x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pomana porcului. Semnificația preparării bucatelor de Ignat

Pomana porcului. Semnificația preparării bucatelor de Ignat

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2023   •   18:30
Pomana porcului. Semnificația preparării bucatelor de Ignat

Tăierea porcului are loc în ziua de Ignat, pe 20 decembrie. Însă obiceiurile care însoțesc această acțiune sunt transmise de la o generație la alta, în mediul rural.

Înaintea sărbătoririi Nașterii Domnului Iisus Hristos, de Ignat, creștinii obișnuiesc să taie porcul crescut întregul an și prerpararea cărnii șpentru masa de Crăciun.  

Pomana porcului constă în prepararea rapidă de bucate din carnea animalului și oferirea unei mese de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la rude, vecini și prieteni.

După terminarea tăierii, curățării, sortării, preparării specialităților din carnea de porc, gazda casei îi invită la masă pe toți cei care au ajutat la tăierea porcului.

Felul de mâncare tradițional, numit Pomana porcului, este obținut prin prăjirea bucăților de carne (bucăți de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă, reprezentând toate părțile animalului sacrificat) în grăsimea animalului, cu usturoi, pâine sau mămăligă. Tradițional, masa se așează afară după spălarea și curățarea tuturor urmelor sacrificiului sau ale procesului de preparare a cârnaților, caltaboșilor, tobei, etc. Se mănâncă în picioare și se mai servește țuică tradițională sau rachiu de cazan, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: pomana porcului ignat