x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea unui sac de lut

0
Autor: Maria Belu-Burtea 08 Oct 2008 - 00:00

Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză.



Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză. Pe Rodica Drăgan am cunoscut-o cu ocazia Răvăşitului oilor, eveniment care este găzduit de 40 de ani încoace de localitatea Bran. Standul ei, de pe platoul Inima Reginei, era de departe cel mai aglomerat. Vizitatorii cumpărau dulciuri preparate după metode tradiţionale, precum cozonac, plăcintă de toate felurile, cornuri, melci etc. Adică, erau pregătite ca la mama acasă. Aşa i s-a dus şi vestea.

Cum aţi început această afacere "dulce"? Când eram mică o ajutam pe mama la pregătitul cozonacilor şi al pâinii, de la ea am învăţat tot ce ştiu. Pentru că aici se fac multe pomeni, mi-a venit ideea să fac cozonaci, colaci, plăcinte şi cornuri. Pot spune că afacerea cu cozonaci am început-o în anul 1996 doar eu cu soţul meu. Mai târziu am început să preparăm cozonaci, plăcinte şi pentru sărbători. Totul a început cu un sac de lut din care am construit cuptorul pe vatră, iar singurele investiţii făcute au fost cărămizile pentru el şi covata în care frământam coca cu mâna.  


Diversitate

Renumele cozonacilor dumneavoastră, şi nu numai, a trecut dincolo de graniţele localităţii Bran. Cum este acum, după 12 ani? Avem clienţi din toată ţară, dar noi preparăm o cantitate mică de produse de patiserie. Avem totuşi o afacere mică, de familie. Dar tare-mi pare rău că toate s-au modernizat, au rămas tradiţionale doar reţetele, pe care le-am moştenit de la mama. Acum coc numai în cuptoare speciale, iar toate obiectele din patiserie sunt din inox. Aşa cere Uniunea Europeană! Banii câştigaţi din vânzarea cozonacilor şi a altor produse de patiserie i-am investit într-o pensiune. Clienţii care vin aici au posibilitatea să prindă păstrăvi pe care să şi-i pregătească după dorinţa lor. Acesta este motivul pentru care am făcut păstrăvăria.

Care dintre preparatele pe care le pregătiţi sunt cele mai căutate de turişti? Cozonacii, brânzoaicele, dar, mai ales, plăcinta cu brânză şi stafide. Toate dulciurile pe care le preparăm aici conţin numai ingrediente de calitate. Nu adăugăm amelioratori. Cozonacii noştri nu pot fi vânduţi în supermarketuri, pentru că, din cauza climatului, se întăresc, dar acasă, în cămară, acoperiţi cu ştergare, pot rămâne proaspeţi mult timp. De, acesta este cozonac ca la mama acasă!


Cozonac

Ingrediente: un kg de făină trei zerouri, 500 ml lapte, 4 ouă, 300 g unt sau ulei, 350 g zahăr, 50 g sare, 40 g zahăr vanilinat, 8 g drojdie (proaspătă).
Preparare: Se cerne făina, se face maiaua, se adaugă ingredientele pe rând şi se frământă până se face un aluat care să nu fie tare. Aluatul este bine frământat când nu se mai lipeşte de mâini. Se împarte, se întinde dreptunghiular, se pune umplutura, fiecare ce doreşte, şi se împleteşte. Se ung formele, se pun cozonacii, se ung cu ou bătut, se mai lasă să crească şi se dau în cuptorul încins la 200ŢC, timp de trei sferturi de oră.


Sfatul bucătarului

Secretul unui cozonac delicios şi pufos este ca toate ingredientele care se folosesc la prepararea lui să fie la temperatura camerei.
Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...
Serviciul de email marketing furnizat de