28 SEPTEMBRIE 1906
Regina Elisabeta a Romaniei, principesa de Wied si sotie a regelui Carol I, a ramas cunoscuta in istoria culturii romane sub pseudonimul Carmen Sylva.
Cu o extraordinara sensibilitate, sesizabila de altfel in toate lucrarile ei literare, regina scriitoare, cum a fost adesea numita, s-a implicat adanc in tot ceea ce a insemnat istorie si traditie a poporului roman. "Am avut in partea mea rara fericire de a auzi cantecul Romaniei, cand era inca ascuns in necunoscut. El m-a facut de am patruns in inima poporului meu, parc-as fi din el nascuta. Da. Dintr-insa din nou m-am nascut, caci ce simt, la ce scoala am invatat? Lumea basmelor romanesti m-a inconjurat cu tot farmecul si versul romanesc a cantat in inima mea."
|
CEGA SI SPINARE DE CAPRIOARALa Peles, meniul a cuprins: Potage Xavier/Sterlet bouilli, sauce mousseline/Selle de chevreuil à la cr"me/Petits pois au beurre/Volaille rôtie, Salade/Soufll... à la B...chamel/Dessert. De remarcat echilibrul intre preparatele usoare (supa, peste fiert, mazare, salata, sufleu, carne de pasare) si spinarea de caprioara in sos de smantana. (S.L.) |
| ||
POTAGE XAVIER(Supa Xavier) Citește pe Antena3.ro STERLET BOUILLI, SAUCE MOUSSELINE(Cega fiarta cu sos muslin) SELLE DE CHEVREUIL à LA CREME(Spinare de caprioara à la creme) Spinarea de caprioara trebuie marinata 2-3 zile, impanata si fripta la cuptor, iute. Cand este gata - le atentionau Guichard si Waygart pe gospodinele din Romania inceputului de veac XX - se stinge cu smantana si zeama de lamaie. PETITS POIS AU BEURRE(Mazare cu unt) Puneti mazarea intr-un vas cu apa adusa la fierbere si continuati fierberea fara sa puneti capacul. Cand s-au inmuiat, scurgeti mazarea si puneti-o intr-o cratita aflata pe foc, lasand-o cateva clipe sa se usuce. Adaugati apoi unt, sare si putin zahar. Lasati pe foc cateva minute. Trageti cratita de pe foc si scuturati-o cu putere, pentru ca boabele de mazare sa se lipeasca intre ele si mancarea sa aiba un aspect usor cremos, si nu acela al unor boabe care plutesc intr-un sos subtire. VOLAILLE RÃTIE(Friptura de pasare) Timpul de preparare pentru o pasare de 1,5 kg-2 kg este de 50 de minute. Mai intai se pune putina sare grunjoasa in interiorul pasarii. Apoi pasarea se asaza pe o tava pentru friptura, impreuna cu o bucata de unt si se pune deasupra focului puternic. In timpul prajirii, se intoarce in grasime si se sareaza din cand in cand. Vom recunoaste pasarea daca este fripta atunci cand zeama pe care o lasa este limpede. Putem prepara un suc (sos subtire), din jiul (sucul) lasat de pasare in timpul frigerii (indepartand intai grasimea), putina apa si sos caramel, pentru culoare. Asezata pe un platou, impreuna cu acest suc, pasarea va avea un aspect foarte placut. |