Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Povestea unui sac de lut
Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză.
Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză. Pe Rodica Drăgan am cunoscut-o cu ocazia Răvăşitului oilor, eveniment care este găzduit de 40 de ani încoace de localitatea Bran. Standul ei, de pe platoul Inima Reginei, era de departe cel mai aglomerat. Vizitatorii cumpărau dulciuri preparate după metode tradiţionale, precum cozonac, plăcintă de toate felurile, cornuri, melci etc. Adică, erau pregătite ca la mama acasă. Aşa i s-a dus şi vestea.
Cum aţi început această afacere "dulce"? Când eram mică o ajutam pe mama la pregătitul cozonacilor şi al pâinii, de la ea am învăţat tot ce ştiu. Pentru că aici se fac multe pomeni, mi-a venit ideea să fac cozonaci, colaci, plăcinte şi cornuri. Pot spune că afacerea cu cozonaci am început-o în anul 1996 doar eu cu soţul meu. Mai târziu am început să preparăm cozonaci, plăcinte şi pentru sărbători. Totul a început cu un sac de lut din care am construit cuptorul pe vatră, iar singurele investiţii făcute au fost cărămizile pentru el şi covata în care frământam coca cu mâna.
Diversitate
Renumele cozonacilor dumneavoastră, şi nu numai, a trecut dincolo de graniţele localităţii Bran. Cum este acum, după 12 ani? Avem clienţi din toată ţară, dar noi preparăm o cantitate mică de produse de patiserie. Avem totuşi o afacere mică, de familie. Dar tare-mi pare rău că toate s-au modernizat, au rămas tradiţionale doar reţetele, pe care le-am moştenit de la mama. Acum coc numai în cuptoare speciale, iar toate obiectele din patiserie sunt din inox. Aşa cere Uniunea Europeană! Banii câştigaţi din vânzarea cozonacilor şi a altor produse de patiserie i-am investit într-o pensiune. Clienţii care vin aici au posibilitatea să prindă păstrăvi pe care să şi-i pregătească după dorinţa lor. Acesta este motivul pentru care am făcut păstrăvăria.Care dintre preparatele pe care le pregătiţi sunt cele mai căutate de turişti? Cozonacii, brânzoaicele, dar, mai ales, plăcinta cu brânză şi stafide. Toate dulciurile pe care le preparăm aici conţin numai ingrediente de calitate. Nu adăugăm amelioratori. Cozonacii noştri nu pot fi vânduţi în supermarketuri, pentru că, din cauza climatului, se întăresc, dar acasă, în cămară, acoperiţi cu ştergare, pot rămâne proaspeţi mult timp. De, acesta este cozonac ca la mama acasă!
Cozonac
Ingrediente: un kg de făină trei zerouri, 500 ml lapte, 4 ouă, 300 g unt sau ulei, 350 g zahăr, 50 g sare, 40 g zahăr vanilinat, 8 g drojdie (proaspătă).Preparare: Se cerne făina, se face maiaua, se adaugă ingredientele pe rând şi se frământă până se face un aluat care să nu fie tare. Aluatul este bine frământat când nu se mai lipeşte de mâini. Se împarte, se întinde dreptunghiular, se pune umplutura, fiecare ce doreşte, şi se împleteşte. Se ung formele, se pun cozonacii, se ung cu ou bătut, se mai lasă să crească şi se dau în cuptorul încins la 200ŢC, timp de trei sferturi de oră.
Sfatul bucătarului
Secretul unui cozonac delicios şi pufos este ca toate ingredientele care se folosesc la prepararea lui să fie la temperatura camerei.
Citeşte mai multe despre:
recomandarea saptamanii

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Noi condiții de intrare în Bulgaria
Pe teritoriul Bulgariei se va putea intra doar cu prezentarea unui test molecular PCR cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte. Cerința se aplică tuturor...
Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări

Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00
Cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! va avea premiera sâmbătă, 6 februarie, de la 20:00 la Antena 1. Show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan,...
Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...
(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...
(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...
Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...
Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...
Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino
Cafea pentru business – cafea acasă
În caleidoscopul mărcilor...