x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Portugalia - Simplitate si rafinament

Portugalia - Simplitate si rafinament

12 Apr 2005   •   00:00

  • de VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU
  • GARGANTUA SI PANTAGRUEL
  • Portugalia, o tara deosebita, cu oameni deosebiti, care la orice ora din zi si din noapte te primesc cu bratele deschise. Si cand frumusetea oamenilor se armonizeaza cu frumusetea locurilor si, pe deasupra, cu o bucatarie de mare exceptie, rezultatul nu poate fi decat unul pe masura: ai ramane aici la infinit!

    Mancarea portugheza nu este nici prea sofisticata, dar nici prea simpla. Insa, cu siguranta, are un gust deosebit. Inventivitatea portughezilor nu are limite atunci cand vine vorba de preparatele din peste, pregatite intr-un mod aparte, cu multe condimente si verdeata. Codul uscat poate fi gatit in peste 100 de feluri. Dar nu puteti trece prin Portugalia fara sa incercati "caldeirada" - un ostropel de peste inabusit cu ceapa si rosii. Veti intreba probabil daca bucataria portugheza are in meniu numai si numai peste. Aveti rabdare, veti descoperi gusturi si arome greu de uitat, care va vor trezi simturile. Un astfel de exemplu este "carne de porco a Alentejana", mancare preparata din bucati de carne de porc, acoperite cu sos de scoici inabusite cu ceapa si rosii, o adevarata minunatie ce face oricand, indiferent de ocazie, deliciul gastronomiei portugheze. Dar preferata lor, cea care nu lipseste de la nici o masa, este supa. Si daca vreti sa va "rasfatati" organismul cu ceva cald si usor, atunci va invitam la o… "sopa de marisco" - ciorba de moluste gatita si servita cu vin. Sau, daca propunerea nu va e pe plac, haideti sa incercam o alta varianta, si anume o "caldo verde", specialitate portugheza din carne si legume.

    Iar desertul, o adevarata… nebunie! Si aici veti alege pe saturate, din cele peste 200 de specialitati de patiserie sau fructe exotice, cum ar fi ananasul, fructul pasiunii sau mango. Si oricat de buna ar fi mancarea, parca prinde mai multa savoare daca este servita in "compania" unui pahar cu vin alb sau rosu, dumneavoastra decideti! Va tenteaza gandul, nu-i asa? Noi doar v-am ajutat cu cateva sfaturi, nu va ramane decat sa faceti urmatorul pas. Incercati-le!

    SALATA PORTUGHEZA
  • Ingrediente:
  • 6 oua, 10 rosii, 200 gr hering marinat, 100 ml ulei, suc de lamaie, sare, piper, patrunjel.
  • Preparare:
  • Se fierb ouale tari. Dintr-un galbenus, ulei, piper, sare si putin suc de lamaie se face o maioneza usor picanta. Rosiile se spala, li se taie capacul si se curata de seminte. In interior se introduce cate o jumatate de ou si o felie de hering. Se orneaza cu maioneza si cu o frunzulita de patrunjel.

    ×