x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveste veche a unui bulion şi a unui cazan pe pirostrii

0
Autor: Tudor Cires 28 Sep 2012 - 21:00
Poveste veche a unui bulion şi a unui cazan pe pirostrii

Se vor gasi persoane care sa-si aduca aminte, cu nostalgie, de vremurile cand puteai sa te duci la piata, sa-ti faci aprovizionarea de toamna si sa vii atat de incarcat incat abia puteai sa cari. Cu putini bani, marfa multa si de calitate.
Astazi, preparatele pe care gospodinele le faceau in casa se produc industrial si e mai comod.

Dar fie vorba intre noi, ce e facut de mana mea e curat, proaspat si delicios! E minunat sa simti in nari mirosul de rosie coapta, sparta in doua si presarata cu sare. Mmm, ce gust minunat! Rosia rupta, cu miros unic, isi etaleaza bobitele fine, dulcege, pline de apa si inrosite de soare. Nu exista gospodarie in care sa nu se foloseasca sucul de rosii, bulionul sau pasta.

Coana Mare nici nu concepea sa nu pregateasca, in fiecare toamna, bulion, suc sau zarzavat pentru ciorbe. Pentru bulion, inca de la jumatatea lunii august, era spoit cazanul cel mare, din arama. Erau pregatite lemnele de foc, pirostriile si degraba chemata Leana si omul ei, mestesugari, finii femeii! Oameni harnici, Leana si Sile, veneau sa "spoiasca tingirea" la "Coana Mare" sau "Nasa Mare", isi faceau treaba rapid si cu multa arta, in asa fel ca un an intreg se putea gati in uriasul cazan de arama, fara nici o grija de cocleala.

Pregatiri
Marele cazan martor-purtator al nenumaratelor bunatati pentru iarna, dar mai ales pentru nuntile, botezurile si inmormantarile din zona, era pregatit pentru un nou sezon. Proaspat spoit, se semetea pe pirostriile reci, asteptand clipa in care avea sa primeasca in uriasul pantec sucul de rosii sau amestecurile zacustelor, acoperit fiind cu un capac urias, din scanduri intocmite cu arta de Mihai, un alt fin de-al batranei. Mihai, mester mare al lemnului, venea in oras, la Coana Mare, toamna si pleca la inceputul iernii. Repara sculele gospodinelor, usi si ferestre, glafuri si alte stricaciuni ale caselor, intamplate din decembrie pana in prima zi de septembrie anul urmator.

Odata pregatita, Coana Mare se aproviziona si nu oricum. Facea o vizita in piata, pentru studierea pretului si calitatii, apoi tocmea vanzatorul pentru o zi anume, cand el putea sa-i aduca marfa direct acasa. La patru dimineata, imbracata in capotelul si sortul de bucatarie, deschidea poarta cea mare, sa intre in curte caruta cu marfa. Pe podisca de scandura pregatise doua cosuri uriase, din nuiele, ce se umpleau rapid cu rosii, iar doua panere ovale, mari, cu maner, se umpleau cu ardeii grasi si gogosarii pentru zacusca. Langa podisca era o masa mare, pe care se randuiau vinetele, legaturile de patrunjel si leustean. Taranul lasa marfa, lua banii, multumea si urma sa vina iar, dupa cum fusese tocmeala, pana la sfarsitul aprovizionarii.

Cu randuiala
Cu furtunul in mana, Coana Mare spala rosiile in cosurile de nuiele, "la prima mana". Intr-un lighean urias le spala iar, de aici taindu-le si punandu-le la scurs pe o planseta. Dupa 3-4 ore de scurs, rosiile luau drumul cazanului, sub care ardea un foc vesel. Rosiile pentru bulion, sau suc, amestecate din cand in cand cu un linguroi urias, se terciuiau, fara sare. Acum, Coana Mare scotea o parte, cat socotea ea, pentru suc, intr-un oloi mare, restul il mai lasa la foc mic. Pentru suc, punea terciul, cu un polonic din lemn, intr-un aparat, deasupra unei oale. Aparatul, necunoscut prin zona, adus de Mihai din Ardeal, era o strecuratoare mare, dintr-o tabla galvanizata, cu gauri marunte, fixata pe doua manere din lemn, care se sprijineau pe marginea vasului. Terciul de rosii se punea in strecuratoare si era strivit si obligat sa treaca prin gaurele, de o scula facuta dintr-un bat care avea o gaura la un capat, prin care trecea o andrea groasa din fier, pe care rulau doua suluri groase din lemn. Toate acestea aveau exact latimea strecuratoarei si nu se desfaceau cand "roluiai" prin terciul de rosii, apasand usurel ca sa-l impingi prin gaurele. In strecuratoare ramaneau doar cojile si samburii rosiilor pe care le scoteai cu o lingura de lemn, sa nu te frigi. Coana Mare punea sucul in sticle de 500 ml, astupate cu dopuri gata oparite si apoi legate cu sfoara, asa, de siguranta! Punea sticlele la fiert, infasurate in ziare vechi, cufundate pana la gat in apa, acoperite bine cu patura de ziare, pentru doua ore, la foc potrivit, pe aragaz. Le scotea a doua zi, cand erau reci, si le baga in beci.
Restul de terci, care se ingrosa bine, il trecea prin strecuratoare si il punea in borcane sau sticle cu gura larga, apoi le fierbea si le baga la rece, de ajungeau pana apareau rosiile urmatorului an.

_____________________________________
Aluat pentru prajitura cu fructe
● Ingrediente: 175 g faina, un praf de copt, un praf de sare, 230 g unt, 230 g zahar, 2 pliculete zahar vanilinat, 2 oua mari. Fructe dupa dorinta.
● Preparare: faina, sarea si praful de copt se amesteca prin cernere. Se mixeaza zaharul cu untul si vanilina, pana se face pufos, se adauga ouale cate unul, se reduce viteza, apoi se toarna faina, cate putina, pana se incorporeaza bine. Se adauga fructele tavalite prin faina. Se unge forma cu ulei si se monteaza aluatul. Se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru o ora. Se scoate calduta si se pudreaza cu zahar pudra. Se taie rece.
_____________________________________
Clatite cu varza noua
● Ingrediente: o varza mica (400 g foi taiate fideluta), 2 oua, o cana faina, 1 ½ cana lapte, o lingura unt, sare, smantana.
● Preparare: Amesteci toate ingredientele. Faci clatite obisnuite, le rumenesti pe ambele parti in unt, le asezi una peste alta, in vas Jena, ca sa le poti tine la cald in cuptor. Le servesti fierbinti taiate ca un tort. La fiecare portie pune cate o lingura de smantana!
_____________________________________
Aluat pentru prajitura cu fructe
● Ingrediente: 175 g faina, un praf de copt, un praf de sare, 230 g unt, 230 g zahar, 2 pliculete zahar vanilinat, 2 oua mari. (fructe dupa dorinta)
● Preparare: faina, sarea ;i praful de copt se amesteca prin cernere. Se mixeaza zaharul cu untul si vanilina, pana se face pufos, se adauga ouale cate unul, se reduce viteza, apoi se toarna faina, cate putina, pana se incorporeaza bine. (Se adauga fructele tavalite prin faina.) Se unge forma cu ulei sI se monteaza aluatul. Se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru o ora. Se scoate calduta sI se pudreaza cu zahar pudra. Se taie rece.
_____________________________________
Sos de ceapa
● Ingrediente: 4 cepe mijlocii, 5 linguri otet balsamic, o lingura de unt, 2 cubulete concentrat de pui sau vita, sare, piper, ulei pentru prajit, 500 ml apa.
● Preparare: Taiati ceapa fideluta si o caliti intr-o oala cu capac, la foc mic, cu putin ulei si apa fierbinte cat sa se acopere ceapa. Puneti capacul si lasati pana scade bine apa. Luati capacul si lasati la foc iute pana ce se face ceapa aurie, turnati otetul si fierbeti pana se evapora aproape complet. Micsorati focul si adaugati o lingura de unt, cubuletele sfaramate de concentrat si 500 ml apa clocotita. Amestecati bine si lasati la fiert, la foc mic pana se ingroasa putin. Dregeti de sare si piper.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Mentenanță site Jurnalul.ro

Mentenanță site Jurnalul.ro
În cursul zilei de joi, 25 februarie, siteul jurnalul.ro nu va putea fi accesat. Vor fi efectuate unele lucrări de mentenanță la serverele siteului.   Ne cerem scuze pentru eventualele...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...
Serviciul de email marketing furnizat de