x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poveste veche a unui bulion şi a unui cazan pe pirostrii

Poveste veche a unui bulion şi a unui cazan pe pirostrii

de Tudor Cires    |    28 Sep 2012   •   21:00
Poveste veche a unui bulion şi a unui cazan pe pirostrii

Se vor gasi persoane care sa-si aduca aminte, cu nostalgie, de vremurile cand puteai sa te duci la piata, sa-ti faci aprovizionarea de toamna si sa vii atat de incarcat incat abia puteai sa cari. Cu putini bani, marfa multa si de calitate.
Astazi, preparatele pe care gospodinele le faceau in casa se produc industrial si e mai comod.

Dar fie vorba intre noi, ce e facut de mana mea e curat, proaspat si delicios! E minunat sa simti in nari mirosul de rosie coapta, sparta in doua si presarata cu sare. Mmm, ce gust minunat! Rosia rupta, cu miros unic, isi etaleaza bobitele fine, dulcege, pline de apa si inrosite de soare. Nu exista gospodarie in care sa nu se foloseasca sucul de rosii, bulionul sau pasta.

Coana Mare nici nu concepea sa nu pregateasca, in fiecare toamna, bulion, suc sau zarzavat pentru ciorbe. Pentru bulion, inca de la jumatatea lunii august, era spoit cazanul cel mare, din arama. Erau pregatite lemnele de foc, pirostriile si degraba chemata Leana si omul ei, mestesugari, finii femeii! Oameni harnici, Leana si Sile, veneau sa "spoiasca tingirea" la "Coana Mare" sau "Nasa Mare", isi faceau treaba rapid si cu multa arta, in asa fel ca un an intreg se putea gati in uriasul cazan de arama, fara nici o grija de cocleala.

Pregatiri
Marele cazan martor-purtator al nenumaratelor bunatati pentru iarna, dar mai ales pentru nuntile, botezurile si inmormantarile din zona, era pregatit pentru un nou sezon. Proaspat spoit, se semetea pe pirostriile reci, asteptand clipa in care avea sa primeasca in uriasul pantec sucul de rosii sau amestecurile zacustelor, acoperit fiind cu un capac urias, din scanduri intocmite cu arta de Mihai, un alt fin de-al batranei. Mihai, mester mare al lemnului, venea in oras, la Coana Mare, toamna si pleca la inceputul iernii. Repara sculele gospodinelor, usi si ferestre, glafuri si alte stricaciuni ale caselor, intamplate din decembrie pana in prima zi de septembrie anul urmator.

Odata pregatita, Coana Mare se aproviziona si nu oricum. Facea o vizita in piata, pentru studierea pretului si calitatii, apoi tocmea vanzatorul pentru o zi anume, cand el putea sa-i aduca marfa direct acasa. La patru dimineata, imbracata in capotelul si sortul de bucatarie, deschidea poarta cea mare, sa intre in curte caruta cu marfa. Pe podisca de scandura pregatise doua cosuri uriase, din nuiele, ce se umpleau rapid cu rosii, iar doua panere ovale, mari, cu maner, se umpleau cu ardeii grasi si gogosarii pentru zacusca. Langa podisca era o masa mare, pe care se randuiau vinetele, legaturile de patrunjel si leustean. Taranul lasa marfa, lua banii, multumea si urma sa vina iar, dupa cum fusese tocmeala, pana la sfarsitul aprovizionarii.

Cu randuiala
Cu furtunul in mana, Coana Mare spala rosiile in cosurile de nuiele, "la prima mana". Intr-un lighean urias le spala iar, de aici taindu-le si punandu-le la scurs pe o planseta. Dupa 3-4 ore de scurs, rosiile luau drumul cazanului, sub care ardea un foc vesel. Rosiile pentru bulion, sau suc, amestecate din cand in cand cu un linguroi urias, se terciuiau, fara sare. Acum, Coana Mare scotea o parte, cat socotea ea, pentru suc, intr-un oloi mare, restul il mai lasa la foc mic. Pentru suc, punea terciul, cu un polonic din lemn, intr-un aparat, deasupra unei oale. Aparatul, necunoscut prin zona, adus de Mihai din Ardeal, era o strecuratoare mare, dintr-o tabla galvanizata, cu gauri marunte, fixata pe doua manere din lemn, care se sprijineau pe marginea vasului. Terciul de rosii se punea in strecuratoare si era strivit si obligat sa treaca prin gaurele, de o scula facuta dintr-un bat care avea o gaura la un capat, prin care trecea o andrea groasa din fier, pe care rulau doua suluri groase din lemn. Toate acestea aveau exact latimea strecuratoarei si nu se desfaceau cand "roluiai" prin terciul de rosii, apasand usurel ca sa-l impingi prin gaurele. In strecuratoare ramaneau doar cojile si samburii rosiilor pe care le scoteai cu o lingura de lemn, sa nu te frigi. Coana Mare punea sucul in sticle de 500 ml, astupate cu dopuri gata oparite si apoi legate cu sfoara, asa, de siguranta! Punea sticlele la fiert, infasurate in ziare vechi, cufundate pana la gat in apa, acoperite bine cu patura de ziare, pentru doua ore, la foc potrivit, pe aragaz. Le scotea a doua zi, cand erau reci, si le baga in beci.
Restul de terci, care se ingrosa bine, il trecea prin strecuratoare si il punea in borcane sau sticle cu gura larga, apoi le fierbea si le baga la rece, de ajungeau pana apareau rosiile urmatorului an.

_____________________________________
Aluat pentru prajitura cu fructe
● Ingrediente: 175 g faina, un praf de copt, un praf de sare, 230 g unt, 230 g zahar, 2 pliculete zahar vanilinat, 2 oua mari. Fructe dupa dorinta.
● Preparare: faina, sarea si praful de copt se amesteca prin cernere. Se mixeaza zaharul cu untul si vanilina, pana se face pufos, se adauga ouale cate unul, se reduce viteza, apoi se toarna faina, cate putina, pana se incorporeaza bine. Se adauga fructele tavalite prin faina. Se unge forma cu ulei si se monteaza aluatul. Se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru o ora. Se scoate calduta si se pudreaza cu zahar pudra. Se taie rece.
_____________________________________
Clatite cu varza noua
● Ingrediente: o varza mica (400 g foi taiate fideluta), 2 oua, o cana faina, 1 ½ cana lapte, o lingura unt, sare, smantana.
● Preparare: Amesteci toate ingredientele. Faci clatite obisnuite, le rumenesti pe ambele parti in unt, le asezi una peste alta, in vas Jena, ca sa le poti tine la cald in cuptor. Le servesti fierbinti taiate ca un tort. La fiecare portie pune cate o lingura de smantana!
_____________________________________
Aluat pentru prajitura cu fructe
● Ingrediente: 175 g faina, un praf de copt, un praf de sare, 230 g unt, 230 g zahar, 2 pliculete zahar vanilinat, 2 oua mari. (fructe dupa dorinta)
● Preparare: faina, sarea ;i praful de copt se amesteca prin cernere. Se mixeaza zaharul cu untul si vanilina, pana se face pufos, se adauga ouale cate unul, se reduce viteza, apoi se toarna faina, cate putina, pana se incorporeaza bine. (Se adauga fructele tavalite prin faina.) Se unge forma cu ulei sI se monteaza aluatul. Se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru o ora. Se scoate calduta sI se pudreaza cu zahar pudra. Se taie rece.
_____________________________________
Sos de ceapa
● Ingrediente: 4 cepe mijlocii, 5 linguri otet balsamic, o lingura de unt, 2 cubulete concentrat de pui sau vita, sare, piper, ulei pentru prajit, 500 ml apa.
● Preparare: Taiati ceapa fideluta si o caliti intr-o oala cu capac, la foc mic, cu putin ulei si apa fierbinte cat sa se acopere ceapa. Puneti capacul si lasati pana scade bine apa. Luati capacul si lasati la foc iute pana ce se face ceapa aurie, turnati otetul si fierbeti pana se evapora aproape complet. Micsorati focul si adaugati o lingura de unt, cubuletele sfaramate de concentrat si 500 ml apa clocotita. Amestecati bine si lasati la fiert, la foc mic pana se ingroasa putin. Dregeti de sare si piper.

×