x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveste de viaţă cu arome îmbietoare

0
Autor: Alina Ramona Anghel 22 Oct 2009 - 00:00
Poveste de viaţă cu arome îmbietoare
Vezi galeria foto

A plecat de la o slujbă de inginer automatist şi a ajuns să facă turism. Este povestea Corneliei Dumitrescu, proprietara Pensiunii Castania. "Este o ocupaţie foarte potrivită pentru mine, pentru că se potriveşte cu calităţile mele de bun organizator. A face turism este o alegere potrivită pentru persoanele mai «tinerele», deci şi eu. Faptul că locaţia pensiunii este la munte, unde este aer curat şi oamenii sunt primitori m-a făcut să iau decizia de a construi o pensiune", ne-a spus Cornelia.



De ce Castania sau Festivalul Castanelor? "Pentru că este legat de numele pensiunii şi, mai ales, de faptul că pensiunea este foarte aproape de pădurea de castani comestibili, care este o raritate în România, mai există doar două păduri de acest gen, la Tismana şi la Baia Mare. Pădurea de castani de la Polovragi se poate mândri că este deţinătoarea unor castani vechi de circa 200 de ani şi, un al doilea motiv, pentru că e şi timpul când se coc castanele. Un al treilea motiv poate fi şi din cauză că drept aliment, castana nu este foarte cunoscută şi folosită."

Gusturi şi arome
Pentru însufleţirea petrecerii de la Festivalul Castanelor au avut ajutor din partea Primăriei din Polovragi, care a adus la festival un ansamblu de cântece populare şi ciobăneşti. Artiştii au ridicat moralul asistenţei, alături de bucatele servite la petrecere.

Proprietarei pensiunii, Cornelia Dumitrescu, nu i-a venit să creadă când, pe lângă aproximativ 200 de invitaţi cât era stabilit, s-a trezit şi cu câteva autocare în plus, aduse tot de invitaţia la sărbătoarea castanelor. Dar cel puţin acum era sigură de un lucru: mâncarea bună de la pensiune a atras ca un magnet oamenii dornici de "un pahar de vorbă" şi, mai ales, de o mâncare bună, preparată ca la mama acasă. Am vrut să-i mulţumesc bucătarului pentru preparatele culinare care au fost atât de apreciate şi am purces spre bucătărie, unde am întâlnit-o pe Laura Duţă, "realizatoarea" acelor minuni pline de gust şi aromă. Lucrează la pensiune de şase luni ca bucătar-şef şi o face cu multă plăcere. Mai ales când are un şef atât de înţelegător cum e Cornelia. Mândră de succesul pe care l-au avut bucatele preparate de dânsa, mi-a oferit cu drag reţetele.


Borş de berbeacă (sau berbec)

Ingrediente: 15 kg carne de berbec, două kg ceapă uscată, un kg morcovi, un kg ardei gras, 7-10 ouă, doi litri de borş, sare.

Se taie carnea în bucăţi potrivite, se fierbe, se adună spuma formată cu o spumieră şi se pun zarzavaturile tăiate în bucăţi mari. Se adaugă borşul, sare după gust şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când totul este fiert, se presară leuştean tocat şi se drege cu ouăle bătute amestecate cu puţină zeamă din oală. Se serveşte fierbinte, presărată cu leuştean proaspăt tocat.

Tocană de berbec
Ingrediente: 20 kg carne de berbec, 10 cepe uscate, 10 ardei graşi, un kg untură de porc.

Se curăţă ceapa de foi şi ardeii de seminţe, se spală şi se taie în bucăţi mai mari. Carnea de berbec se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se pune într-o oală (tuci) împreună cu untura de porc şi legumele. Se fierb toate la un loc şi, când se ia carnea de pe oase, este gata. Se serveşte caldă, alături de o mămăliguţă.

Turtă de mălai
Ingrediente: un kg mălai, un kg făină albă, 500 ml apă, sare, un sfert de linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 100 g zahăr tos, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 500 ml apă.

Se pun mălaiul, făina, bicarbonatul de sodiu şi sare după gust într-un bol. Se adaugă puţin ulei şi un sfert din cantitatea de zahăr, se frământă şi se toarnă în tăvi unse cu ulei. Se coc la foc potrivit până devin aurii şi, dacă introducem o scobitoare în compoziţie, aceasta iese curată. Când se scoate din cuptor, se unge cu un sirop din apă şi restul de zahăr şi se serveşte cu mămăligă, fasole bătută, sarmale, piftie sau tocană de miel.

Tartă cu piure de castane:

Blat: 15 ouă, 1,5 kg zahăr, 1,5 kg făină, 200 ml lichior amaretto. Se mixează ouăle împreună cu zahărul tos până îşi dublează volumul şi se albesc, se adaugă făina şi se amestecă. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu făină, se coace la foc potrivit 20-25 de minute sau până când nu mai curge compoziţia. Se lasă să se răcească blatul, se taie pe mijloc cu un cuţit ascuţit şi se aşază pe o tavă. Se prepară un sirop din apă şi zahăr, se adaugă lichiorul amaretto şi se însiropează blaturile.

Piure de castane:
Ingrediente: 1.500 g castane, 200 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, o lingură cu esenţă de rom.

Se crestează castanele cu vârful unui cuţit şi se fierb în apă clocotită până se înmoaie. Se curăţă de coajă şi pieliţa care le acoperă, se pasează, se adaugă esenţa de rom, zahărul tos şi zahărul vanilinat. Se amestecă totul cu o lingură sau cu un mixer şi se lasă să se răcească.
Se ung blaturile cu piureul de castane, se suprapun, se lasă să se răcească minimum trei ore, apoi se porţionează şi se serveşte cu frişcă.

Bulz ciobănesc
Ingrediente pentru 3.500 g mămăligă: 3.200 ml apă, un kilogram mălai, o lingură cu sare grunjoasă, un kilogram brânză de burduf. Se pune apa la fiert împreună cu sarea, se lasă să clocotească şi se presară mălaiul.

Se amestecă bine cu un sucitor sau un tel ca să nu se formeze cocoloaşe şi se lasă să fiarbă până se umflă mălaiul şi e gata mămăliga. Se ia din mămăligă cu o lingură mai mare, se aplatizează, se pune la mijloc brânză de burduf şi se acoperă cu mămăligă. Se prăjeşte într-o tigaie fără ulei sau pe grătar şi se serveşte imediat, căci altfel se întăreşte şi nu-şi păstrează gustul specific.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de