x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Polistirenul ne simplifica viata

Polistirenul ne simplifica viata

25 Ian 2005   •   00:00

MODE SI MODELE

SIMONA CHIRIAC

Cand eram copil, nu stiam ca exista "inlocuitori". Lemnul era lemn, pielea era piele, parul-par, sticla era sticla… Chiar si prietenul, nu putea fi decat… prieten! Cu timpul, m-am obisnuit sa traiesc din falsuri pe care nu numai ca le-am acceptat, dar incet-incet am inceput sa ignor existenta paralela a originalului! Intre aceste falsuri se numara vesela de unica folosinta.

De fapt, mai nou, vad in filme ca si americanii traiesc la fel. Se hranesc din ce in ce mai mult folosind vesela jetabila. Au depasit "faza de carton", cand mancarea calda topea farfuria din hartie. Acum, polistirenul face legea la departamentul farfurii de unica folosinta si tinde sa inlocuiasca paharul din sticla printr-o combinatie chimica de natura sa te apere. Astfel, atunci cind iti vei bea ceaiul fierbinte, nu vei mai avea "ocazia" sa-ti scape din mana paharul. Motivul: polistirenul tine caldura la distanta. Febra "veselei care nu se spala si nu se sparge" a cuprins chiar si familiile traditionale, mult mai inclinate acum sa etaleze la picnic farfurii, pahare, tacamuri si servetele de unica folosinta pe care, eventual, sa le uite pe iarba ca un semn al totalei lor lipse de valoare…

De asemenea, in familie, unde spalarea farfuriilor nu e o treaba remunerata, vesela de unica folosinta ar putea trece drept expresia unui gest de respect pentru partenerul de cuplu. Atat de mult se extinde acest concept, incat anul acesta nenumarate perechi au sarbatorit Revelionul punand pe masa vesela de plastic sau din carton pe care au aruncat-o a doua zi impreuna cu fata de masa - si ea de unica folosinta!… Treaba nu este insa rezolvata in intregime. Ar trebui inventate oale si tigai de unica folosinta, poate chiar covoare. A trecut petrecerea, aruncam tot!

Si totusi ecologistii spun ca optiunea pentru vesela jetabila nu e o alegere economica nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Ei cred ca pretul infim al acestei vesele reprezinta doar o aberatie a sistemului eonomic contemporan care se va traduce, in timp, printr-un impact considerabil asupra sistemului de mediu si printr-o risipa de materiale ce nu mai pot fi recuperate biologic.

MAI PUTINA MUNCA
Exista intotdeauna o justificare economica pentru folosirea veselei jetabile. Intre altele, reducerea cheltuielilor cu spalarea vaselor. Munca de spalator este una grea, la care in strainatate sunt chemati imigrantii ori persoanele necalificate.

CAFEA FARA MISTER
Doua cafele pe zi inseamna, in doua sute cincizeci de zile de munca pe an, sapte mii cinci sute de cafele baute in pahare de carton si tot atatea abateri de la placerea de a savura aromata licoare dintr-o ceasca consacrata. Intind, automat, mana spre dozatorul de nes, primesc un pahar nou-nout din hartie, asez recipientul sub robinet si astept cantitatea de nes la pret european. Arunc, apoi, in graba, lichidul pe gat in speranta ca previziunile potrivit carora cafeaua stimuleaza inteligenta se vor adeveri incepand cu mine. La serviciu, sub presiunea sefului si a cronometrului, n-am timp sa ma gandesc daca e bine ceea ce fac.
×