x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poznele copiilor de sărbători

0
Autor: Veronica Bectas 13 Apr 2012 - 21:00
Poznele copiilor de sărbători

Mi-am amintit cum intampinam, intr-o perioada a vietii, Invierea si ziua de Pasti. Noi, copiii abia asteptam noaptea de Inviere. Stiam foarte bine ca la Inviere o sa vina 'potera', adica cineva de la scoala care sa ne vada, sa ne treaca pe raboj. Asa ca trebuia sa ne ferim.

Intr-o noapte de Inviere, impreuna cu bunica si alte neamuri si vecini, ne-am oprit in fata bisericii, pe trotuar, aproape de intrarea in curticica foarte mica. Am ramas acolo luand legatura cu ceilalti enoriasi-copii, colegi de-ai mei, pana in momentul in care a aparut preotul si a inceput slujba. Am cantat cu totii 'Hristos a inviat!' si, tocmai cand am dat roata bisericii, l-am zarit pe profesorul de romana. Cu capul plecat, atent la lumanarea aprinsa, mergea alaturi de o doamna necunoscuta. Avea chipul foarte trist si mainile-i pareau mai albe, asa cum tinea in causul lor lumanarea aprinsa. In umarul drept am simtit o impunsatura si m-am intors. Varul Costel si Dan, colegul nostru de clasa, mi-au aratat ceea ce vazusem deja. Bunica a fost pe faza si ne-a zis repezit: 'Nici sa nu va ganditi! Credeti ca este fericit ca trebuie sa va spioneze? Om vedea la sedinta cum si ce fel. Eu cred ca nu are ganduri pentru voi. Dupa cum arata, crede si el in Dumnezeu si Iisus. Are destule necazuri. Terminati!'. Si ne-a impins in fata ei, ca sa ne aiba sub ochi. Bunica stia ce pozne sunt in stare sa faca.

A doua si a treia zi de Pasti, la ore, eram ca niste curci plouate cu gandurile la friptura de miel, la icrele, la cozonacii si prajiturile ramase acasa, dar in pauze incepeau 'luptele' de ciocnit oua. Ce daca eram avertizati de diriginte sa nu venim la scoala cu oua rosii?! Baietii erau cei mai bataiosi. Cum ciocnirea era de obicei foarte puternica, ouale nici ca mai puteau fi recuperate si mizeria era cumplita. Intr-o batalie, Mircea lupta cu Dan. Mircea a fentat si i-a spart oul in lateral, fapt care a starnit un val de manie in Dan. A ridicat mana si a tras cu oul in Mircea. Eroare fatala, intrucat oul aruncat cu furie si elan a nimerit in frunte… tabloul tovarasului Gheorghe Gheorghiu-Dej. Oul era moale! Se lipise temeinic de geam si lasa o zeama galbena sa curga peste nasul, gura si barbia tovarasului. Brusc s-a facut liniste. Toti ne-am repezit in banci. Aveam matematica! Profesor de groaza si turnator, mai ales la parinti. Ora a trecut si imediat ce a sunat de pauza s-a ridicat in picioare. Si-a scuturat capul, s-a uitat in sus si a inceput sa se inroseasca la fata. A luat catalogul si iesit repede. Noi, dupa el. Radea pe hol, infundandu-si batista in gura.

Ne-am intors rapid in clasa si am asteptat. A venit dirigintele, proful de geografie si istorie. Ca de obicei, calm, cu voce joasa a zis: 'Sa va fie rusine! Va bateti joc de zile sfinte! Pacatosilor! Alexandrescu, suie-te pe banca si da jos tabloul! Dan, du-te si spala-l! Sa vii imediat!'. A mai stat in linistea mormantala din clasa, pana a venit Dan cu tabloul curat si Alexandrescu l-a pus la locul lui. Spre uimirea noastra, nimeni nu a fost certat.

Retete:
Drob de miel
Ingrediente: Splina, ficatul, rinichii, plamanii, inima (organele) si prapurele de la un miel, 2 cepe vechi, 3 legaturi de ceapa verde, 3 legaturi de usturoi verde (dupa dorinta), 4 oua, sare, piper, o legatura de patrunjel si doua legaturi marar, ulei (unt).
Preparare: Organele se tin 30 min. in apa rece. Prapurele se pune tot in apa rece pana se foloseste. Se taie fideluta ceapa veche si se inabusa in ulei. Ceapa si usturoiul verde se taie rondele cat mai subtiri, verdeata se toaca fin. Se spala bine organele si se pun la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce se ia spuma, se mai lasa 15 minute la clocotit, apoi se scot si lasa la racit. Cand sunt reci se taie bucati si se dau prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si grasimea in care s-au inabusit. Se adauga verdeata, ceapa si usturoiul verde, ouale batute, sare si piper dupa gust. Se amesteca bine. Prapurele se scurge de apa si se monteaza intr-un vas cu peretii inalti, uns cu unt sau ulei, astfel ca sa ramana in afara pentru a putea acoperi continutul. Se monteaza amestecul in vas si se acopera bine cu marginile. Se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 30-35 min., apoi se lasa la racit.

Friptura de miel
Ingrediente: Pulpa (din spate) de miel, sare, piper, 1 pahar de vin alb, o cana apa, ulei, usturoi vechi, pudra de rozmarin, cimbru uscat, 2 linguri de miere.
Preparare: Se spala pulpa si se sterge bine cu o carpa. Se amesteca intr-un castronel ulei, sare, piper, rozmarin, cimbru, miere, jumatate de pahar de vin, 5 catei de usturoi pisat si se face ca o pasta. Pulpa se impaneaza cu catei de usturoi, dupa care se unge pe toate partile cu pasta condimentata. Intr-o tava potrivita se toarna putin ulei, apa si vinul, apoi se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru aproape o ora. Se intoarce dupa 30 minute.

Stufat de miel
Ingrediente: spata, dezosata, de miel, 2 cepe uscate, 6 legaturi de ceapa verde, 6 legaturi de usturoi verde, ulei, usturoi vechi, bulion, sare, piper, cimbru, o legatura de marar. Ceapa si usturoiul verde se pun dupa dorinta, cat mai mult cu atat mai gustos.
Preparare: Carnea se spala si se portioneaza in bucati, se pune intr-un castron si se amesteca bine cu putina sare, piper, cimbru, usturoi pisat. Ceapa veche se taie fideluta si se pune intr-o cratita cu putin ulei si un praf de sare, la inabusit. Ceapa si usturoiul verde se curata si se separa partea alba de cozile verzi. Ambele se taie lungi de 4 cm. Cand ceapa veche s-a inabusit se adauga carnea si se lasa 10 min., amestecand mereu. Se adauga partea alba de la ceapa si usturoi, se amesteca din cand in cand si dupa 15 minute se adauga partea verde, doua linguri de bulion diluat intr-o cana de apa, sare si piper, se lasa pana incepe sa fiarba, se mai pune o cana cu apa fiarta si se da la cuptorul incins, la foc potrivit, pana mai scade sosul, dupa gust, apoi se drege de sare si piper, se adauga mararul tocat si eventul se mai adauga 2-3 catei de usturoi pisat, dupa gust. Pentru un gust mai acrisor se pot pune 3-4 felii subtiri de lamaie, fara coaja.

Salata de icre
Ingrediente: 2 linguri icre de crap (tarama), 50 g icre de stiuca, o lingurita icre de Manciuria, o ceapa potrivita, 2 linguri gris, 100 ml apa, 200 ml ulei, sare si zeama de lamaie.
Preparare: Puneti apa rece si grisul la fiert, amestecand mereu ca sa nu faca cocoloase. Cand se ingroasa se lasa deoparte la racit. Ceapa se toaca foarte marunt. Cu o furculita, amestecati icrele de crap cu grisul, apoi cu ceapa si folositi acum mixerul, turnand treptat ulei, zeama de lamaie, pana obtineti o pasta cremoasa. Adaugati fara mixer, icrele de stiuca, dregeti de sare si lamaie, apoi montati-le pe un platou. Decorati cu icre de Manciuria.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de