x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Porumb de aur

Porumb de aur

de Cristina Andreea Catana    |    07 Iun 2006   •   00:00
Porumb de aur
GURMANDUL IN BUCATE
Vara. Anotimp colorat in galbenul soarelui, al caiselor, al florilor de papadie. Culoare stralucitoare. Gandurile ne zboara catre pajisti intregi presarate cu flori galbene ca niste lacrimi ale soarelui. Revenim cu picioarele pe pamant si ne indreptam cu pasi repezi catre bucatarie. Vrem sa strangem intr-o farfurie fiecare raza de soare, cu caldura si stralucirile ei. Cautam ingrediente galbene sau aurii. Cautam caldura si odihna verii.

Porumb galben… O multime de boabe aurii asteapta sa se stranga intr-un preparat delicios. O mancare de vara venita din China pentru a extazia simturile europenilor. Pare atat de simpla, incat poate ca ai spune ca nici nu merita efortul sa te apuci sa o prepari. Dar multimea de gusturi si complexitatea aromelor te vor face sa iti schimbi parerea. "Porumbul de aur" poate constitui o garnitura "altfel" pentru mesele tale festive, dar il poti consuma si ca atare.

RETETA. Pentru a prepara "Porumbul de aur" aveti nevoie de 400 g porumb fiert, 100 g galbenus de ou fiert, amidon, ulei, unt, legume de sezon (morcovi, castravete, rosii), condimente pentru carnea de pui, sare, vin de bucatarie, dupa gust. Se pune tigaia pe foc, dupa care se adauga untul. Ouale se fierb, li se scoate galbenusul si apoi se adauga in tigaia cu untul fierbinte. Se paseaza bine pana cand se formeaza o pasta. Peste aceasta se presara sare si condimente speciale pentru carnea de pui, se amesteca bine. Cand s-a omogenizat se adauga porumbul fiert (sau din conserva). Se lasa la prajit putin timp, pana cand capata o culoare aurie, dupa care se scoate si se pune pe o farfurie intinsa. In prealabil, vasul trebuie ornat cu legumele de sezon, care se feliaza si se asaza pe farfurie de jur-imprejur.

Alaturi de acest preparat se poate consuma orice fel de bautura, de la traditionalul ceai chinezesc pana la un paharel cu tarie romaneasca.

CULTURA. Proprietatile nutritive ale porumbului si modalitatea foarte naturala de preparare recomanda acest preparat pentru toate persoanele, indiferent de ora din zi sau de afectiunile de care sufera. Cantitatile oferite de noi sunt suficiente pentru a pregati patru portii de "Porumb de aur", deci preparatul nu este nici foarte costisitor.

Pentru ca in cultura chinezilor masa are o importanta foarte mare, modul in care preparatul este asezat pe farfurie este foarte important.

De aceea, este necesar sa fie o armonie deplina intre culorile mancarii si cele ale vasului pe care sunt asezate. Daca vrem sa respectam traditia, atunci acest preparat se mananca folosind betisoarele, insa si furculita ne poate fi de un real ajutor.

RETETE GEMENE

1 SUPA CREMA DE PORUMB

Ingrediente: o ceapa mare tocata, o lingura cu ulei, o conserva cu porumb, 750 ml supa de pui, zeama de la o jumatate de lamaie, sare si piper dupa gust, coriandru sau patrunjel verde, tocat.
Preparare: Ceapa se caleste in ulei, se adauga supa de pui si doua treimi din conserva de porumb. Se fierbe la foc mic, timp de 20 de minute. Amestecul se paseaza, apoi se trece printr-o sita fina. Se incalzeste din nou si se adauga restul de boabe de porumb, sarea, piperul si zeama de lamaie. La sfarsit se presara patrunjel.

2 TOCANITA DE PORUMB

Ingrediente: un pui, o ceapa mare, un ardei gras, doua linguri cu ulei, o lingurita cu boia dulce, o conserva de rosii, 225 ml vin, 500 ml supa, 250 g porumb, o conserva cu fasole lima, doua linguri cu faina, o lingura cu sos Worcestershire, patrunjel, piper.
Preparare: Se portioneaza puiul si se tavaleste prin boia. Se da la cuptor pana cand se rumeneste. Ceapa si ardeiul se taie cubulete si se calesc. Se taie rosiile. Cand ceapa devine translucida, se adauga: vinul, supa, patrunjelul, sosul Worcestershire si rosiile cu sos cu tot. Se lasa sa fiarba in clocot. Se adauga fasolea, porumbul si puiul. Se mai fierb 30 de minute. Faina se amesteca bine cu putin sos fierbinte din mancare si se pune in oala. Se mai lasa sa fiarba inca 5 minute.

PORUMBUL
Porumbul isi are originea pe pamantul Mexicului de astazi. Langa Ciudad de Mexico s-au gasit ingropate boabe de porumb care datau de mai bine de 8.000 de ani. Potrivit unei legende a amerindienilor, porumbul are origini divine, el fiind sursa de hrana a zeilor atunci cand au creat pamantul. In Europa, el a fost adus de Cristofor Columb. Acesta a primit in dar de la bastinasi porumb pentru a-l duce cu el peste ocean. De aici, nu a fost decat un pas pana la raspandirea pe intregul glob.

BETISOARELE
Betisoarele pe care asiaticii le folosesc ca tacamuri au fost create pentru prima data in China, acum mai bine de 3.000 de ani. Acestea se manuiesc doar cu mana dreapta, chiar si de catre stangaci. Chiar daca astazi mai sunt oameni care mai incalca aceasta eticheta, sunt persoane care considera gestul o lipsa de maniere. Sunt tari asiatice unde copiii invata sa foloseasca mai intai betisoarele si apoi tacamurile cu care noi suntem obisnuiti. Aceste "lectii" incep de la varsta de 3 ani.

RESPECT
Pentru chinezi respectul este foarte important, mai ales atunci cand vorbim despre servitul mesei. La inceputul mesei, preparatele cele mai fine si mai bune sunt prezentate celui mai in varsta membru al familiei. Chiar si familiile mai sarace fac acest lucru, in semn de respect pentru viata pe care au dus-o parintii sau nepotii. Inainte de a te aseza la masa unui chinez, trebuie sa ii spui cateva cuvinte placute, iar servirea nu incepe pana ce gazda nu isi invita oaspetii.
×
Subiecte în articol: porumb porumbul adauga