuezi la om în bă­tă­tură. Şi acolo - să zicem acasă la Miron Muntean, pădu­rean din Feregi-Cerbăl - va trebui să guşti din plăcintă şi din vinars înainte de a iscodi cum se fac bucatele pădureneşti.

Plăcinta, mare cât roata carului, prăjită în ulei fierbinte, în tigaia de piatră ori de fontă, e gustoasă, după cum i s-a dus faima. Guşti din ea cu pofta unui trib de daci care tocmai s-a războit cu duşmanii şi nu a avut vreme să mânce. Vinarsul - nu te încumeţi să dai pe gât mai mult de un degetar - arde gâtlejul, după care căldura lui se risipeşte în trup şi-n vârtejul vorbelor.


ÎMBLĂTITUL GRÂULUI
Mi-aduc aminte ca şi azi ziua în care am intrat în poveste cu badea Miron. Era o zi de sfârşit de vară - ori poate de început de toamnă, cine mai ştie, că oricum trecuse de mult ziua Schimbării la Faţă, iar natura mirosea a vânt recişor şi-a frunză gata să se uşte. La Feregi venise vremea pentru claca de îmblătitul grâului. "La noi în sat, tradiţia cere ca în momentul când se gată rezerva de grâu din anul tercut - cum ar fi vremea ca acu' - să începem a îmblăti grâul pe care l-am secerat anul ăsta." Se pregătesc cuptoarele de pită nouă. Îmblătitul se face cu "îmblăciul", o unealtă agricolă din lemn, pregătită anume pentru a se­para boabele de pleavă. Aerul se umple de colb subţire şi de pleavă, pe care vântul îl suflă uşor, în vreme ce grâul curat se aşază, în straturi noi, pe locul de pe care fusese înălţat cu îmblăciul. "Îmblătitul grâului nu-l poate face gospodarul singur. Cerem ajutor la vecini, la prieteni şi facem aşa-zisa clacă. Asta înseamnă că împreună îmblătim grâul, îl alegem de pleavă, apoi cu grâul curat ne ducem la moară şi facem făina din care se coace pita cea nouă..." "Şi plăcintele?", întreb. "Şi plăcintele!"

5842-127890-untitled2.jpgCineva cântă încetişor dintr-un fluier şi o fată gingaşă îl îngână cu vorba. Bărbaţii îmblătesc grâul şi femeile pregătesc masa. Şi cum nu-i petrecere de clacă fără plăcinte pădureneşti - aşa cum, la Feregi-Cerbăl, nici botez, nici nuntă, nici pomană nu-i fără plăcinte - două-trei dintre femei nu fac decât să frământe aluatul, să-l întindă, să-l umple şi să împăturească plăcintele care vor fi rumenite apoi în ulei. Viorica Muntean, soţia gazdei noastre, ne asigură că la Feregi plăcinta se face după reţeta cea veche, "ca acum sute şi sute de ani". "Aluatul se face dintr-un pic de drojdie, făină, ouă şi sare. Se frământă, dar nu se lasă la dospit. Umplutura se pregăteşte din brânză dulce, ou, smântână şi mărar. Se ia o bucăţică din aluat şi se întinde o foaie rotundă şi nu prea groasă, iar în mijlocul ei se pune umplutura. Se ridică umplutura din cinci colţuri." Mari cât fundul de tigaie, plăcintele se rumenesc în ulei fierbinte. Secretul gustului lor nemaipomenit este tigaia, din tablă groasă. "Tigăile astea, unele, au şi câte o sută de ani!" Mai demult se făceau în tigaie cioplită în piatră, ustensilă de sorginte antică, pe care o mai găsim încă dacă mergem olecuţă mai departe, în satele dintre văile moi ale Apusenilor.

Acu', să nu vă-nchipuiţi că pădurenii mâncă numai plăcinte. Seara, după ce se termină claca de îmblătitul grâului, se întinde masă mare, de pe care nu lipsesc nici sarmalele pădureneşti (găluşte ardeleneşti, le zice prin alte părţi - nişte gogoloaie mari de carne tocată, condimentată şi aromată, învelită în frunze de varză şi fierte ziua întreagă la foc mocnit; asta când nu se făceau sarmale de păsat), nici zeama pădurenească. Între bucate, ca şi altădată, ai să găseşti varză fiartă - "tocată mărunt, se lăsa deoparte cât fierbea osul afumat de porc, pe urmă se punea varza, un pic de cimbru, slănină şi ceapă" - ori zeamă de brânză. Felul ăsta de zeamă (supă, ciorbă, borş - sau ce-o fi, că nu-i găsesc mai bine numele) e de fapt o supă de cartofi albi în care se adaugă brânză de oaie frământată, potrivindu-se să fie nici groasă, nici subţire.


5842-127892-untitled4.jpgGogoşele pentru ţuică
Un fel de chifteluţe de cartof şi brânză, care nu ţin de foame dar ţin straşnic, cu dinţii crăpaţi şi cu unghiile scorojite, de sete.
300 g telemea de oaie uscată, 2 linguri de făină, 1 linguriţă de drojdie, untdelemn pentru prăjit, 500 g cartofi, 1 ou.
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă, se toacă, apoi se frământă cu făină, ou şi drojdie.
Se lasă puţin să crească, apoi se formează gogoşile care se prăjesc în ulei încins. Se rade telemea. Gogoşile fierbinţi se tăvălesc prin brânză rasă şi apoi o iau pe un drum fericit, cel al pârâiaşelor de ţuică tare şi parfumată de Bihor şi Sălaj.
De Sângeorz fiecare familie face nişte colaci din pâine nedospită, fără unsoare, copţi în ţest. Se face câte un colac pentru fiecare casă sau unul pentru toate oile. Colacii sunt duşi acolo unde se mulg vitele sau oile. Găleata în care se mulge se împodobeşte cu ramuri de salcie, din care se face cunună împrejurul ei. Colacul este stropit cu lapte la mulsoare. După ce colacul este umezit bine, păcurarul sau cel care mulge vaca îşi ia un ortac. El apucă pe sub oaie sau vacă de acest colac. Păcu­rarul spune: "cucu!", celălalt răs­punde: "răscucu!" - a spus de trei ori, se rupe colacul. Se spune că cel care are partea mai mare va trăi mai mult.
Reţetă din "Poveştile bucătăriei româneşti", volumul III
Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...
Serviciul de email marketing furnizat de