x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poznele copiilor de sărbători

Poznele copiilor de sărbători

de Veronica Bectas    |    13 Apr 2012   •   21:00
Poznele copiilor de sărbători

Mi-am amintit cum intampinam, intr-o perioada a vietii, Invierea si ziua de Pasti. Noi, copiii abia asteptam noaptea de Inviere. Stiam foarte bine ca la Inviere o sa vina 'potera', adica cineva de la scoala care sa ne vada, sa ne treaca pe raboj. Asa ca trebuia sa ne ferim.

Intr-o noapte de Inviere, impreuna cu bunica si alte neamuri si vecini, ne-am oprit in fata bisericii, pe trotuar, aproape de intrarea in curticica foarte mica. Am ramas acolo luand legatura cu ceilalti enoriasi-copii, colegi de-ai mei, pana in momentul in care a aparut preotul si a inceput slujba. Am cantat cu totii 'Hristos a inviat!' si, tocmai cand am dat roata bisericii, l-am zarit pe profesorul de romana. Cu capul plecat, atent la lumanarea aprinsa, mergea alaturi de o doamna necunoscuta. Avea chipul foarte trist si mainile-i pareau mai albe, asa cum tinea in causul lor lumanarea aprinsa. In umarul drept am simtit o impunsatura si m-am intors. Varul Costel si Dan, colegul nostru de clasa, mi-au aratat ceea ce vazusem deja. Bunica a fost pe faza si ne-a zis repezit: 'Nici sa nu va ganditi! Credeti ca este fericit ca trebuie sa va spioneze? Om vedea la sedinta cum si ce fel. Eu cred ca nu are ganduri pentru voi. Dupa cum arata, crede si el in Dumnezeu si Iisus. Are destule necazuri. Terminati!'. Si ne-a impins in fata ei, ca sa ne aiba sub ochi. Bunica stia ce pozne sunt in stare sa faca.

A doua si a treia zi de Pasti, la ore, eram ca niste curci plouate cu gandurile la friptura de miel, la icrele, la cozonacii si prajiturile ramase acasa, dar in pauze incepeau 'luptele' de ciocnit oua. Ce daca eram avertizati de diriginte sa nu venim la scoala cu oua rosii?! Baietii erau cei mai bataiosi. Cum ciocnirea era de obicei foarte puternica, ouale nici ca mai puteau fi recuperate si mizeria era cumplita. Intr-o batalie, Mircea lupta cu Dan. Mircea a fentat si i-a spart oul in lateral, fapt care a starnit un val de manie in Dan. A ridicat mana si a tras cu oul in Mircea. Eroare fatala, intrucat oul aruncat cu furie si elan a nimerit in frunte… tabloul tovarasului Gheorghe Gheorghiu-Dej. Oul era moale! Se lipise temeinic de geam si lasa o zeama galbena sa curga peste nasul, gura si barbia tovarasului. Brusc s-a facut liniste. Toti ne-am repezit in banci. Aveam matematica! Profesor de groaza si turnator, mai ales la parinti. Ora a trecut si imediat ce a sunat de pauza s-a ridicat in picioare. Si-a scuturat capul, s-a uitat in sus si a inceput sa se inroseasca la fata. A luat catalogul si iesit repede. Noi, dupa el. Radea pe hol, infundandu-si batista in gura.

Ne-am intors rapid in clasa si am asteptat. A venit dirigintele, proful de geografie si istorie. Ca de obicei, calm, cu voce joasa a zis: 'Sa va fie rusine! Va bateti joc de zile sfinte! Pacatosilor! Alexandrescu, suie-te pe banca si da jos tabloul! Dan, du-te si spala-l! Sa vii imediat!'. A mai stat in linistea mormantala din clasa, pana a venit Dan cu tabloul curat si Alexandrescu l-a pus la locul lui. Spre uimirea noastra, nimeni nu a fost certat.

Retete:
Drob de miel
Ingrediente: Splina, ficatul, rinichii, plamanii, inima (organele) si prapurele de la un miel, 2 cepe vechi, 3 legaturi de ceapa verde, 3 legaturi de usturoi verde (dupa dorinta), 4 oua, sare, piper, o legatura de patrunjel si doua legaturi marar, ulei (unt).
Preparare: Organele se tin 30 min. in apa rece. Prapurele se pune tot in apa rece pana se foloseste. Se taie fideluta ceapa veche si se inabusa in ulei. Ceapa si usturoiul verde se taie rondele cat mai subtiri, verdeata se toaca fin. Se spala bine organele si se pun la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce se ia spuma, se mai lasa 15 minute la clocotit, apoi se scot si lasa la racit. Cand sunt reci se taie bucati si se dau prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si grasimea in care s-au inabusit. Se adauga verdeata, ceapa si usturoiul verde, ouale batute, sare si piper dupa gust. Se amesteca bine. Prapurele se scurge de apa si se monteaza intr-un vas cu peretii inalti, uns cu unt sau ulei, astfel ca sa ramana in afara pentru a putea acoperi continutul. Se monteaza amestecul in vas si se acopera bine cu marginile. Se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 30-35 min., apoi se lasa la racit.

Friptura de miel
Ingrediente: Pulpa (din spate) de miel, sare, piper, 1 pahar de vin alb, o cana apa, ulei, usturoi vechi, pudra de rozmarin, cimbru uscat, 2 linguri de miere.
Preparare: Se spala pulpa si se sterge bine cu o carpa. Se amesteca intr-un castronel ulei, sare, piper, rozmarin, cimbru, miere, jumatate de pahar de vin, 5 catei de usturoi pisat si se face ca o pasta. Pulpa se impaneaza cu catei de usturoi, dupa care se unge pe toate partile cu pasta condimentata. Intr-o tava potrivita se toarna putin ulei, apa si vinul, apoi se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru aproape o ora. Se intoarce dupa 30 minute.

Stufat de miel
Ingrediente: spata, dezosata, de miel, 2 cepe uscate, 6 legaturi de ceapa verde, 6 legaturi de usturoi verde, ulei, usturoi vechi, bulion, sare, piper, cimbru, o legatura de marar. Ceapa si usturoiul verde se pun dupa dorinta, cat mai mult cu atat mai gustos.
Preparare: Carnea se spala si se portioneaza in bucati, se pune intr-un castron si se amesteca bine cu putina sare, piper, cimbru, usturoi pisat. Ceapa veche se taie fideluta si se pune intr-o cratita cu putin ulei si un praf de sare, la inabusit. Ceapa si usturoiul verde se curata si se separa partea alba de cozile verzi. Ambele se taie lungi de 4 cm. Cand ceapa veche s-a inabusit se adauga carnea si se lasa 10 min., amestecand mereu. Se adauga partea alba de la ceapa si usturoi, se amesteca din cand in cand si dupa 15 minute se adauga partea verde, doua linguri de bulion diluat intr-o cana de apa, sare si piper, se lasa pana incepe sa fiarba, se mai pune o cana cu apa fiarta si se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pana mai scade sosul, dupa gust, apoi se drege de sare si piper, se adauga mararul tocat si eventul se mai adauga 2-3 catei de usturoi pisat, dupa gust. Pentru un gust mai acrisor se pot pune 3-4 felii subtiri de lamaie, fara coaja.

Salata de icre
Ingrediente: 2 linguri icre de crap (tarama), 50 g icre de stiuca, o lingurita icre de Manciuria, o ceapa potrivita, 2 linguri gris, 100 ml apa, 200 ml ulei, sare si zeama de lamaie.
Preparare: Puneti apa rece si grisul la fiert, amestecand mereu ca sa nu faca cocoloase. Cand se ingroasa se lasa deoparte la racit. Ceapa se toaca foarte marunt. Cu o furculita, amestecati icrele de crap cu grisul, apoi cu ceapa si folositi acum mixerul, turnand treptat ulei, zeama de lamaie, pana obtineti o pasta cremoasa. Adaugati fara mixer, icrele de stiuca, dregeti de sare si lamaie, apoi montati-le pe un platou. Decorati cu icre de Manciuria.

×
Subiecte în articol: culinar